Inlägg från: Anonym (Askungen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Askungen)

    Är min 3,5 åring överviktig?

    Fick också till mig att min sjuåring hade för högt bmi. Men när jag va på sjukhuset så sa dom att han hade nästan dubbelt så breda axlar och rygg som andra sjuåringar så vikten var inte rätt att ta. Alla har olika kroppsbyggnader och dom växer till sig. Ena stunden va min underviktig och andra överviktig, suck på henne. Guess what, barn växer på olika hålla o kanter till vuxen ålder.

    Tycker många bvc sköterskor pratar om mycket dom inte har utb till. Har andra exempel med men dom är ju oväsentliga här.

    Bara hon mår bra, äter bra och kan röra sig obehindrat och lätt så behöver du inte ha dåligt samvete.

    Kram på dig

  • Anonym (Askungen)
    Anonym (lima) skrev 2014-11-23 14:18:56 följande:

    Tack. Jag kan tänka mig att hennes kroppsbyggnad har med saken att göra. Hon har ju alltid varit runt 90 - 95% på kurvan sedan hon föddes. 


    Jag lät allt vara som det va. Han va 6 då nu e han snart 8, väger 30 kg och är 136 lång. Och han har med det med byggnaden, breda axlar och bred över ryggen, som många i min släkt.

    Hålla koll är ju inget fel men jag tycker inte att hon låter överviktig.

    Och till alla som säger att man är fortsatt överviktig som vuxen, näää. Jag hade babyhull till jag va typ 10m idag är jag 174cm och väger 64 kg. helt ok tycker jag, och jag äter allt jag vill och när jag vill.
  • Anonym (Askungen)
    Anonym (ja) skrev 2014-11-23 18:59:58 följande:

    Jag sa aldrig så. Studier visar på att det är mycket stor risk att överviktiga barn fortfarande är överviktiga som vuxna. Det handlar om en enorm riskökning hos överviktiga barn som inte ses hos normalviktiga barn. Någon nämnde siffror på 80% vilket låter rimligt baserat på det jag också hört tidigare.

    Det innebär att det inte är säkert att ts barn kommer att vara överviktigt som vuxet. Det innebär bara att det, utan åtgärder, endast är 20% sannolikhet att ts barn blir normalviktigt som vuxen medans det är en risk på hela hårresande 80% att ts barn istället växer upp till en överviktig vuxen.

    Skulle du som förälder våga chansa??


    Jag skrev att givetvis ska man ha koll men jag tror att sålänge ett barn inte trycker i sig skräp hela tiden och/eller inte rör på sig så ser jag inte problemet. Från födsel knubbar dom till sig för att sedan bli långa och stanna i vikten. tycker inte TS flicka låter överviktig så därför ser jag inte det som ett problem. Men givetvis om hon sagt att barnet vägt fem kg mer hade jag reagerat, men nu är ju inte så fallet.

    Jag som förälder ser till att mitt barn har en hobby, äter mat och får äta och dricka gott ibland. Balans balanserar en växande kropp.
  • Anonym (Askungen)
    Anonym (ja) skrev 2014-11-23 19:41:05 följande:

    Det spelar ingen roll vad du tycker det låter som. Personliga åsikter är inte värda lika mycket som fakta. Barnet ÄR överviktigt enligt medicinska kriterier. Det är det enda som har betydelse och det man ska utgå ifrån.


    Nä men helt rätt, istället för att leva ett liv i balans så stoppar vi dom i vikthetsen från början. För dom som aldrig träffar våra barn vet ju vad som är bäst för alla och alla barn är likadant byggda.

    Konstigt att ungdomar mår dåligt idag över alla krav som ställs på dom, verkligen.
  • Anonym (Askungen)
    Anonym (ja) skrev 2014-11-23 20:16:52 följande:

    Så små barn hanterar inte sin egen kost över huvud taget. All deras kost regleras av föräldrarna. Så små barn har inte ansvar för sin kost och man bör aldrig kräva att de ska ta ansvar för den heller.

    Om det är någon som man ställer krav på gällande barnets kosthållning så är det föräldrarna, och föräldrarna allena. Det finns inte ens en anledning att informera om varför det skett en kostomläggning om inte barnet själv undrar. Och i så fall svarar man att det är för att föräldern vill ge nyttigare mat.

    Om man ska prata om krav så handlar det bara om att ställa krav på föräldrarna att tillgodose barnets omsorgsbehov. Precis som man kan kräva av föräldrar att de sätter sina barn i bilbarnstol under bilresor kan man kräva av dem att de ger sina barn frukt istället för godis till mellis. Och precis som man kan kräva att de tillhandahåller sina barn vinterkläder när det är kallt kan man kräva att de ser till att deras barn är fysiskt aktiva.

    Övervikt är ett hälsoproblem med potentiellt allvarliga framtida konsekvenser. Det är inte övervikten i sig man behandlar utan dess följder. Det handlar diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, förslitningar i leder etc.


    Jo tack jag jobbar som ssk och jag vet dess följder. Men vi snackar om ett barn med babyhull inte om en dunderfet unge. Sen att inte låta barn äta vissa saker driver dom till överkonsumtion när dom själva kan förse sig.

    I mitt tycke och vetande är lagom bäst.
  • Anonym (Askungen)
    Anonym (Mum) skrev 2014-11-24 06:27:07 följande:

    Jag är så jävla trött på den vikt hets som råder i samhället! Inte ens barnen slipper undan. När ska folk fatta att alla människor är olika byggda och alla är inte skapta för att väga 50 kg som vuxen.

    Jag säger inget om det handlar om föräldrar som matar sina barn med socker och halvfabrikat varje dag, för det är inte nyttigt för någon. Men barn som äter och växer som de ska, låt dem va! BMI är fan det värsta jag vet. Usch! Stackars barn att behöva växa upp i det här samhälle! Inte konstigt de får ätstörningar som tonåringar när det redan som småbarn får höra hur tjocka dom är.


    Agreed
Svar på tråden Är min 3,5 åring överviktig?