Inlägg från: modsey |Visa alla inlägg
  • modsey

    Låt somalier arbeta som läkare, även om de saknar läkarexamen - bra eller dåligt förslag?

    tja med handledning värt namnet och kompetenskontroller regelbundet, medicin svenska i högt tempo såklart. Någon sådan variant är inte helt omöjlig att tänka sig. Vi har både läkar och sjuksköterskebrist, så helt galen är inte tanken även om jag tror att ett år är lite för lite Solig

  • modsey
    tobbe01 skrev 2014-08-26 19:18:20 följande:
    Och självklart gäller det för vem som helst som får lust att bli läkare utan att behöva nöta skolbänken i åratal?
    nej eftersom det rätt snart kommer visa sig om personen i fråga blåljugit om hen inte redan suttit i skolbänken i åratal innan hen hoppar på programmet.
  • modsey
    FrauCasio skrev 2014-08-26 19:27:51 följande:
    Usch nä. Tänk att behöva visa sig naken eller sina bröst för en somalier, spyr.
    ja gud alternativt att vara utan vård är sååå mycket bättre, eller få vänta x månader till för att få vård *asg*
  • modsey
    LängtansBlåaBlomma skrev 2014-08-26 19:35:39 följande:
    Grejen är att Somalia har inte såna långa utbildningar. Jag träffade en, nu minns jag inte om det var Somalia eller Eritrea, som var utbildad till barnmorska och det betydde 6 veckors utbildning. Stackarn kan ju knappt jobba som vårdbiträde här...
    ja och hennes utbildning kan inte rätt upp och ner översättas till den svenska heller.
  • modsey
    FrauCasio skrev 2014-08-27 06:37:42 följande:
    Då borde det inte vara några större problem för dem att gå tillbaka till skolan eftersom de redan kan allt det där mer eller mindre! Man kan inte få precis allt serverat på silverfat!

    nä men ganska konstnadsineffektivt och du, har du hört talas om läkarbristen vi har i landet?


    Det är alltså inte bara ineffektivt för dem, utan vi behöver ha in dem snabbt i produktionen!

  • modsey

    men jisses, är det så svårt att förstå att de inte ska jobba som läkare helt på egna ben utan under handledning under en ganska lång tid. Det är ju inte så att de får en skalpell och kan börja skära hej vilt dag ett.
    Jag kan absolut se att man kan göra vissa grundläggande tester, språkkurser etc och SEN börja UNDER HANDLEDNING att göra provåren.
    Tror ni underläkarna ni möter på akuten är hur säkra som helst så tror ni fel också...de går också under handledning

  • modsey
    tobbe01 skrev 2014-08-27 20:37:18 följande:
    En idé vore att man hade somaliska läkare (pryo typ) som tog emot patienter gratis!!! Då kunde de öva direkt på patient och som det verkar så finns det en del som inte ser det som ngt problem att gå till en "liksom typ" läkare! Har man halsfluss och nageltrång så är det säkert helt okej. Cancer och tyngre grejer är väl lite tveksamt.......eller va faan........................
    det märks att du inte är insatt i vården och hur den fungerar
    ölburk2 skrev 2014-08-27 21:06:13 följande:
    Ja det är rätt kul att läsa svaren här, folk verkar tro att "vem som helst" ska kunna få jobba/pröva på som läkare.  smile2.gif  
    Validering är vanligt å gäller ofta för oss svenskar om vi vill jobba utomlands, även om vi kan uppvisa betyg å pappar på utbildningar vi har fullbordat i Sverige..
    ja folk verkar vilja läsa det som de vill.

  • modsey
    tobbe01 skrev 2014-08-27 21:45:10 följande:
    "Fungerarja"??? Finska?
    ?
  • modsey
    StackarsMia skrev 2014-08-27 21:49:47 följande:
    Kul att chansa på överlevnad när man kommer in med fotsvamp och lämnar med en lunga!

    Våra politiker är sannerligen idioter!
    ok folk är inte läskunniga och det är inte svenska reserveliten som skriver här inser jagSolig
  • modsey

    Ah, nu var det visst jag som inte var så noga med läsningen... Jag läste inte detta inlägg innan jag läste dina andra som jag citerat. Ber så hemskt mycket om ursäkt. Jag ser nu att du menar precis ur samma synvinkel som jag. Skönt att se att det finns någon läskunnig här! smile1.gif

    Det är för bedrövligt ställt med läsförståelsen, men som jag sagt flera gånger tror jag jag har förklaringen till det. Man ser det man vil se helt enkelt, så man kan tjafsa och skrika om det.

    Jag vet inte om du håller med mig, jag har inte läst så många inlägg, men jag tycker det kan finnas fördelar med det här, som jag skrev i mitt första inlägg. Och man behöver ju, som jag också skrev, inte begränsa sig till somaliska läkare. Det finns ju mängder av andra yrkesgrupper från andra länder som skulle kunna dra fördel av det här förslaget.

    Självklart är det speciellt när det handlar om personer som ska ha hand om människor och ha deras liv i sina händer, men är de skickliga läkare med bra utbildning kommer de klara det lika bra som svenska läkare, naturligtvis efter lång tids validering. Men .några sju år tycker jag inte det ska behöva ta för en läkare att få jobba som just det, förutsatt givetvis att han/hon är duktig på sitt jobb! . Särskilt inte som de utsätts för spott och spe för att "de inte jobbar och bara tuggar khat hela dagarna"...






    jag tror inte heller ett år kommer räcka, det är mindre än AT tjänstgörningen vi har.
    Men att efter svenska språkkurser , det gör vi redan i snabb takt för både läkare och sjuksköterskor ( som för övrigt kommer från bemanningsföretag pga sjuksköterskebristen).
    Någon slags grundläggande test såklart för att validera att det ens är möjligt för personen att _under handledning_ göra provår. Och åter, inte riktat till dig nu. Det betyder inte att vi låter någon prya och utföra thoraxoperationer dag ett ;)
    Det vore en stor vinst även för svensk ekonom att låta dem få sin utbildning validerad i en snabbare takt, men självklart utan att tulla på kompetensbiten!
Svar på tråden Låt somalier arbeta som läkare, även om de saknar läkarexamen - bra eller dåligt förslag?