• Eiles

    En vikt(ig) tråd för riktiga tjockisar

    Jag har snurrat runt lite o läst vikttrådarna men inte hittat någon med "riktiga" tjockisar. Så jag tänkte att jag startar en tråd för oss med mycket övervikt. BMI 30 och uppåt tex.

    Själv så har jag ett BMI på lite över 40. Jag fick reda på det i samband med ett ortopedbesök där en artrosoperation diskuterades (de opererar inte patienter med BMI över 40). Jag blev chockad och väldigt ledsen, för även om jag ju vet att jag är överviktig så trodde jag inte att det var så illa! Efter det så har jag bearbetat och funderat massor. Jag MÅSTE gå ned i vikt, och jag vill göra det utan operation (som jag erbjöds). Och nu är jag mer bestämd än någonsin att lyckas.

    Så är du överviktig och vill gå ned i vikt, vare sig du redan startat eller bara befinner dig i ett förstadie, och vill ha någonstans att dela med dig av dina tips, få tips eller bara gnälla av dig en jobbig dag så kanske denna tråd kan funka. Jag hoppas på det iallafall.

    Vad gäller mig då så har jag hållit på en vecka nu och ärligt talat har jag inte en aning om ifall jag gått ned i vikt. Troligen så har jag det men vågen jag köpte är inte den bästa. Den visade 1.5 kg skillnad när jag vägde mig med några sekunders mellanrum! ????

    Men min startvikt var ca 127kg, jag är 170 lång och kvinna. Taktiken jag har nu är att äta ganska normalt. Inga specialdieter eller så. En varierad kost på runt 2000 kcal/dag och träningscykla dagligen. Är hittills uppe i 16 minuters cykling per gång, ca 4 km. Jag ökar på tiden sakta.

    Mina faror för vikten har varit kvällarna vid tvn då det gärna druckits läsk och ätits fikabröd eller glass tex. Och så helgernas frossande som sträckte sig från fredag till söndag kväll. Jag har ändrat nu så att jag äter nyttigt på kvällarna söndag-torsdag och på fredag o lördag unnar jag mig lite läsk och chips eller choklad. Jag försöker tänka till varje gång jag får ett sug. Tänka på om det är värt att äta det jag vill just då.

    Men det är inte lätt. Därför tänkte jag att en tråd där man kan diskutera med, eller läsa om andras kamp kunde vara bra. ????

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2015-01-20 16:00
    Jag vill att den här tråden genomsyras av positiv energi och respekt mot varandra.

  • Svar på tråden En vikt(ig) tråd för riktiga tjockisar
  • Eiles

    Tack så jättemycket, och tack för tipset :)

    Jag tror att det är en bra idé att sätta upp mindre delmål också. Inte fokusera enbart på slutmålet. Mitt första mål är att komma under 40 i BMI så att en artrosoperation är möjlig om det skulle behövas. Men kanske att jag kan fördröja en sådan operation iom viktnedgången också ????.


    Smulu skrev 2015-01-20 09:45:41 följande:

    Jag är själv bara lite överviktig, ungefär 10 kg, men vill ändå skriva något peppande :)

    Ge dig själv belöningar när du lyckats med ett mål. Målet behöver inte handla om en viss siffra på vågen utan kan lika väl vara ex. Den här veckan har jag promenerat 30 min varje dag. Då förtjänar du ex. Lite vackra blommor på köksbordet, eller något annat som gör dig glad.

    Jag hejar på dej !!


  • Eiles

    Kanske jag också hamnar där en dag och måste operera mig, men jag ger inte upp än. Och jag känner flertalet personer som gjort en gastric bypass och ändå ökat i vikt efteråt. Så inte ens det är en säker metod. Än så länge väger nackdelarna med en operation tyngre än fördelarna för min del.


    Erizajo skrev 2015-01-20 10:21:32 följande:

    Tyvärr är statistiken för folk med fetma som lyckas gå ner till normalviktig och sedan stanna där nästan obefintlig :( man har helt andra hormoner osv så det är nästan omöjligt. Jag hade BMI på 42 så jag gjorde en gbp. Idag är min BMI ca 28.


  • Eiles

    Och för min del så behöver jag ha något att se fram emot. Att helt sluta unna sig något gott ibland gör att livet känns trist och meningslöst för mig, och risken att trilla tillbaka i gamla vanor är då större.

    Jag har bestämda dagar och ungefärliga tider som jag får äta godis eller annat. Alla är vi olika och det gäller för var och en att hitta en metod som känns bra.


    Sisisisi skrev 2015-01-20 11:17:39 följande:

    För mig funkar det inte att äta godis och fika bara på helgerna, det triggar suget och är totalt onödigt. Denna gång har jag tagit bort det helt och det funkar mycket bättre. Det där med att unna sig saker i form av sötsaker är inte bra när man ska gå ner i vikt. Unna dig andra saker istället som blommor, kläder eller dylikt.

    Tips som motiverar mig att att följa personer på instagram som har lagt om livet helt och gått ner mycket i vikt. Nu börjar ju biggest loser igen oxå vilket är väldigt motiverande tycker jag.


  • Eiles

    Jag kan tipsa om en app från Livsmedelsverket där man snabbt och enkelt kan kolla bland annat kalorimängden och fördelningen av kolhydrater o proteiner i olika livsmedel. Man kan även lägga in sina uppgifter om vikt, längd o ålder och få fram BMI, kaloriförbrukning i vila och totalförbrukning... Med mera.

    Livsmedelsdatabasen heter den.

    Och så hittade jag en sida som heter matkalkyl.se som ger en överblick över hur mycket man kan äta beroende på vad man väljer att äta och hur mycket man rör på sig, och om man vill gå upp, gå ned, eller behålla sin vikt. Man kan räkna ut bmi, kroppsfett, osv.

  • Eiles

    Jag vet såklart att livet är mer än sånt man kan tugga på. Har dock mycket andra problem som jag inte vill gå in på här. Och det här ÄR rätt metod för mig. Jag behöver lära mig att leva och äta normalt, och i ett normalt liv så ingår att kunna stoppa något onyttigt i munnen ibland utan att behöva känna ångest för det.


    Sisisisi skrev 2015-01-20 14:01:27 följande:

    Jag tror att det är bra att bryta just det som du skriver. Utan godis, läsk och chips blir livet meningslöst. Just det behöver du ändra på för att bli normalviktig och stanna där. Hitta någon annan mening men livet än godis, läsk och chips. Det kan man såklart äta ibland ändå, men att se livet som meningslöst utan det är nog inte så bra.


  • Eiles

    Istället för en pepptråd fick jag en depptråd!

    Jag hade hoppats på att fler skulle skriva o berätta lite om hur det varit för dem. Både med och motgångar man upplever. Inte fokusera så mycket på mig enbart.

    Så är du överviktig och tycker allt är skitjobbigt eller kanske att du funnit ett sätt att gå ned i vikt som passar dig så dela gärna med dig.

  • Eiles

    Ungefär så gör jag. Har bytt ut vardagkvällarnas läsk o glass mot frukt, Ramlösa, te, eller något annat som är sundare. Promenera är inte att tänka på dock. Har svår artros i ena höften, men träningscykla går bra så det gör jag dagligen.

    Och som du säger så passar det för somliga och andra går det inte alls för.


    KristenTjej84 skrev 2015-01-20 15:59:55 följande:

    Vila ut ordentligt, ät fibrer & vitt kött som makrill i tomatsås & kyckling.

    Ät frukt, tugga tuggummi, promenera minst 2-3 km varje dag utomhus och drick vatten, och istället för cola byt ut det mot ramlösa smultron eller andra goda kolsyrade vatten. Det har hjälpt mig. Och att unna mig en dag eller två i helgen att äta lite gott. Beror på hur sockerberoende man är antar jag om man vågar unna sig choklad eller ej på helgerna t ex. Vissa klarar inte av det, andra går det finemang.


  • Eiles

    Lätt för en fullt frisk människa att säga.

    Men med artros i båda höfter och båda knäna samt stora problem med värk i fötterna så är det inte så lätt att röra på sig och må bra av det. Värken man drabbas av under tiden och efteråt är helvetisk. Det enda jag kan göra idag utan att det gör allt för ont är att träningscykla. Jag älskar at gå i skogen tex, men det är omöjligt i dagsläget.

    Och jag står fast vid att man måste (iallafall jag) ge sig själv tillåtelse att äta något onyttigt ibland utan att banan sig själv och behöva känna ångest. Jag har koll på mitt intag och det jag äter under fredag o lördagen överstiger inte den kalorimängd som gör att jag åtminstone står still i vikt.


    AnooYoo skrev 2015-01-20 19:40:10 följande:

    Jag tror att det är bättre att tänka annorlunda vad gäller att unna sig saker. Om det innebär godis, glass eller läsk så är längtan efter sådant alltid där. Man måste tänka på ett annat sätt-unna sig att äta nyttigt, att ta sig tid att träna för att man mår bra av det.

    Att ge kroppen överskott av socker och fett är inte att unna den någonting-att unna hjärnan är inte att ge efter för impulser av felaktiga vanor.

    Att verkligen unna sig något är att ge sin kropp positiv näring, låta den röra sig, och ge sig själv glädjen i att lyckas.


  • Eiles

    Så glad jag blev nu när jag kollade min tråd och såg att fler "tjockisar" som jag har svarat =). Ni är jättevälkomna i tråden! :)

    Precis som du SisterNoMercy skrev så känns det bättre om man blir peppad av andra som också har en stor övervikt.

    Jag kämpar på och trots helgens läsk o godis så har jag klarat av att följa min plan ochtergå till ett sundare matintag. Åt inte ens en glass i söndags kväll när sambon ville ha en. Jag fixade en frozen yoghurt istället.

    Naturell yoghurt och frusna hallon mixade och så lite sötningsmedel (canderel) i. Gott och hälften så kaloririkt som hans glasspinne :).

    Nu måste jag bara köpa en våg också (så jag kan hålla koll på allt så det inte bär iväg åt fel håll). Den jag köpte på Kjell o compani är ju inte riktigt riktig. Min sambo vägde sig igår, klev av och väntade tills vågen stängt av sig, sen klev han på igen.... Och då vägde han ca 5 kg mer än för en halv minut sedan! :/

    Så den törs man ju inte använda! ;)

Svar på tråden En vikt(ig) tråd för riktiga tjockisar