Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Vem köper allt skit?

    amia01 skrev 2014-09-16 22:03:47 följande:

    Bara undrar... Affärerna är överfulla med smaksättningar, light, färdigskuret, mixer, mm mm Köper ni sånt? Varför?

    Har försökt planera för gemensam matlagning med några andra familjer den senast tiden, men varje gång känt mig så äcklad av de matvaror de väljer att jag känt mig tvungen att försöka undvika att äta maten. Och faktiskt också känt tvivel om jag kan fortsätta vara så nära vän med människor som står så långt från mina värderingar?

    Ett exempel på en middag kan vara:
    - Färdigskuren salladsmix i påse.
    - Färdig sås på burk eller mix.
    - Färdiga klyftpotatisar att värma.
    - Färdigkryddat kött.
    - Glass i storpack till efterrätt.

    De flesta varorna dessutom ur butikens eget EMV sortiment.

    Det är inte middag för mig.
    För mig är det självklart att inte köpa några lightprodukter, utan blanda själv. Margarin kommer inte över tröskeln, utan det är smör som gäller.
    Grönsaker ska köpas hela och tillagas när dom ska ätas. Kryddningar, smaksättningar och såser gör man själv. Liksom sylt, saft och bröd.
    EMV är också en sak som alltid går bort.
    Typisk inköpslista för middagen ovan:

    - Grönsaker
    - Potatis
    - Kött
    - Grädde/CF/Mjölk
    - Smör/Olja
    - Kryddor
    - Socker
    - Bär/frukt
    - Ägg
    - Mjöl

    Svenskt så långt som möjligt,och ingen EMV.

    Är jag konstig som reagerar? Eller finns det fler som tycker som jag, att det är skillnad på mat och MAT?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-09-17 22:37
    Lite förtydligande:
    Jag har ingen åsikt om att använda hel eller halvfabrikat, eller definitionen på det. Jag menar inte heller att man måste odla eller slakta all mat själv eller mala sina egna kryddor.
    Just för att undvika de här spekulationerna tog jag exemplet i TS, där jag föredrar både hel och halvfabrikat, och där inget av det jag listade var egenproducerat. Skillnaden är bara att de varor jag skulle valt var "basvaror" som man själv får laga till, medans de som mina vänner valde var mer processade.
    Jag förstår också att det finns massa anledningar till att ta genvägar i vardagen, och tro det eller ej, men det händer faktiskt här också, om än inte så grovt som i mitt exempel...
    Jag ville bara veta hur man tänker när man utger sig för att vara matintresserad och kunnig, när man inte väljer att laga maten själv de gånger det finns både tid och pengar?


    Mycket av det där du beskriver är praktiskt att köpa om man inte förbrukar så mycket att det är idé att köpa råvarorna att göra det själv på.

    Jag som bor själv tycker färdiga salladsmixer mm är jättepraktiskt, men med 2-4 till i hushållet hade jag kanske föredragit andra varor och andra sätt.

    Färdigkryddat kött - ja, när jag ska iväg och grilla längre ifrån ett kök.
  • Tom Araya
    Bunny on speed skrev 2014-09-18 16:32:22 följande:

    Sallat i påse = perfekt för att få olika typer av sallat och inte behöva köpa mängder av varje


Svar på tråden Vem köper allt skit?