• Anonym (awa)

    Hur mycket hjälper era tonåringar till hemma vid växelvis boende

    FrökenKanSjälv skrev 2014-09-10 10:48:49 följande:

    Nu bor iofs mina tonåringar på heltid hos mig så det går inte riktigt att jämföra, men de lagar mat och diskar varsin dag i veckan plus att de tömmer diskmaskinen kontinuerligt och naturligtvis städar de sina egna rum och sitt badrum.

    Det som blir svårt i en blandad familj är att de vuxna har olika åsikter om vad barnen ska göra och så länge föräldern inte håller med om nya partnerns krav så kommer hen aldrig ställa dessa krav på sina barn. Mitt förslag är att ni delar upp hushållssysslorna på er alla fyra och sedan är det upp till pappan om han vill tvinga sina tonåringar att utföra sina delar eller om han vill utföra dem själv. Du ska ju inte behöva utföra dem i alla fall!


    Jag tycker att detta förslag är bra i de fall bonusföräldern och bioföräldern har olika uppfattning.

    TS, fundera på det. I så fall får du diskutera med pappan vad du tycker att barnen borde göra. Och om han inte håller med dig så kan du inte "tvinga" honom att ställa de kraven på barnen. Men du kan faktiskt säga att du inte vill göra det arbetet och att du tycker att det då faller på honom.

    Många tonåringar gör inget alls för att det inte ställs krav på dem. Andra tonåringar med vettiga krav på sig klarar förvånansvärt mycket.

    I vår bonusfamilj så är vi ganska överens om vad barnen ska göra. Och det funkar acceptabelt bra med den yngre tonåringen. Den äldre tar nog lite mer tid för oss att skola om (har jobbat på det ett par år hittills), om det ens är möjligt innan h*n blir vuxen och flyttar. Den som lever får se...
  • Anonym (awa)
    AnnanAnna skrev 2014-09-29 22:33:08 följande:

    Oj det skulle kunnat vara min mans dotter du beskrev. 18 år, gör absolut ingenting hemma vilket dessvärre INTE går att skylla på att hon satsar på bra betyg eller idrottar. Hon har kasst betyg, inga krav på sig, orkar inte jobba, festar och röker och tittar på tv-serier på datorn. Hon är så fullt upptagen med att CHILLA så hon hinner i te hjälpa till, kanske det som ovan beskrivs som någon slags återhämtning och rekreation för det jobbiga livet som tonåring.
    Hey, prova livet som vuxen säger jagð???. Heltidsjobb, hämtningar, lämningar, aktiviteter, vab, sjukdomar etc etc etc.

    Men jag tycker på riktigt det är synd att hon inte får förståelse för hur det är att ta ansvar för ett hem och för att hon blir utanför familjegemenskapen. De andra barnen får ta ansvar och t.o.m. 6-åringen gör mycket mer hemma! Medan 18-åringen leker hotelliv och slipper undan allt ansvar, alla krav och alla former av konsekvenser.

    Men min man och hans ex får köra klart racet de startade med sin curlinguppfostran, jag deltar inte mer än som åskådare.
    Det krävs ett par yogatimmar i veckan för att klara det men det är det värt att slippa ta del i den här cirkusenð??.


    Jag håller med dig, jag ser samma problem hos den äldre tonåringen hos oss. Hon hamnar utanför familjegemenskapen när de andra yngre tonåringarna hjälper till och deltar men inte hon. Och hon missar lärdomar (både praktiska och så medvetenheten om vad som behövs för att sköta ett hem).

    Som sagt, vi jobbar på långsiktigt för att justera den tidigare curlinguppfostran från min man och hans ex men det är frustrerande ibland, tycker ditt tips om yoga låter bra där :)
Svar på tråden Hur mycket hjälper era tonåringar till hemma vid växelvis boende