• Wimdalo

    Orolig!! Min 2-åring har svårigheter med samspel

    Vet inte var jag ska börja men känner att jag behöver få veta om någon annan går igenom någon liknande process som vi nu gör med vår 2-åring! Han utvecklades inte som sina jämnåriga vilket resulterade i att jag kontaktade BVC där vi fick träffa en läkare som konstaterade att vårt barn har låg muskeltonus. Remiss skickades till sjukgymnast och som vi träffade vid tre tillfällen ( vår son var då 16- 23 månader). Hon uppmärksammade att vårt barn hade överrörlighet i främst höfter och fotleder, men inget mer! Vår son filmades i syfte för sjukgymnasten att diskutera vidare med bl.a. Neurolog, men inget som de reagerade på! Men sjukgymnasten gjorde en egen bedömning att skicka en rekommendation till BVC för utreda ev. Autismspektrum störning. Pga hon upplevde att vår son inte lyssna tillräckligt på sitt namn och rörde sig i stereotypa rörelsemönster! ( bör tillsägas att han hade feber vid det tillfället) på dagis kopplades specialistpedagog in samt remiss till psykolog från BVC där psykologen gör tre dagar sedan kom fram till att det finns tillräckliga underlag för att skicka en remiss till barnneurologen för utredning främst utifrån upplevda svårigheter med samspel! Jag är nu sjukt orolig för det ska visa men samtidigt glad att han snart får den hjälp som han så väl behöver! I övrigt är han otroligt viljestark och vill oftast höra saker på sitt eget sätt! Han söker mycket ögonkontakt, älskar närhet, och mycket inkännande för andras känslor! Han förstår mycket mer än vad han kan uttrycka i tal. Upplever inte att han riktigt stämmer in med min erfarenhet Av autism. Någon annan som har liknande historia att berätta? Kan inte riktigt diskutera med min sambo där han inte känner någon som helst oro kring vår son!

  • Svar på tråden Orolig!! Min 2-åring har svårigheter med samspel
  • Alisa

    Hej!
    Även om jag inte har en liknande historia kan det vara skönt med ett svar :)
    Jag har en son som blir 3 år i mars. Han har alltid utvecklats långsammare än andra och BVC uppmärksammade att han inte verkade förstå eller tala vid 18 månader (han missade även på flera av uppgifterna de då bedömer).
    Han remitterades vidare och fick nu i höstas diagnosen utvecklingsstörning med autistiska drag. Vi upplever att han flera starka drag av autism och hoppas att det ska utredas. 

    Hur som helst så utifrån din beskrivning (t.e.x att han var febrig vid bedömningen) så kommer de se honom fler gånger vid utredningen, vilken minskar risken för feldiagnosticering. Att remissen efterfrågar autismutredning innebär inte att de kommer att ignorera tecken på andra svårigheter eller ställa en diagnos som inte stämmer. 

    Jag känner för övrigt precis igen mig i dina ambivalenta känslor inför utredning och eventuell diagnos! Jag har också upplevt att oron för framtiden har jag mest burit på. Nu några månader efter diagnos har pappan fått upp ögonen tydligare för sonens svårigheter.

    Efter diagnos har sonen fått en extra resurs (specialpedagog) på förskolan två förmiddagar i veckan vilket känns riktigt bra. Hon arbetar inte utifrån diagnos utan från de problem hon ser att sonen har. 

    Lycka till! Kram.

Svar på tråden Orolig!! Min 2-åring har svårigheter med samspel