Inlägg från: Johan75 |Visa alla inlägg
  • Johan75

    När blir embryot en människa?

    Zpree skrev 2015-03-03 23:55:42 följande:

    Ja hela frågan är konstigt formulerad eftersom efter embryostadiet kommer fosterstadiet. Men om frågan gäller när man uppfattar fostret som ett barn med tanke på abort så skrev jag vad jag tror på. Enligt islam så får fostret sin själ när det är 120 dagar gammalt så det blir väl i vecka 18 ungefär. Om fostret dör efter det så får det ett namn och en begravning för att det då räknas som en människa.


    Ja, islam är ju rätt tydliga på den punkten - vilket exempelvis medför att stamcellsforskning inte har några egentliga problem i den muslimska världen. Kristendomen är väl däremot väldigt oklar i detta?
    Behold, i come as a thief.
  • Johan75
    Zpree skrev 2015-03-04 19:29:08 följande:
    Det finns heller ingen som har kunnat bevisa att själen inte existerar.
    Kan vi inte bara komma överens om att detta inte är ett argument? Ingen kan bevisa att någonting inte existerar. Inte bergstroll, inte Zeus, inte Fantomen, inte tomtar, inte demoner, inte enhörningar, inte drakar, inte något. För varje sak du tycker att någon inte kan "bevisa" så kan inte du heller bevisa en motsats. Kan vi inte bara strunta i detta icke-argument?
    Behold, i come as a thief.
  • Johan75
    Zpree skrev 2015-03-07 14:27:29 följande:
    Jag har inte försökt bevisa nån motsats. Jag har heller inte suttit och hävdat att tomtar och troll inte existerar. För mig får du tro på vad du vill. Men att hävda att ett barn som föds innan vecka 28 inte ska räknas som ett barn just för att vetenskapen säger så när man 2008 ändrade den lagen just för att barn som föds i vecka 22 kan överleva bevisar att vetenskapen är föränderlig. Det kommer hela tiden nya rön som omkullkastar de gamla. När jag gick i skolan så var Pluto som en planet. Inte längre tydligen upptäckte jag när jag gjorde läxor med sonen. Så vad människan kan bevisa med vetenskap är föränderligt
    Nä, det är ju just det - att bevisa en icke-existens är inget som någon ska behöva befatta sig med. Det är inte heller vetenskapligt. Hävdar man att något existerar - då finns en bevisbörda. Det finns ingen bevisbörda för någon med motsatt åsikt att bevisa att denna existens inte finns. 

    "Du kan inte bevisa att det inte finns" är således inte ett argument. Det leder ingen diskussion framåt och jag tycker således att det vore trevligt ifall vi kunde komma överens om att det inte är något vi slänger ur oss till meningsmotståndare. 
    Behold, i come as a thief.
  • Johan75
    Zpree skrev 2015-03-07 17:45:15 följande:
    Bevisa en icke-existens? Enligt vissa är det kanske en icke-existens medan det enligt andra inklusive mig själv är en självklarhet även om modern vetenskap ännu inte bevisat det. Muslimerna har tex trott på fostrets utveckling i 1400 år långt innan den moderna vetenskapen. Kanske folk då kallade det för skitsnack och icke-existens.
    Men du verkar inte förstå vad jag skriver...

    Man kan inte begära av någon att bevisa att något INTE existerar. Du får tro på vad du vill, men du kan inte använda "du kan inte bevisa att det INTE existerar" som ett argument - för det går inte att bevisa att något INTE existerar. 
    Behold, i come as a thief.
  • Johan75
    Zpree skrev 2015-03-08 04:33:16 följande:
    Men du förstår inte vad jag menade heller. Gå tillbaka och läs för det var ingen diskussion mellan religion-vetenskap. "Dumheter" är inte ett vetenskapligt belägg på att Gud inte existerar. Om nån kommenterar mitt inlägg med "dumheter" så får man självklart utveckla och lägga fram bevis på varför man anser att det är dumheter. Hade personen istället frågat mig varför jag hävdar nåt så hade jag självklart lagt fram de bevis jag har
    När det kommer till dessa frågor som behandlar "tro", så förväntar jag mig sällan bevis i vetenskaplig bemärkelse. Islam är ganska tydlig när det gäller vid vilken tidpunkt en människa får en själv. Kristendomen är mer otydlig - och oense. 

    Jag reagerade på detta:
    Zpree skrev 2015-03-04 19:29:08 följande:
    Det finns heller ingen som har kunnat bevisa att själen inte existerar.
    Detta är ett "argument" som återkommer i dessa typer av diskussioner. Däremot säger det ingenting. Man kan inte "bevisa" att något INTE existerar. 

    Missförstå mig rätt - jag tycker du verkar vältalig och öppen för debatt, och just därför så önskar jag att dessa typer av argument slopas - just för att de inte är ett argument och enbart får diskussionen att stanna av. Sen kunde jag även ha påpekat att jag tycker Puss helt onödigt börjar skriva om "dumheter" och att du skulle vara "dum" - det är helt onödigt av henne enligt mig. 

    Svaret på TS utifrån islam är ju ganska kort och tydligt egentligen.
    "När får ett foster en själ?"
    "När fostret är 120 dagar."
    "Varför skulle det vara så?"
    "Det står så i Koranen."

    Frågan i sig är ju aktuell, som jag kan se det, eftersom den påverkar hur man kan se på:
    1) Aborter
    2) Stamcellsforskning

    Islam har inget egentligt problem här. Den syn som finns inom islam samspelar ganska väl med vad det sekulära samhället har satt upp för regler och tidsbegränsningar. Kristendomen har däremot problem eftersom de är så oense om när detta sker att det mycket väl kan krocka med de lagar och regler som samhället satt upp vad gäller de två ovanstående punkterna, beroende på vilken tolkning man väljer att göra. 

    Behold, i come as a thief.
  • Johan75
    Zpree skrev 2015-03-08 22:08:41 följande:
    Ok det var inte min intention att starta en diskussion, dock har jag inga problem med att förklara mitt påstående. Enligt islam är jag också skyldig att göra det.
    Nej, som sagt - som muslim har du ju fördelen (jämfört med kristna) att det finns ett tydligt svar att tillgå. Det står i er skrift. Gud har sagt detta. 

    I västvärlden är det kristendomen som gör saker problematiskt vad gäller detta. Finns det en själ, och i så fall - när tilldelas en människa denna själ? Det verkar inte finnas någon gemensam syn på detta bland kristna och kristna samfund och i vissa fall så påverkar det politiska beslut. 
    Behold, i come as a thief.
  • Johan75
    Zpree skrev 2015-03-09 00:10:53 följande:
    Vad jag vet så tror man inom kristendomen på att fostret får sin själ vid befruktningen men jag är inte säker. Man fick inte göra abort har jag hört eftersom det räknas som ett barn redan vid befruktning.
    Vissa kristna tror det, men inte alla (min erfarenhet). Det står väl inte uttryckligen i några skrifter vad jag vet. Någon kristen och kunnig får gärna rätta mig ifall jag har fel. 
    Zpree skrev 2015-03-09 00:10:53 följande:
    Enligt fatwan om stamcellforskning så får man inte abortera ett foster i forskningssyfte och inte heller använda ivf befruktning i det syftet.
    Varför inte?
    Behold, i come as a thief.
  • Johan75
    Zpree skrev 2015-03-09 01:15:25 följande:
    Jag vet inte säkert men kloning nämns i fatwan som absolut förbjuden. Jag tror det handlar om rädsla för missbruk. Att man ska klona människor och bedriva organhandel. Sen kan man inte bortse från att västvärlden har en stor påverkan på arabländerna. Trots att islam säger oss att fostret inte räknas som människa före fyra månaders ålder så har vi ändå kristendomens etik här med heligt människoliv
    Intressant. Skulle vara roligt att höra mer, men det har ju knappast med trådstarten att göra.
    Behold, i come as a thief.
Svar på tråden När blir embryot en människa?