• Anonym (undrande)

    sgi vid deltidsarbete

    Hej!
    Jag undrar hur det fungerar med sgi när man har arbetat 100% i många år o sen får barn o är föräldraledig o sen när bägge arbetar igen så går man ner på ca 75% för att hinna hämta på förskola lite tidigare.
    Efter barnet fyllt 1 år tar jag ju ut 5 dagar per vecka för att skydda sgi, men sen när man börjar arbeta igen o då på deltid hur fungerar det då (ska inte ta FP resterande delen av dagen, bara gå ner i arbetstid)
    hur mycket påverkar det sjuklön/VAB/FL efter det att barnet fyllt 2 år?
    Är det smartast att ta ut de sjukpenninggrundande dagarna innan 2 års dagen (medan de är "värda" /"ger mer pengar per dag" pga baserat på 100% lön)
    o sen spara bara lägstanivådagarna (som väl är samma för alla oavsett lön/deltid/heltid)?

  • Svar på tråden sgi vid deltidsarbete
  • Försäkringskassan

    Hej!


     


    Den SGI:n du hade när barnet föddes är skyddad tills barnet fyller ett år.


    Då kan den alltså inte sänkas. Men om du arbetar mindre än du gjorde innan du var föräldraledig och inte tar ut föräldrapenning som motsvarar minskningen i arbetstid kan din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) sänkas.


     


    Det innebär om du börjar arbeta deltid och inte tar ut föräldrapenning ska du anmäla din nya årsinkomst beräknad efter deltidsarbete.


     


    Det betyder att om du har gått ner i arbetstid och tjänar mindre får du lägre ersättning från oss om du blir sjuk och inte kan arbeta, eller om du måste stanna hemma från jobbet för att barnet är sjukt. 


     

    Även om din SGI bara är skyddad fram till dess att barnet har fyllt 1 år
    f
    år du ändå föräldrapenning beräknad utifrån samma SGI som du hade vid barnets födelse ända tills barnet fyller 2  år.


    Har din SGI sänkts och om du har föräldrapenningdagar med sjukpenningnivå kvar efter barnets 2-års dag betalas ersättningen efter din aktuella SGI.


    Hälsningar


    Vera, handläggare

Svar på tråden sgi vid deltidsarbete