• Tvivelmatte

    Råd om ok att avliva katten!?

    Hej

    Har bokar tid för att avliva vår katthona! Usch det känns så hemskt, men vi flyttade för sex månader sedan och sedan vi kom hit har hon börjat kissa inne. Varit hos veterinären och behandlat henne för utinvägsinfektion och nu frisk. Hon har chiplucka och är lite rädd av sig.

    Har skuldkänslor, känns som att hon vet vad som väntar henne........ Finns det någon som kan ge mig lite infallsvinklar på detta beslutet?

    Kattis

  • Svar på tråden Råd om ok att avliva katten!?
  • Tvivelmatte

    Pratade med veterinären om ev omplacering, eller avlivning, och veterinären upplevde att hon säkert inte kan få ett bättre hem, efter att ha diskuterat problemet och förespråkade avlivning om hon inte ändrade beteende efter behandlingen.

  • Birmafröken
    Tvivelmatte skrev 2015-05-04 20:09:06 följande:

    Pratade med veterinären om ev omplacering, eller avlivning, och veterinären upplevde att hon säkert inte kan få ett bättre hem, efter att ha diskuterat problemet och förespråkade avlivning om hon inte ändrade beteende efter behandlingen.


    Vilken behandling? Var det konstaterat genom provanalys att hon hade bakterier i urinen?
  • Tvivelmatte

    Placering av kattsandlådan, byta oftare i lådan, ge henne stimulans-duch och leka och kela med henne, chiplucka så att hon är fri och kan gå ut och in som hon vill, skog utanför. Byggt ett litet frigolithusen på utsidan med go filt och så som en skön uteplats utan drag mm. Medicin, och jag har försökt att lägga saker i hörnen, som blockerar öppna ytor som hon kissat på förut, bland annat

  • Guldbarb

    Har du testat feliway i väggutaget? Funkar på endel katter. Flera kattlådor med olika sand? Hur har ni tvättat platserna hon tidigare kissat på? Finns det en chans att hon känner lukten?

  • Fiiaaa

    Eftersom du ställer frågan här låter det som att du inte är helt säker på beslutet. Då tror jag för din egen del att det är bättre att ge det några försök till, för att inte ångra dig.

  • Tvivelmatte

    Men på ett sätt känns det fel och hemskt att avliva henne på ett annat sätt har jag inga fler idéer om vad jag ska göra för att hjälpa henne och inte veterinären heller...

  • Tvivelmatte

    Men på ett sätt känns det fel och hemskt att avliva henne på ett annat sätt har jag inga fler idéer om vad jag ska göra för att hjälpa henne och inte veterinären heller...kanske aldrig blir säker på att avliva är ok egentligen.

    Alternativet är att hemmet blir nerkissat och förstört liksom jag blir nervös på henne, om hon ska kissa nu eller nu osv

  • Olyckan

    Hon är otrygg i sitt nya hem, inte så konstigt när man flyttar en katt från sitt revir.

    Testa feliway! Begränsa hennes utrymme till mindre yta som hon känner att hon har kontroll över. Sätt upp ett klätterträd eller hylla som hon kan komma upp på och få översyn över rummet, då känner hon sig säkert tryggare och får ett gömställe på köpet. Placera ut fler lådor i olika utrymmen, inget ni behöver ha kvar när hon väl stabiliserat sig men man får stå ut ett tag. Tycker oftast katter som har möjlighet till en säker utevistelse ska få lov att gå ut, men din katt behöver inte den konkurrensen från alla nya katter utanför nu, så håll henne inne ett antal månader innan ni testar att släppa ut henne igen..

  • Birmafröken

    Det många djurägare (och även veterinärer) ofta glömmer bort är att veterinärers kunskapsområde handlar om medicin och djursjukvård. Katters naturliga behov och beteenden behöver de inte ha någon djupare kunskap om, och har det väldigt sällan.

    Felkissningsproblem kan ha medicinska orsaker, men oftast (när det gäller katter) är katten fullt frisk, men kissar på (för ägaren) olämpliga ställen p.g.a.naturliga behov och naturliga beteenden.

    Det går att förena katters naturliga behov och naturliga beteenden med rumsrenhet (dvs. att katten enbart kissar och bajsar på avsedd plats inomhus), men då krävs det att denna avsedda plats stämmer överens med kattens naturliga behov och beteenden.

    Vid stress av olika slag blir katten extra noga med detaljerna kring lådsituationen, så därför frågar jag ...igen:

    Hur många lådor (och hur många katter)?

    Var är lådorna placerade?

    Finns det (förutom huv) även svänglucka på lådorna?

    Hur stora är lådorna?

    Vilken sorts sand är det i lådorna (exakt, dvs märke och variant)

    Hur ofta använder hon lådorna? Använder hon lådorna både till att kissa och bajsa i?

    Hur många gånger per dag rensas lådorna från kissklumpar och avföring?

    Ytterligare ett par frågor:

    Hur gammal är hon?

    Har hon alltid varit utekatt eller när började hon vara det?

Svar på tråden Råd om ok att avliva katten!?