• Brumma

    Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler

    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 14:26:31 följande:
    Jag var inte hemma 8 månader (du måste blandat ihop med hur jag önskat att det varit) utan längre. Vi tyckte att vi båda tagit reda på hur det fungerade. Var på gemensam information som de anordnade på försäkringskassan innan barnet föddes tex. Men vi hade inte fått infon vad som hände om man separerade.

    Och ja hade jag vetat hur det skulle se ut och hur reglerna var så hade jag varit mindre mjäkig. Jag ammade bara i fyra månader (också pga omständigheter), så jag hade gärna sett att jag kunnat jobba tex deltid från tex sonen var 8 månader. men det funkade inte för pappan alltså.

    Och att man pusslar på diverse sätt (som många här ger exempel på) under tiden man är ett par är väl inte så konstigt. Är ju när man separerar det blir problem. Om den ena partnern bara ser till sin egen egoistiska vinning och inte har någon motivation att jämka för att båda ska bli nöjda (som man ändå försöker om man är i ett förhållande).
    Det händer absolut inget alls med dagarna om man separerar. Det ser precis likadant ut om man lever tillsammans eller isär. Enda gången det inte är uppdelat så att föräldrarna har hälften var är om man är ensam vårdnadshavare. Annars har man ALLTID hälften var.

    Det känns inte som om du förstått nu heller riktigt... Fick du uppfattningen om att dagarna gick över till honom iochmed er separation? DÅ kan jag förstå dina funderingar lite mer. Men jag tycker ändå det vore orättvist om du fick fler dagar bara för att du vill...

    PS. Jag har själv varit på info om föräldrapenningen och om de inte missat ngt totalt på er så är det nog snarare så att ni missuppfattade än att de inte förklarade..

    Läste ni inte igenom materialet man fick hem?
  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 15:27:52 följande:
    han vägrade ju då. Jag ville inte heller då, men var tvungen. Han fick bestämma över dagarna då. han får bestämma över dagarna nu.

    Som att säga att "jag sitter i solstolen nu hela sommaren på altanen. Du får sitta i den hela vintern på altanen. Bra då har vi delat rättvist."
    Nej. Han vågade inte ta striden med sitt jobb. Du vågade inte ta striden med honom. Ta ansvar för din del i ert beslut istället för att skylla ifrån dig. Det är INTE rättvist att du får 75% av föräldradagarna och han 25% bara för att ni separerade.
  • Brumma
    Anonym (4-barnsmor) skrev 2014-08-26 15:12:43 följande:

    De dagar du tagit ut, är det bara sgi dagar? För om du inte rört lägstanivådagarna så kan du ju ha iaf lite skadeglädje iom att 90 av hans dagar bara ger 180:-/dag smile5.gif


    Oavsett så påverkar det inte pappans dagar eftersom han inte fört över.

    Man har lika många SGI dagar var..
  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 16:22:58 följande:
    Men du läser ju som f-n tolkar bibeln. Så skrev jag inte!

    Jag menar att jag skulle krävt att vi båda delade på tiden hemma när sonen var liten. Och då allt var jobbigt.
    Så att vi båda kunnat ha dagar kvar nu då vi kunnat vara hemma med viss ersättning. Och njuta av tiden ihop med sonen.
    Absolut. Så skulle ni gjort. Men eftersom ni (ja NI) valde att göra annorlunda är nu situationen som den är. Du har använt dina dagar och pappan har sina kvar. Och det är inte rättvist alls att pappan ska få 25% o du 75%..

    Och nej, för att svara på din uppdatering av TS - jag har inte alls förstått det som om du inte vill att pappan ska vara hemma. Jag har förstått det så att du är avundsjuk o bitter på att det är som det är. Och att du vägrar ta ansvar för att du redan tagit ut dina dagar.

    Att enbart det inlägget håller med dig KAN bero på att andra tolkar det som jag, vem vet?

    Hade ni levt tillsammans hade det fortfarande varit pappans dagar och det hade inte varit ngn skillnad mot idag.
  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 16:35:15 följande:
    Jag ÄR bra på att ta till mig information. (Men du verkar inte särskilt bra på att läsa vad jag skriver.)
    Jag hade dock trots det inte förstått att dagarna ligger separerade på föräldrar redan från första början. Då man inte tidigare kunnat se det när man loggar in på fk utan bara sett dagarna i en enda klump, och då det inte framgått i den info vi fick (för 6 år sen i vår stad på vår FK iaf). Det de pratade om då var just att 60 av dagarna var öronmärkta för pappan.

    Och då tänker jag att eftersom jag missat att förstå och förutsäga somd et blev, tänker jag att fler kan ha missat detta också. (att du börjar klanka ner på mig att tom invandrare som inte kan svenska fattar, säger mer om dig än om mig)

    Jag tyckte att jag och pappan hade en uppgörelse och jag tycker att det vart orättvist när vi separerade. Jag hade velat att pappan tagit ut 50% av ledigheten redan från början. Då hade inte problemet uppstått öht.

    Om jag förstått rätt var er uppgörelse att du skulle bara hemma under de första tre åren? Och sedan pappan?

    Vad i den uppgörelsen har han inte hållit?

    Eller har jag missat ngt?
  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 17:33:04 följande:
    fråga pappan så är jag 100% säker på att han inte hjåller med om att jag inte "vågade" stå upp mot honom.
    Utan snarare så att vi hade en deal att det blev jag som fick ta på mig detta, för att han inte orkade ta striden mot sitt jobb.

    Men som sagt, då trodde jag att jag tog dagar ur vår gemensamma kassa. Och inte att jag skulle bli en förlorare som stod utan dagar vid separation pga detta, med en egoist till ex som säger att "haha, jag har mina dagar kvar, du får inga".
    Men jag förstår fortfarande inte vad skillnaden skulle varit om ni inte separerat? Dagarna blev inte automatiskt låsta på pappan för att ni separerade. Du hade ändå inte haft fri tillgång till hans del av dagarna.
  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 17:29:39 följande:
    Nä på fk infomerade de mig också om att när det gäller SGI/lägstnivådagarna så är det först till kvarn. Dvs om båda tar ut allt de kan med SGI, så är det den person som tar ut de sista 60 dagarna som får lägstanivådagarna. Vilket jag också tycker är konstigt. Man borde få 30 av dem var när man separerar, så att man inet ska behöva skynda sig att plocka ut sina SGI-dagar, uan kan planera att ha kvar till barnet fyller 8, om man vill. 
    Nej, du kan inte röra vare sig pappans SGI dagar eller lägstanivå dagar om han inte för över dagar till dig. Men det säger du ju att han inte gjort..

    Vilket får mig att fråga igen, eftersom du inte svarat på mon fråga då jag ställde den tidigare.

    Hur klarade ni av att du var hemma först ett år och sedan en dag i veckan efter att sonen börjat på förskolan utan att pappan förde över dagar till dig?

    OM han inte först över dagar till sig så måste du ha tagit ut extremt få dagar vilket innebär att ni levt på pappans lön. Då rimmar det lite illa nu när du klagar på att du fick mindre pengar o att det är orättvist,..

  • Brumma
    Brumma skrev 2014-08-26 20:42:03 följande:
    Nej, du kan inte röra vare sig pappans SGI dagar eller lägstanivå dagar om han inte för över dagar till dig. Men det säger du ju att han inte gjort..

    Vilket får mig att fråga igen, eftersom du inte svarat på mon fråga då jag ställde den tidigare.

    Hur klarade ni av att du var hemma först ett år och sedan en dag i veckan efter att sonen börjat på förskolan utan att pappan förde över dagar till dig?

    OM han inte först över dagar till sig så måste du ha tagit ut extremt få dagar vilket innebär att ni levt på pappans lön. Då rimmar det lite illa nu när du klagar på att du fick mindre pengar o att det är orättvist,..

    phpeZmYj334793.jpg
    Fast det KAN ju vara andra regler om barnet är fött för sex år sedan, men det är detta som gäller för närvarade.
  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-26 19:54:23 följande:
    Jag har alltså inte missat att det fanns ett antal dagar satta på mamman och pappan. Men jag trodde inte de var låsta på så sätt att pappan bara automatiskt fick med sig alla vid separation. Jag hade inte reflekterat över det på det sättet iaf. Utan såg det som att de 60 dagarna var vikta till pappan och övriga bestämde vi gemensamt över och fördelade mellan oss som vi ansåg bäst.

    Vi skulle så klart dela. Tex att jag var hemma på heltid första halvåret, att vi sen var hemma på deltid (2 resp 3 dagar per vecka) andra halvåret. Och sen att han var den som var hemma heltid efter det.

    Hur i hela friden kan du få det till att jag tycker att vi ska gå hemma samtidigt hela första året??? Hur tänker du?

    Och varför skriver du att jag skulle tvinga pappan? Nu var det ju så att han tvingade mig vara hemma 100% av tiden. Och att detta gjorde att jag tvingades göra slut på mina föräldradagar, medan han sparade sina. Då hade det väl varit mer rättvist ifall vi delat så vi var hemma 50% var av tiden?
    Fast här visar du tydligt att du HAR missat och fortfarande missar..

    Pappan fick inte automatiskt sina vid separationen. Han fick automatiskt sina när han blev vårdnadshavare.

    Och DET finns lättåtkomlig information om OM man läser.
  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-27 08:34:54 följande:
    Nej, så var inte uppgörelsen.
    Bara för att jag tvingades vara hemma då jag inte ville (han fick bestämma jag fick vika mig), betydde inte det att jag sen skulle måsta tvingas jobba då jag ville vara hemma (dvs att han får bestämma igen och jag får vika mig).

    Utan mer att jag fick vara hemma mot min vilja de försat åren, pga hans jobb. Och sen att vi (när ett nytt beslut ska tas) skulle dela lika och kunna vara hemma båda två med sonen och njuta av det.

    Och så är jag säker på att det blivit om vi fortsatt vara ett par. Men nu blev han tjurig på mig och tar helt egoistiskt dagarna eftersom han kan.
    Fast du "är säker på"... När "ett nytt beslut ska tas"... Att det i DITT huvud innebar att han skulle ge dig hälften av sina dagar innebär inte att det skulle blivit så.

    Med din förklaring så innebär det alltså att ni inte hade ngn överenskommelse överhuvudtaget? Förutom i ditt huvud?

    Du TROR att det skulle blivit så - du VET inte om det skulle blivit annorlunda?
  • Brumma

    Varför svarar du inte på hur ni löste ekonomin när du var hemma.

    Hur fick ni dagarna att räcka ett år och sedan ha över av dina dagar att vara hemma en dag i veckan - även det av dina dagar.

    Jag har fått alla min mans dagar som han får skriva över. Tillsammans räckte dagarna exakt ett år och en månad. Jag har några lägstanivå dagar kvar, men det är allt.

    Så - hur fick du dina dagar att räcka så länge om din sambo inte tog ett större ekonomiskt ansvar under perioden du var hemma?

  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-27 08:49:13 följande:
    Men det är ju det jag säger. Jag HAR missat det. Men det är inte så att jag FORTFARANDE missar det. Jag säger ju det om och om igen, att jag missat att ta reda på exakt hur det fungerade med dagarna. DÅ hade jag varit hårdare på att vi skulle ha ett annat upplägg när sonen var liten. Jag FÅR ta konsekvenserna av det nu, och jag GÖR det. Jag har inget annat val och jag inser det. Varför tror ni att jag inte förstått att det är så???

    MEN att om jag tar upp det till diskussion här, så kanske fler tänker till hur de gör vid uttag av dagar. Att de inte väljer att slösa upp alla sina egna dagar under första 1.5 året, för att sedan vid eventuell separation (eller även vid fortsatt sammanboende) stå utan dagar, medan den andre parnern kan vara hemma med betalning när förskola osv är stängt, samt förläga sin semester osv.
    Ok. Eftersom du fortsätter trycka på att han fick med sig sina vid en separation så har det låtit som om du fortfarande inte förstått att så inte är fallet. Men bra, då vet du att det inte har ngt med separationen att göra överhuvudtaget :)

    Jag tror ärligt talat att det är ytterst få som lyckas missa att man har hälften av dagarna var från början. Jag har tagit ut alla mina, men mannen min har kvar 120 dagar efter våra två barn. Att ta ut längre fram vid behov. Skulle vi separera så är jag säker på att det ändå kommer barnen till nytta - och skulle han använda dagarna för att förlänga semestern så kommer även det barnen till nytta, plus att jag varit hemma ett ÅR. Självklart är det hans tur att använda sina kvarstående dagar (och ja, hade vi klarat oss på mina dagar hade han haft ALLA sina dagar kvar - de hade ändå varit hans).

    Jag tycker ärligt talat du verkar självisk.. Ni klarade av att du var hemma ett helt år med bara dina dagar. Barnet är sex år vilket innebär att barnet borde få vara hemma MYCKET med sin pappa de närmaste åren. Superbra!
  • Brumma
    Anonym (Separerad mamma) skrev 2014-08-27 10:32:25 följande:

    Eftersom folk inte läser vad jag skriver, så tackar jag för mig i denna tråd.


    Vi läser absolut vad du skriver. Men ifrågasätter ditt tankesätt. Att inte hålla med är inte liktydigt med att inte kunna ta åt sig information. Ngt du borde veta då du säger dig vara bra på att ta till dig information.

    Att du vägrar svara på avgörande frågor kan bara tolkas som om det inte var så orättvist som du anser...
Svar på tråden Pappan tar föräldradagar, jag tjänstledigt. FKs jäkla regler