• Anonym (päivi)

    Mamma vill inte veta av mig sedan jag bad om att låna pengar till IVF!

    Har hamnat i en knepig sits.


    Min mamma och hennes syskon har för en tid sedan ärvt nästan en miljon vardera av en barnlös släkting.


    Jag och min man har försökt få barn via Ivf i många år. Vi har dålig inkomst och har sålt bilen och allt man kan tänkas sälja för att finansiera Ivf-försöken genom åren.


    Det tog emot att till slut vända mig till henne och fråga om ett lån (hade tänkt betala tillbaka månadsvis i den mån jag kunde), men ändå gjorde jag det och hon blev vansinnig på mig och vill nu säga upp kontakten med mig. Hon har även sagt upp kontakten med mitt andra syskon och dennes barn, kan tilläggas. Det var dock för många år sedan.


    Vad gör man? Är jag en dålig dotter som föreslog detta? Finns det fler som skulle ha gjort samma sak, eller skulle ni aldrig ens ha kommit på tanken att fråga om lån för att det är "moraliskt fel"?


     

  • Svar på tråden Mamma vill inte veta av mig sedan jag bad om att låna pengar till IVF!
  • Ksuujvdbko

    Dålig mamma! Mina föräldrar ställer upp i ur och skur så gott de kan aldrig något konstigt om jag behöver pengar de erbjuder sig till och med om jag skulle behöva då jag har en låg inkomst.

    Sen kan vissa ta illa vid sig hur man frågar. Men frågan är fri och man måste acceptera svaret bara för man har pengar och är släkt måste man inte låna. Men dålig stil att säga upp kontakten.

  • Anonym (konstig)

    Det var en konstig och överdriven reaktion av din mamma, tycker jag. Om hon inte vill låna ut några pengar är det väl bara att säga nej, inte behöver hon säga upp kontakten för det?

    Men med tanke på att hon sagt upp kontakten med ytterligare ett av sina barn, så verkar det snarare vara ett mönster hos henne. Blir hon sur/arg eller tar illa vid sig av något så säger hon upp kontakten med personen som hon tycker har felat, även om det är hennes eget barn...

    Sedan kanske hon inte tror att ni har förmåga att betala tillbaka, med tanke på hur dålig er ekonomi har blivit efter alla de andra IVF-försöken. Och skulle ni sedan bli gravida så får man ju inte mer pengar direkt, med tanke på allt som ska köpas, barnledighet osv. Men det har som sagt inte med saken att göra. Hon kunde bara sagt nej.

    Sedan är det ju så olika vilken syn man har på pengar och hur mycket man hjälper eller inte hjälper varandra, i en familj. Jag är helt säker på att jag hade fått pengar av mina föräldrar om vi hade behövt göra IVF. Inte i obegränsade mängder, men säkert hade vi kunnat få uppemot en hundratusen i alla fall (som förskott på arv). Förmodligen  mer med tanke på att mina föräldrar har relativt stora summor sparade, men det hade jag inte kunnat med att be om.

    Så med andra ord tycker jag inte det är fel att fråga. Däremot får man ju vara beredd på ett nej eftersom människor resonerar olika när det gäller sådant. Dock tycker jag inte man ska behöva vara beredd på att ens egen mamma säger upp kontakten med en...

    Hurdan var er kontakt innan detta hände? Har hon varit en stöttande mamma du kunnat vända dig till med dina bekymmer (inte bara  ekonomiska) tidigare i livet?

  • CissiJissi

    Woah, inte en normal reaktion från din mamma! Jag är van vid att kunna låna av mamma och jag vet mamma lånade av mormor.. Tror även hon fick ut arv i förskott haha, låter hemskt, men jag bara nämner det med! Din mamma säger upp kontakten för ingenting, jag kommer knappt på en anledning att ens säga upp kontakten med sitt barm..

  • Dr Mupp

    Inte för att vara den, men om ni redan försökt i flera år med IVF, hur stor är chansen att lyckas? Om om det inte lyckas, kommer ni ha orken och råd att betala. Och hur gör ni om det skulle bli aktuellt med adoption?


    "Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people." - Gregory House, M.D
  • viseversa

    Nej itne normal reaktion. Dock är itne en miljon så mycket och hon kanske hade andra planer för pengarna? Kan det vara så att du säger att ni ska betala tillbaka men att det igentligen itne kommer bli så pga dålig ekonomi? 

  • Anonym (...)

    Hade tänkt betala tillbaka månadsvis i den mån du kan... Redan där skulle jag dra öronen åt mig. Hur många försök hade du tänkt att hon skulle låna ut pengar till?

    Att säga upp kontakten var en solklar överreaktion men jag förstår att hon inte vill låna ut pengar.

  • Anonym (Håller med.)
    Anonym (...) skrev 2015-10-10 09:29:01 följande:

    Hade tänkt betala tillbaka månadsvis i den mån du kan... Redan där skulle jag dra öronen åt mig. Hur många försök hade du tänkt att hon skulle låna ut pengar till?

    Att säga upp kontakten var en solklar överreaktion men jag förstår att hon inte vill låna ut pengar.


    Jag hade inte heller lånat ut pengar till ts. Ivf är dyrt och jag tror faktiskt inte ts mamma hade fått tillbaka sina pengar alls.
  • Anonym (W)

    Inse att det är inte menat att ni ska ha barn och gör nått annat av livet ist för att tigga pengar av släktingar.

  • Anonym (Hmmmm)

    Du TS pratar om vad du vill ha av henne, men gör du själv något för henne nånsin?

  • Anonym (päivi)

    Jag är en ärlig människa som alltid betalar tillbaka mina skulder.


    Men vad kan man vänta sig annat än att få påhopp av familjelivs pk-maffia? 


    Då är de flesta av er på mammas sida, hon tycker också att naturen inte vill att vi ska ha barn. Att vissa inte är menade att bli föräldrar.


    Ska man se det så så är det väl att gå emot naturen med att ta mediciner i allmänhet. Eller operera sig osv. Det är väl också emot naturen om man ska hårdra det? 


    Ni vet inte ens hur många försök vi gjort, fyra stycken, och det är inte alltför många om man ser till statistik. Jag kan bli gravid för jag har har blivit det nästan alla gånger jag försökt. Man vet nu efter ingående undersökningar och utredningar varför barnen dött i magen på mig och jag känner mig mer hoppfull om att få rätt behandling om vi skulle gjort ett nytt försök. Pengarna skulle täcka ETT försök till samt frysförsök.


    Vi har haft en någorlunda ok kontakt annars som någon undrade. Men man får inte prata känslor.

Svar på tråden Mamma vill inte veta av mig sedan jag bad om att låna pengar till IVF!