Inlägg från: MEE83 |Visa alla inlägg
  • MEE83

    Margot Wallströms diplomatiska fiasko

    Svetsarn, Maggan och co är regeringsodugliga, så det var väl ungefär vad jag hade väntat mig, tyvärr, nu behöver bara Margot förstöra våra relationer till Storbritannien, USA och Kina så har hon lyckats omintetgöra några decenniers hårt slit av svenska diplomater.

  • MEE83
    ölburk2 skrev 2015-03-12 13:34:25 följande:

    För att få lite mer input å större perspektiv, om vad som sägs i vår omvärld kring den här frågan, så har jag lyssnat av vad som sägs på de flesta större engelkspråkiga nyhetskanalerna, de som går att se via sat-tv, å dom är rätt många.

    I Sverige har ju det här blåsts upp till nåt som nästan kan liknas med en större svensk kris, men hur ser då omvärlden på det?

    Svaret är att dom ö.h.t inte ens nämner det, inte ett enda ord har jag hört, förutom en rullande sticker i nederkanten av bilden hos Al Jazeera English tillsammans med andra nyhter igår, annars, total tystnad.

    Vad kan då det bero på?
    Min tolkning är att det är så vanligt med den här typen av "tuppfäktning" mellan länder, att det saknar nyhetsvärde globalt, det ses troligen som inrikesnyheter.

    Med den vetskapen, så kan vi lungt återgå till verkligheten, å sluta oro oss för att det skulle påverka Sveriges förtroende negativt i nån större utsträckning, globalt sett.
    Det blir förstås en del tjafsande under en tid med Saudiarabien, å troligen nåt lite med arabvärlden generellt.
    Men girigheten efter att tjäna pengar å köpa/sälja varor kommer att vara långt större, än politikernas gnabbande.


    Broadcasted news har inte rapporterat det mycket, men det rapporters ju rätt flitigt om det i skrift av de flesta större nyhetsförmedlarna. BBC, ABC, Deutsche Welle, Wall Street Journal, Financial Times, NYT, Washington Post, de engelska tidningarna etc.


  • MEE83
    ica skrev 2015-03-12 13:38:17 följande:
    Det är ju intressant att så många anser att det är ett fiasko att stå upp för mänsliga rättigheter! Och skrämmande.
    UDs jobb är att se till att Sverige har goda relationer till andra länder, eftersom det skapar förutsättningar för Svenska företag och Svenska medborgare att skapa värde, och även påverka konservativa nationer som till exempel Saudiarabien.


  • MEE83
    ölburk2 skrev 2015-03-12 14:07:32 följande:
    Idag? Läser inte tidningar, hinner helt enkelt inte med, men det nämdes även via sat-tv för nån dag sen, då var det ju en liten världsnyhet, men idag är det redan gammalt å dessutom inte av nåt större globalt intresse.
    Det har alltså behandlats ungefär som liknande nyheter oftast behandlas då det gäller små länder som Sverige.

    Men nu är det Riksdagens frågestund i SVT2 Forum, ska bli intressant å se om det här tas upp där..

    Å så en possitiv nyhet.
    Tikrit, ett av ISIL/Satans arme:s viktigaste fästen har snart fallit å befriats av IRAK:s arme.
    Håll tummarna för att ISIL/Satans arme inte begår ännu ett massmord, nu på den civila befolkningen i Tikrit, när dom ser att slaget om Tikrit är förlorat, det finns farhågor för det.
    Igår, det påverkar självklart inte Sveriges relationer med till exempel USA, bland de vanliga plebejerna i västerländska länder så har detta genererat positivt kapital på det o så viktiga moralkontot, men det är rätt så oväsentligt i det större sammanhanget.

    Diplomatiska snedsteg, som detta, är negativt för Sverige och svenska företag och det kan absolut påverka Sverige och Svenska företag i Mellanöstern. Vi exporterar allt från mjölkpulver och muttrar till IT lösningar och telekom produkter till arabländerna.
  • MEE83
    ölburk2 skrev 2015-03-12 15:05:30 följande:

    Ett klipp, låter bli att kommentera det, det är ju ändå mina åsikter som Washington Post ger uttryck för.
    ------------------------------

    I det pågående bråket med Saudiarabien får utrikesminister Margot Wallström stöd av ansedda . Under rubriken "Äntligen ett västland som talar klarspråk med Saudiarabien om mänskliga rättigheter", beskrivs Wallström som någon som vågar talar klarspråk och inte är rädd för att ta en moralisk ståndpunkt.


    I artikeln görs jämförelser med amerikanska politiker som rutinmässigt angriper Iran för en tyrannisk inrikespolitik och för att landet underblåser terrorism. Saudiarabien är ännu mindre demokratiskt och med den ortodoxa salafismen spelar landet en unik roll i skapandet av terroristgrupper i Mellanöstern och Sydasien, påpekar tidningen.


    Det har inget att göra med våra relationer till västerländska partners. Detta genererar, som jag skrev, politisk good will bland våra likasinnade vänner, bland vanliga plebejer och politiska kommentatorer, men det skapar problem när det gäller relationerna till Arabländerna, jag hävdar att UDs jobb är att skapa goda relationer med alla länder, inklusive diktaturer. Vi behöver inte mer kapital på moralkontot, speciellt inte från våra västerländska partners. Vi behöver inte försämra relationerna till arabländerna, vårat inflyttande i dessa länder har nu gått från A till 0.

    Inget har blivit vunnet, mer än att vi kan ge oss själva en ryggdunk för att vi tog en, i våra ögon, moralisk seger, detta var ett strategiskt och diplomatiskt snedsteg, som dessutom kan komma att kosta Sverige och Svenska företag en ansenlig summa pengar, det är väldigt socialistiskt av dig att avfärda en summa som är ungefär lika stor som halva vår försvarsbudget som om det vore små¨potatis.

    Realism, pragmatism och egoism, det borde vara UDs ledord.
  • MEE83
    ölburk2 skrev 2015-03-12 17:26:32 följande:
    Vilka mister sina jobb?
    Berätta för oss andra vilka du menar, vilka handelsavtal är uppsagda, vilken export har stoppats o.s.v.
    Fabulerar du bara, eller vet du nåt vi andra inte vet?
    Vi får väl se vad detta resulterar i, men det har ju redan rapporterats om företag som har fått avtal uppsagda, och då även i Qatar och Dubai.

    www.di.se/artiklar/2015/3/11/svenska-bolag-drabbade-av-saudikrisen/
    ölburk2 skrev 2015-03-12 17:23:22 följande:
    Nej jag kan inte hålla med dig, diktaturer ska inte få härja fritt bara för att det är en diktatur med pengar, vi har inget att tjäna i längden på klema med dom, vi trasslar bara in oss i problem, precis som det nu blivit med Saudiarabien.

    Sen klumpar du ihop arabländerna precis som deras överhuvud Saudiarabian gör, dom har ju makten att styra över alla länder i Arabförbundet, men jag är helt säker på att den inofficiella hållningen från arabländerna ser helt annorlunda ut.
    För är det några länder som inte drar åt samma håll idag, så är det just arabländerna, å speciellt då Sudiarabien med dess nya "hövding", som mest drar åt ett helt eget håll numera.
    Man behöver inte klema med någon, man förhålla sig till handelspartners på ett strikt affärsmässigt sätt. Annars kan vi lika gärna börja bojkotta Kina till exempel.

    Saudierna har rätt så mycket politiskt inflytande i sin region.
  • MEE83
    FDFMGA skrev 2015-03-20 12:32:21 följande:
    Du måste göra om länkarna från SR för att de ska funka på FL.

    Det finns en alternativ tolkning till inslaget - att det på sikt kommer innebära en fördel för Sveriges anseende internationellt att vi stod upp för mänskliga rättigheter och sa ifrån om en regim som piskar sina medborgare.
    Ingen, tycker att Wallström har gjort sitt jobb i denna frågan. Jag menar, jag var förberedd på att Sossarna skulle göra ett dåligt jobb i regeringsposition, men jag hade faktiskt inte mentalt förberett mig på att våran högst uppsatta diplomat offentligt skulle förolämpa en hel världsdel och en av världens största religioner, det spelar ingen roll att mycket av det som sagts är sant, det hör liksom inte till frågan, det är inte hennes uppgift.

    Wallströms plakatpolitik passar kanske på första maj, men när det gäller internationella relationer, så har hon uppenbarligen otroligt mycket att lära sig, bland annat från sin partikamrat Jan Eliasson, men även individer som Carl Bildt.
  • MEE83
    ölburk2 skrev 2015-03-20 15:01:33 följande:
    Och? Det är en persons åsikt, å den är han väl unt att ha, men att den för den skull skulla vara den enda rätta, dit är det ljusår.

    Å som du kan se, så är väst alltmer skeptisk mot Saudi, men du väljer fortfarande att hålla till i ankdammen Sverige.

    Öppna ögon å öron å se dig om vad som sägs utanför Sverige, det är där du finner sanningen, här i Sverige pågår en helt annan dabatt, som enbart är kritik mot M.W å den sittande regeringen.
    Vilket är långt ifrån relevant om vi ska kunna dra några slutsater om vad som eg Suadi håller på med.
    Du förstår uppenbarligen fortfarande inte att detta inte har med våra relationer till andra västländer att göra. Det handlar om mellanöstern, att andra västerländskaländer offentliget eller under bordet ger Sverige en applåd spelar inte någon roll när det gäller våra relationer till Mellanöstern och Saudiarabien.

    Släpp det. Snälla, det är fullständigt irrelevant.
    ölburk2 skrev 2015-03-20 15:06:57 följande:
    Trams, å sedvanlig fjantkritik från högerhåll.

    Vill du se på "diplomati" så kolla in vad som just nu pågår mellan Nordkorea å UK/England.
    Sätt in det i en jmf med Sverige - Saudi diplomatin, för i Nk å UK fallet kan vi snacka om att förolämpa å hota, å det t.o.m med kärnvapen..
    Låt oss konstatera fakta.

    Wallström refererar till Saudiarabiens straffsystem som "medeltida", vilket för vilken modern människa som helst, måste uppfattas som en förolämpning, offentlig förnedring. Det juridiskt system som bygger på sharialagarna, där straffen är stipulerade. Hon gör detta offentligt, det är så odiplomatiskt som det kan bli, hennes jobb, är att agera som en diplomat, det hon gjort kan med andra ord inte kallas annat än grovt tjänstefel.

    Tu quoque argumentation är värdelöst och ett klassiskt argumentationsfel. Sedan kan man inte jämföra Nordkorea med Saudiarabien, och definitivt inte med en hel region. Nordkorea är ett land som har en BNP som är lägre än den Demokratiska republiken Kongo. Det är ett skämt att ens försöka göra en sådan jämförelse.
  • MEE83
    FDFMGA skrev 2015-03-20 15:52:50 följande:
    Så småningom - även om det lär dröja innan västvärldens beroende av saudisk olja är försumbart, så skulle man nog kunna tänka sig att till och med en moderat utrikesminister kritiserar lagar som innebär att människor piskas för sina åsikter.

    För övrigt har du fel när du skriver ingen, uppenbarligen finns det fler än jag som anser att moral inte är en handelsvara.
    Utrikespolitisk realism(den teoretiska läran) är viktigare än idealism. Idealism åstadkommer oftast väldigt lite, vilket gör det ineffektivt. Precis som det är ineffektivt att offentligt förnedra ett annat land om man vill skapa förändring. De flesta, köper inte det. Det handlar alltså inte så mycket om att ta ställning till sakfrågan, utan det handlar om hur man framför kritik för att på så sätt få största möjliga effekt.

    Maggan har gjort allt fel. Istället för att faktiskt föra en konstruktivt samtal om mänskliga rättigheter i Saudiarabien, har hon fått landet att skjuta rygg, vilket inte generar ett skit, varken för kvinnor och människorättskämpar i Saudiarabien eller för Sverige och svenska företag.
  • MEE83
    ölburk2 skrev 2015-03-20 16:11:51 följande:
    Det är just det, du hävdar att det har med Sverige att göra, jag, att det inte alls är det som är den springande punkten, å det gör f.ö väldigt få förutom folk på högerkanten som är ute efter M.H skalp.

    Å skulle det drabba svensk export till Saudi, så är det ett lågt pris att betala för att stå upp för mänskliga rättigheter å kvinnors rätt., men som sagt det kommer inte att hända, helt enkelt för den exporten är så marginell, det går inte att förlora nåt som inte finns.

    Å igen, om du inte läst det jag klippt in.
    Hela väst, inkl USA ifrågasätter Saudi allt mer vad deras rätta agenda är.
    Att hela västvärlden ser det du inte ser, är långt viktigare för mig, än bråket mellan Sverige å Saudi.

    Om Sverige faller undan för en av världens värsta diktaturer, så kan de få långt större konskvenser än vad du tror, vi tystar i princip då många andra länder, eftersom Sverige fortfarande tas på allvar i sånna här frågor..
    Vad är den springande punkten?

    Ja, om det faktiskt hade generat något i den vägen så hade det kanske varit ett pris värt att betala, men genom att bete sig som en elefant i porslinsaffären så har det snarare fått direkt motsatt verkan, värdet på Wallströms utspel är lika mycket värt som ett facebook like just nu. De diplomatiska förbindelserna har klippts(för tillfället), och inget har blivit bättre för kvinnor och reformister i Saudiarabien. Förövrigt är det saudiska kungahuset en av de reformvänligaste krafterna i landet, ja, jag vet, det är sjukt, men den konservativa kraften i landet är inte Kungahuset.

    Saudiarabien är en av Sveriges topp 20 handelspartners, det är dock inte det absolut viktigaste, det som är mest intressant, sett från svensk sida, är att de har planerade infrastruktursatsningar till ett värde av 1000 miljarder USD över de närmaste 15 åren. Vi pratar väldigt stora värden och enorma möjligheter som vi förhoppningsvis kan vara en del av. Detta kan förstås anses vara oviktigt, men då är man antagligen en ekonomisk analfabet. Förlorar vi exportorders drabbar det företag, vilket i sin tur drabbar underleverantörer, vilket i sin tur drabbar servicesektorn etc. Varje krona räknas.

    Jag är väldigt väl medveten om vad väst tycker och tänker, igen, det har inte ett skit med saken att göra, det är irrelevant, det är inte det saken handlar om.
  • MEE83
    ölburk2 skrev 2015-03-20 16:32:05 följande:
    Å med deras nye ledare så kommer det att bli etter värre med den saken.

    Saudi är inget land som vanlig diplomati eller utrikespolitk fungerar på, det är att hålla käft å stryka medhårs som gäller, annars blir det direkt ett jävla liv på Saudi..
    Detta visar bara hur ignorant du är, kungahuset är en reformvänlig kraft i Saudiarabien, vilket förvisso inte säger så mycket, men utan kungahuset hade det varit betydligt mycket värre.
  • MEE83
    FDFMGA skrev 2015-03-20 16:36:28 följande:
    Det är alltid svårt att avgöra de långsiktiga effekterna av en händelse eller en förd politik. Det fanns en gång på tiden då moderater motsatte sig Sveriges inställning till Apartheidregimen, svenska företag skulle missgynnas och dessutom bidrog ju de svenska företagen till att ge Sydafrika insikt om att raslagarna måste avskaffas eller så.

    Tja, vi vet hur det gick i Sydafrika - det är knappast en tillfällighet att Sydafrika är ett av få länder som köpt Jas, apropå svensk vapenexport.

    Så kan det gå.
    Avtalet är rätt insignifikativt, det handlade mest om kunskapsutbyte. Bland annat inbjudan till Saudiska officera till Nordic Center for Gender. Exporten av försvarsmateriell hänger egentligen inte på det, det hänger på våra relationer till landet, vilket Wallström har pissat bort.

    Det som är mest intressant i Saudiarabien, är infrastruktsatstningarna som sker och kommer ske över de närmaste 15-20 åren, där pratar vi enorma värden, och där har svenska företag tidigare haft goda förutsättningar. redan på Tidigt 80-tal var min morbro där nere med Skanska. ABB, Skanska och andra stora industriföretag är potentiellt stora vinnare om de vinner upphandlingar där nere.
  • MEE83
    ölburk2 skrev 2015-03-20 16:45:57 följande:
    Var, nu sitter en helt annan regent där, en som inte på långa vägar är lika reformvänlig
    Fel, han kanske inte är lika reformvänlig, men han är reformvänlig i jämförelse med de konservativa krafterna som finns i landet.
  • MEE83
    ölburk2 skrev 2015-03-20 16:59:37 följande:
    Så du är rädd för att vi missar nåt, det är inte jag, vi har haft långt värre kontroverser med bl.a USA, å överlevt.

    Å min förra arbetsgivare (telekommunikation å underhåll inom det) har åxå jobbat i Saudi, spelat golf med förre kungen å även träffat släktningar till Usama Bin Laden, vad det nu har med saken att göra.
    Kanske ska be han att promota för lite svensk export.., nä jag tror nog svenska företag löser det bra själva, utan min eller hans hjälp, money talks, även i Saudi 
    Rädd, nja, jag tycker mest att det är tråkigt att vi har en inkompetent utrikesminister som beter sig som en oborstad bondtölp(inget ont om bönder), om än med goda intentioner, hon åstadkommer nada, samtidigt som hon lyckas med att försämra våra relationer med en lång rad länder, vilket naturligtvis inte kan kallas positivt för Sverige, Svenska medborgare och Svenska företag.

    Svenska företag kan kanske lösa det, dom blir ju tvingade till det, eftersom vi har en utrikesminister som är inkapabel att föra civiliserade diplomatiska diskussioner om sakfrågor, utan istället hänför sig till offentlig förnedring av partnerländer, vilket de allra flesta borde förstå är kontraproduktivt.

    Vart drad du gränsen för vad som är acceptabelt förresten? Skall vi ställa oss på barrikaderna när det gäller Kina med? I allt väsentligt en diktatur, med ett en parti system.
  • MEE83
    ölburk2 skrev 2015-03-20 17:20:28 följande:
    Kina är ett bra exempel, där har påtryckningar från omvärlden gjort skillnad, även om dom har långt kvar till att kunna kallas en demokrati.
    Så det är bara att forsätta att trycka på, tack-o-lov så finns ingen religion som strular till det i Kina.

    Det finns ingen gräns, kommer möjligheten att kritisera så ska Sverige ta den, precis som vi alltid har gjort tidigare.
    Det är precis det som gjort att Sverige fått ett rykte om att stå upp för de mänskliga rättigheterna, å stå på de svagas sida.
    Ett rykte som gör att de flesta länder håller koll på Sverige, å det försvårar för diktaturer att agera fritt.
    Det ryktet ska vi vara väldigt rädda om å inte sälja vår själ för pengar till en vidrig diktatur..
    Fel i stort. Kina har i mångt och mycket förändrats för att förbindelserna till landet har förbättrats, inte som i detta fallet, försämrats. Det har skett genom till exempel handel, företagsetableringar etc.

    Utbytet har varit positivt betingat, ömsesidig respekt har funnits. Det, get positiva effekter. Alltså i princip, den direkta motsatsen mot det Wallström har gjort.


Svar på tråden Margot Wallströms diplomatiska fiasko