Hur slaktas en ko i Sverige?
Kanske en helt efterbliven fråga, men jag vet inte så mycket om själva processen. Är det en människa som gör själva slaktningen och skär halsen av djuret, eller en maskin?
Kanske en helt efterbliven fråga, men jag vet inte så mycket om själva processen. Är det en människa som gör själva slaktningen och skär halsen av djuret, eller en maskin?
Kon föses in i slakthallen, bultas, en krok sätts i benet och den avblodas. Sköts av människa.
Kon föses in i slakthallen, bultas, en krok sätts i benet och den avblodas. Sköts av människa.
Så vitt jag vet är inte maskinslakt tillåten i Sverige, möjligen undantaget fjäderfän.
För större djur är det bedövning med bultpistol mot huvudet (oftast), eller elchock. Sedan avblodning. Sen är det fullt möjligt att redskapet som används för avblodning är något annat än vanlig kniv, men att det är en människa som håller i det och utför handlingen.
Fjäderfän hängs oftast upp och förs genom ett strömförande bad för att bedövas innan halsen skärs av. Ibland manuellt, ibland i maskin. Osäker på exakt hur det är Sverige, inte 100% på att maskin används här även om jag misstänker det. Svårt att få ekonomi i slakten annars.
Så vitt jag vet är inte maskinslakt tillåten i Sverige, möjligen undantaget fjäderfän.
För större djur är det bedövning med bultpistol mot huvudet (oftast), eller elchock. Sedan avblodning. Sen är det fullt möjligt att redskapet som används för avblodning är något annat än vanlig kniv, men att det är en människa som håller i det och utför handlingen.
Fjäderfän hängs oftast upp och förs genom ett strömförande bad för att bedövas innan halsen skärs av. Ibland manuellt, ibland i maskin. Osäker på exakt hur det är Sverige, inte 100% på att maskin används här även om jag misstänker det. Svårt att få ekonomi i slakten annars.