Inlägg från: beccagranen |Visa alla inlägg
  • beccagranen

    Skola med 3 terminer ÄNTLIGEN !!

    Är det så många barn som faktiskt är hemma hela sommarlovet?
    Sonen som går i 2a klass går på fritids, och blir hemma i 4 veckor under juli.
    När jag hämtar på fritids så är det fullt med barn, för många barn. Fritids kan inte ha alla barnen i fritidslokaler så barnen får vara i sina klassrum och turas om.
    I sonens klass är det 21 barn, enligt fritids går det 17 barn på fritids från klassen, tills dom stänger v28-31. Jag vet att två av barnen som r hemma kan det för att dom har föräldrar som är mammalediga md småsyskon.

    Så majoriteten av barnen går fortfarande upp tidigt och sitter på fritids under sommarlovets större del. De flesta föräldrar kan inte vara hemma längre än vad arbetsgivaren måste tillge, 5v betald semester per år. ofta tar man ut 4 under sommaren och sparar en vecka till klämdagar/jul.

    Så är behovet så stort för barnen att ha sommarlov 9-10veckor, var av många sitter mer än halva tiden på fritids.. Personligen känner jag att det vore bättre att korta ner lovet till max 6veckor. Då får barnen och lärarna mer tid. Jag har flera bekanta som är lärare, och det största problemet är just tiden. Läroplan måste följas, och allt skyndar man igenom. Har man inte tiden för att arbeta in grunderna så går det inte att hoppa ett steg längre fram. Som det ser ut idag så är det viktigare att följa läroplan än att se till att alla elever kan varje moment.
    Lärarna sjukskriver sig pga utmattning och in hoppar en vikarie utan kompetens, och barnen får ta smällen.

    Även ledigheten är en stor stress för många föräldrar. Fritids erbjuds till 4klass här. Sen ska man alltså lämna en 10åring hemma? Vårt alternativ är att gå om varandra i semester, men hur gör alla ensamstående? vissa har turen som har pensionerande mor/farföräldrar, men vi som inte har det.. det vore bättre för barnen att sitta i skolan än att sitta hemma själva.

  • beccagranen
    summer63 skrev 2015-06-21 10:58:44 följande:
    Hur blir det bättre för dessa barn som är på fritids om du ska få ihop sex veckor på sommaren och två lov till på två veckor vardera, det blir ju ännu svårare om alla som har barn ska vara lediga två veckor i två omgångar på exakt samma tid på året.

    Har alla dessa barndamiljer inte mor och farföräldrar som kan ha barnen lite på sommaren?

    Politiker som själva är lediga tre månader på sommaren vet inte hur vanliga människor lever, och borde inte ha veto på hur ledighet i skolan ska läggas upp.
    Är inte riktigt med på vad du menar..

    Jag ser iaf att det hade vart till mer nytt för barnen att ha kortare sommarlov, och haft längre skoltermin. Än att majoriteten utav barnen sitter på fritids samma tider som skoltiden, och bara spelar spel och kollar film. Eller alternativt sitter hemma själv och kanske spelar tv-spel hela dagen medans föräldrarna jobbar.

    Om en förlängd skoltermin kan resultera i att skolmiljön över lag blir mindre stressig och mer tid för att lära ut, kanske t.om mindre andel läxor för att man hinner klart i skolan istället för att fortsätt sitt arbete på hemmaplan. Alt att man kunde klämma in mer tid för lärorika utflykter, som barnen ofta finner både roligt och lärorikt. Men tyvärr finns det inte så mycket tid för nöjen i skolan.

    Ofta har jag tänkt att det saknas kurser i vardags lära, visst hemkunskapen finns men allt för kort period. Men att få barn i mellan/högstadiet att lära sig hur man jämför priser, lägger upp en buffert, vad ett kreditlån kostar längden, miljöpåverkan av val man gör, yrkesveckor där barnen får möjlighet att finna sin väg i livet, första hjälpen kurs. Ja det finns en uppsjö av vettiga saker som alla barn borde få en möjlighet att lära sig, för att klara sig i livet. Om det fanns mer tid så kanske möjligheten fanns att barnet lärde sig något dom verkligen fick nytta av i livet.
Svar på tråden Skola med 3 terminer ÄNTLIGEN !!