• sextiotalist

    Varför är män så rädda för att gifta sig?

    För att män är den som brukar vara förloraren vid ett äktenskap.

  • sextiotalist
    Anonym (Sara) skrev 2015-03-15 14:27:49 följande:

    Juridiskt sett är det jättestor skillnad på att vara gift eller sambo. Särskilt om man har barn är viktigt att skriva t. ex hur man vill ha det om den andra dör. Många tror att det är ungefär samna regler för sambos och gifta men det är det verkligen inte. Och problemen finns oavsett om man är man eller kvinna.


    Det är skillnad, det är därför jag inte vill gifta mig. Jag skulle få skriva mer papper som gift än som sambo (om vi skulle skaffa hus). Finns det särkullbarn så är man inte så skyddad
  • sextiotalist
    Anonym (Sara) skrev 2015-03-15 15:52:03 följande:
    Vad förlorar man på att vara gift om man har särkullbarn? Jag tänker att det är ännu viktigare då?
    Särkullbarn har rätt att få ut sin del direkt, är man gift så har kommer även ens egna tillgångar räknas med.
    Är man sambo, så får fortfarande särkullbarnen ut sin del och dessutom ta del av den andra personens tillgångar
  • sextiotalist
    Anonym (Sara) skrev 2015-03-15 18:41:00 följande:
    Spelar ingen roll alls. Tycker bara det är löjligt att sitta anonym på ett forum och insinuera att man har en massa pengar om man inte vill skriva hur man tänker kring det. Det är väl bakgrunden som i så fall skulle vara intressant inte att just bobby aldrig skulle gifta sig utan äktenskapsförord. Vad är allmänintresset i det?
    Det behöver inte vara reda pengar, det kan vara fastigheter, arvegods och annat. Den ena kan vara en spara och den andra en slösa.


  • sextiotalist
    Anonym (Sara) skrev 2015-03-16 09:31:25 följande:

    Ja jag bryr mig som sagt inte om vad för tillgångar det gäller. Men om man redan innan man gifter sig tänker så om sin partner skulle jag inte vilja gifta mig eller leva ihop med den personen. Jag hade en del pengar med mig in som vi köpte hus för. Min man och jag står båda på det, man kan säga att han fått halva av mig. Samtidigt har jag varit hemma en del när barnen vad små. Då stod ju han för nästan hela inkomsten. Om jag då hade trilskats med pengar från början finns det ju risk att han också ville ha det mer "rättvist". Så vill inte jag leva. Det är vi nu VÅRT, inte ditt och mitt.


    Mina tillgångar är arvegods och en släktfastighet. För mig är det inget som ska delas ut. Men du har inga särkullbarn heller (det är lugnt, det finns motsvarande på deras mammas sida så de kommer inte bli lottlösa i framtiden).

    Vi har inte gemensam ekonomi och utöver detta är min sambo en slösa och jag en spara
  • sextiotalist
    Anonym (Ella) skrev 2015-03-16 09:56:34 följande:

    Men jag måste ju gå skriva vad jag tror o känner, inte vad jag tror ni vill höra.

    Ok att vissa kanske verkligen inte vill gifta sig av vissa specifika anledningar, men ni tror alltså inte det finns ganska många som lever med fel partner?

    Viktigaste är väl att ni vet själva vad ni känner, jag vet vad jag känner så då spelar det ingen roll vad andra tror.


    Det kanske gäller yngre par. Men bland mina vänner finns det flera väldigt långa samboförhållanden som är över 20 år och de är fortfarande förälskade och det gäller även mig och min sambo.
  • sextiotalist
    Jorunn2 skrev 2015-03-16 10:18:59 följande:
    Men då hade ni bara gemensamma barn eller? Eller inga barn alls ännu när ni gifte er? Då känner jag precis som du, att det är självklart att man har allting tillsammans. Och i synnerhet om båda är unga och man börjar det gemensamma livet med "fyra tomma händer".

    Problemet uppstår om det finns särkullsbarn som är vana vid en viss standard. Då känns det inte juste mot dem att de måste få en lägre standard p.g.a. att deras pappa ska börja försörja en ny kvinna och hennes tre barn från tidigare förhållande. För att ta ett extremfall. 

    Men även om det inte finns särkullsbarn men i stället stora skillnader i förmögenhet när man träffas. Tänk sådana fall där en person måste sälja en gammal släktgård eller stor, fin villa för att lösa ut sin fru efter kanske bara fem års äktenskap t.ex.! Sådant händer!
    Eller att den som inte är förälder vid en eventuell dödsfall måste bli av med sina tillgångar till sin döde mans barn, för att det ingår i dödsboet.


  • sextiotalist
    Jorunn2 skrev 2015-03-16 10:41:57 följande:
    Man kan i och för sig skriva papper på att det är enskild egendom. Då kommer styvbarnen inte åt det vare sig vid dödsfall eller skilsmässa.
    Som jag skrev innan, för oss är det mindre papperskriverier om vi förblir sambos, det finns inget, för oss, juridiskt, som är plus i ett äktenskap.

    Så varför ska man gifta sig, om inte båda vill det och att det inte finns några juridiska fördelar?
    Jag menar inte att det är fel att gifta sig, men att påstå att det är det optimala för alla är fel.
    De enda som skulle vinna på att vi gifte oss skulle vara sambons tidigare barn.
  • sextiotalist
    Jorunn2 skrev 2015-03-16 10:49:34 följande:
    Jo, det fattar jag. Jag säger bara att det GÅR att skriva papper så att utfallet inte blir bättre för dina styvbarn, även om ni är gifta. 

    Nej, om man inte känner att det är viktigt att vara gifta, så är det ju inte det. Det finns inget tvingande i samhällsnormen idag - inte i den sekulariserade befolkningen i alla fall. Och om man inte umgås med troende kristna, judar eller muslimer, eller alternativt människor som har traditionella familjevärderingar av andra skäl, så finns det väl ingen som kan ifrågasätta och se ner.
    Det som är viktigt, det tror jag många missar, vad det innebär att gifta sig. Att gifta sig är inte bara att se vacker ut en dag och säga ja till varandra, man skriver ändå på ett kontrakt som är reglerad i lagen.

    För övrigt så vet jag flera troende kristna som endast bor ihop (och gjort det i många år), även om det inte är lika vanligt.
  • sextiotalist
    Anonym (Rozz) skrev 2020-10-21 10:50:21 följande:

    De flesta kvinnor vill det. Kompromiss ja, men hon kommer alltid känna att hon inte fick bröllopet som hon alltid velat ha. Det är en sorg som alltid finns där i hennes liv.


    Och denna kunskap om kvinnor har du fått genom....
Svar på tråden Varför är män så rädda för att gifta sig?