Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Skola med 3 terminer ÄNTLIGEN !!

    Jag är tudelad. Jag märker hur trött tonåringen har varit inför sommarelovet och då har det ändå varit två stycken veckolånga ledigheter.

    Nja jag ser inga större vinster med detta.

    USA har långa sommarlov de också. Det kanske är olika på delstatsnivå. Jag har vänner bosatta i USA och deras barn börjar och slutar sommarlovet ungefär som barnen i Sverige. Kan diffa någon vecka.

  • sextiotalist
    Kyrkby skrev 2015-06-19 09:25:37 följande:

    Oj, här har vi Fru Bäst på att veta !

    Skrämmande resonemang, egoistiskt.

    Därtill enormt elakt skrivet " vissa skaffar barn under struliga förhållande " väldigt cyniskt och nervärderande. Vad vet du och vad har du för rätt att döma en " hel grupp " föräldrar.

    Lev du i din lilla skyddande värld, och njut av ett långt sommarlov, ett sommarlov som för många barn är ett rent helvete ! 


    Nu håller jag med dig om att man ska kliva utanför sin egen bubbla ibland.

    Men jag vet inte vad kortare sommarlov skulle hjälpa de verkligen utsatta. Däremot bör man hjälpa de barnen absolut.

    Förr i tiden fanns det familjer som tog emot sommarbarn och det skulle kunna vara en lösning
  • sextiotalist
    Camilla Carolina 1 skrev 2015-06-19 10:23:17 följande:

    Vad GÖR ni på sommaren då? När det inte är några elever i skolan.


    Vad jag vet, utbildning och planering. Dessutom ordnar vissa skolor sommarundervisning
  • sextiotalist
    Alexi skrev 2015-06-20 11:40:17 följande:

    Fast det är ju för sent utifrån hur den svenska sommaren är. Rimligt vore sommarlov från midsommar och framåt åtminsone.


    Tonåringens sommarlov började en vecka innan midsommar
  • sextiotalist
    Rainbow gg skrev 2015-06-20 23:04:52 följande:

    Å andra sidan så läser man ju bara en kurs åt gången på universitetet medan man i grundskolan läser allt på en gång. Och det är ju främst grundskolan jag menar, för där är det så himla mycket att det är svårt att hinna med, där är det lätt att halka efter i ett ämne och bara knappt slinka förbi med vad dagens motsvarighet för Godkänt är. Men i min egen erfarenhet så är det för lätt att få godkänt fast man inte kan egentligen. Jag tycker att det är en bra idé att få mer tid i skolan men hela undervisningen är väldigt kass. Det är ju bra att börja någonstans men jag tycker inte heller att det nödvändigtvis måste vara sommarlovet man börjar med. Lärarutbildningen, storleken på klasserna, möjligheter till extra hjälp osv osv. är några saker som jag tycker borde vara viktigare, men loven är fortfarande väldigt långa. Sen måste ju inte alla ha lika långa lov heller. Säg att de yngsta har lika långt som nu, när man bara lär sig svenska och matte, och minskar lite på lovet när man har många fler ämnen i högstadiet och gymnasiet exempelvis. Sedan skulle universiteten kunna ha långt lov igen, eftersom man bara läser en kurs åt gången. Det går ju att vrida och vända på hur som helst men inget kommer ju att passa alla ändå


    Det beror på vilken utbildning man läser. Läser man till civilingenjör läser man tre, ibland fyra kurser samtidigt i 7 veckor och sedan tenterar av dessa under en vecka för att sedan påbörja nästa tre kurser.
  • sextiotalist
    beccagranen skrev 2015-06-21 09:39:42 följande:

    Är det så många barn som faktiskt är hemma hela sommarlovet?

    Sonen som går i 2a klass går på fritids, och blir hemma i 4 veckor under juli.

    När jag hämtar på fritids så är det fullt med barn, för många barn. Fritids kan inte ha alla barnen i fritidslokaler så barnen får vara i sina klassrum och turas om.

    I sonens klass är det 21 barn, enligt fritids går det 17 barn på fritids från klassen, tills dom stänger v28-31. Jag vet att två av barnen som r hemma kan det för att dom har föräldrar som är mammalediga md småsyskon.

    Så majoriteten av barnen går fortfarande upp tidigt och sitter på fritids under sommarlovets större del. De flesta föräldrar kan inte vara hemma längre än vad arbetsgivaren måste tillge, 5v betald semester per år. ofta tar man ut 4 under sommaren och sparar en vecka till klämdagar/jul.

    Så är behovet så stort för barnen att ha sommarlov 9-10veckor, var av många sitter mer än halva tiden på fritids.. Personligen känner jag att det vore bättre att korta ner lovet till max 6veckor. Då får barnen och lärarna mer tid. Jag har flera bekanta som är lärare, och det största problemet är just tiden. Läroplan måste följas, och allt skyndar man igenom. Har man inte tiden för att arbeta in grunderna så går det inte att hoppa ett steg längre fram. Som det ser ut idag så är det viktigare att följa läroplan än att se till att alla elever kan varje moment.

    Lärarna sjukskriver sig pga utmattning och in hoppar en vikarie utan kompetens, och barnen får ta smällen.

    Även ledigheten är en stor stress för många föräldrar. Fritids erbjuds till 4klass här. Sen ska man alltså lämna en 10åring hemma? Vårt alternativ är att gå om varandra i semester, men hur gör alla ensamstående? vissa har turen som har pensionerande mor/farföräldrar, men vi som inte har det.. det vore bättre för barnen att sitta i skolan än att sitta hemma själva.


    Vår grabb hade det i och med att jag var arbetslös. När jag fick fast arbete så var han 11 och hade inga problem med att vara ensam hemma på dagarna.

    De vänner jag har. Deras barn var ensamma redan från 10-årsåldern. Även sambons barn fixade det.
  • sextiotalist
    summer63 skrev 2015-06-21 10:58:44 följande:

    Hur blir det bättre för dessa barn som är på fritids om du ska få ihop sex veckor på sommaren och två lov till på två veckor vardera, det blir ju ännu svårare om alla som har barn ska vara lediga två veckor i två omgångar på exakt samma tid på året.

    Har alla dessa barndamiljer inte mor och farföräldrar som kan ha barnen lite på sommaren?

    Politiker som själva är lediga tre månader på sommaren vet inte hur vanliga människor lever, och borde inte ha veto på hur ledighet i skolan ska läggas upp.


    Jag tycker inte att det finns någon anledning att ta bort de långa sommarloven.

    Jag bara berättade att det inte alls är en omöjlighet att 10-åringar kan vara ensamma hemma
Svar på tråden Skola med 3 terminer ÄNTLIGEN !!