Inlägg från: Klotjohan |Visa alla inlägg
  • Klotjohan

    Låt somalier arbeta som läkare, även om de saknar läkarexamen - bra eller dåligt förslag?

    apelsin83 skrev 2014-08-26 21:28:49 följande:

    Njae..detta förslag låter ju inte alls bra.. Jag jobbar själv som tandläkare (vilket iofs inte är ett lika kritiskt yrke gällande språket som läkare) och vet vilka problem vi har inom kåren gällande tandläkare utbildade i andra länder. Det räcker med södra Europa för att utbildningarna ska skilja så pass mycket att en diagnos har helt olika behandlingsrekommendationer. Det kräver så otroligt mycket extra energi från klinikchefer etc att behöva kontrollera behandlingarna utförda av dessa tandläkare. Förstår att det känns som "slöseri" då de har utbildningar från sina länder, men samtidigt är det viktigt för våra kårer att en viss standard hålls.


    Jag har även hört det motsatta att t.ex. läkarutbildningen är längre i en del länder medan vi i Sverige har grundutbildning 5 år + AT 2 år och sedan examen och sedan frivillig specialisering och påbyggnad. I en del länder kör man specialisering som obligatoriskt med 2 extra år tjänstgöring med kurser och handledning. 

    Men självklart måste läkare kunna kommunicera med patienten och kunna först språket så man kan ställa diagnos och väga in vad patienten berättar om levnadssätt, kost mm. Men kan vi snabbutbilda spanska hyrläkare på någon månad med svenskakurser så kan vi väl validera och ge kompletterande utbildning för somalier som utbildat sig till läkare. 
    Det viktiga är inte var ifrån de kommer utan att valideringen blir korrekt så man kan kvalitetssäkra deras kunskaper. 
  • Klotjohan
    Moonis skrev 2014-08-27 09:34:05 följande:

    Jag tycker faktiskt att detta kan vara en bra grej för dom måste ju uppvisa kunskaper innan dom får arbeta som läkare. Många som läser till undersköterska/sjuksköterska och läkare får också gå bredvid andra i början men verkar ingen bekymra sig över.


    Jag har mött läkare som studerat på 4e året och fortfarande har fobi mot kroppsvätskor och slem och helst inte vill titta på patienten så det finns ju både bättre och sämre exemplar i alla yrkesgrupper. 
    Det är därför läkarlegitimation inte kan utfärdas utan att man uppfyller en massa kriterier och har en fullgod utbildning men det vore ett stort slöseri att inte skapa utbildningsplatser och erbjuda validering åt invandrade läkare. Om de kan arbeta och bidra med skatteintäkter efter 1-2 år istället för efter 7 som är genomsnittet så är det ju bara bra. 
  • Klotjohan
    mr me skrev 2014-08-27 10:30:04 följande:
    Det är inte lätt att komma in på läkarlinjerna i Sverige. Antagningskraven är skyhöga, folk söker in år efter år med toppbetyg utan att bli antagna.

    Menar du på fullaste allvar att man istället för att utbilda svenska ungdomar som är taggade och drivna, kan språket felfritt och har gått i svensk skola i minst 12 år ska få stå tillbaka för att afrikaner som inte kan språket och förmodligen i de flesta fall inte ens har en utbildning som når upp till svensk grundskolenivå ska snabbutbildas?
    Vi talar väl om invandrade läkare och inte analfabeter??? Vi har akut läkarbrist i landet och landsting tvingas ta in hyrläkare för 90,000kr/ mån för att klara toppar. Tyvärr håller läkarförbundet mot att fler läkare utbildas i Sverige. Ska vi lösa vårdkrisen så behöver vi fler behöriga och då är det väl utmärkt att de med utländska examen får validera sina kunskaper och komplettera med det som ev saknas och får läsa språk och yrkesspråk. Vi får inte fram en ny kull läkare snabbare än 7 år med utbildning + AT så kan vi få ut läkare i arbetslivet efter 1-2 år så vore det väldigt bra. 
  • Klotjohan
    ölburk2 skrev 2014-08-27 11:52:40 följande:
    Exakt, å det här gäller inte bara läkare, utan alla som kommer hit borde omgående få chansen att validera sina påstådda yrkeskunskaper, det skulle spara Sverige/samhället massor av bidragspengar..
    En obligatorisk yrkesvalidering, borde enligt mig, sammanfalla med uppehållstillståndet.
    Detta om något borde ju SD arbeta för i valet eftersom de ondgör sig över alla arbetslösa invandrare och kostnader för SFI och arbetslöshet. Men ett konstruktivt förslag från dom lär man nog få vänta länge på...
  • Klotjohan
    Alessia skrev 2014-08-27 14:47:19 följande:
    Du förstår fortfarande inte! det finns somalier som fått sin medicinska utbildning i exempelvis UK, USA, Tyskland. Vi kan räkna med att deras utbildning är helt i paritet  eller bättre än svenskutbildade läkares. de har inga problem att få insteg på den svenska arbetsmarknaden efter språkundervisning och i förekommande fakk validering, Men de som utbildats i Somalia under senare år har i regel så stora brister i utbildning att de svårligen kan fungera i svensk eller annat lands högteknologiska sjukvård. Inte deras fel, men så ligger det till. de skulle behöva så mycket tilläggsutbildning att det praktiken innebär flera års studietid och  det är inte rimligt. Nu när situationen stabiliserats  i Somalia och sjukvården håller på att byggas upp, kommer dessa medicinare även där att delvis komma till korta eftersom den nya moderna sjukvården bygger på behandling som de inte fått utbildning i.
    Ingen vill väl bli behandlad på vinst och förlust i sjukvården. Vill du, kanske?
    Afrika har en akut läkarbrist idag och det förklaras med att många har fått hela eller delar av sin utbildning utomlands. Tidigare var det många östländer som hade samarbete med socialistiska stater i Afrika och Gulfstaterna har alltid haft stort behov av invandrad arbetskraft med. Sedan har Europa och USA lockat allt fler studenter och när lönerna är såpass mycket bättre än i Somalia t.ex. så stannar många afrikanska läkare i Europa eller Ryssland som gästarbetare. 
    Bara för att de är afrikaner behöver de inte sakna vana av västerländsk standard på sjukvård. 
  • Klotjohan

    Herre gud vilket liv det blir så fort somalier nämns i en diskussion. Så, SvP:are och SD-are hur tänker ni motverka läkarbristen på våra vårdcentraler då??? På min VC finns inga fasta läkare i år för de tycker inte att det finns tillräckligt med karriärmöjligheter och de flesta AT-läkare flyttar när de gått färdigt sin period på vårdcentralen.  

  • Klotjohan
    Notetur Nomen skrev 2014-08-28 18:17:24 följande:
    Är du så jävla trög och har så dålig läsförståelse att du inte fattar att ingen ska få arbeta som läkare utan läkarexamen är det ju bara att beklaga. 
    Läkare är ju en skyddad yrkestitel och jag tror inte någon inom professionen skulle acceptera att det infördes ett B-lag bland läkare. Dessutom skulle socialstyrelsen motsätta sig det. 

    Men att vidareutbilda och ta vara på det humankapital som finns bland invandrare borde ju uppmuntras inte minst bland dom som skriker högst om invandringens kostnader. 
Svar på tråden Låt somalier arbeta som läkare, även om de saknar läkarexamen - bra eller dåligt förslag?