Inlägg från: Anonym (#####) |Visa alla inlägg
  • Anonym (#####)

    köttätning känns som ett psykopatiskt drag

    Mandel skrev 2015-11-18 20:09:40 följande:

    Och jag tycker precis tvärt om! 

    En bra råbiff, en bit oxfilé som smälter i munnen....

    Till skillnad från tradiga bön och linsrätter som bara är mjöliga och gryniga. Har försökt mig på massor av vegetariska rätter på restauranger, men jag har än så länge inte hittat något som jag tyckt har varit gott. quorn kan gå ann, men denna sojafärs och annat sojatrams är inte tjänligt som människoföda!

    Och med tanke på regnskogen som skövlas för att odla soja...


    Regnskogen som skövlas i Sydamerika för sojaodlingar gör det framförallt pga den ökade köttkonsumtionen, då I stort sett all soja som odlas där används till djurfoder. Den soja som används i olika vegetariska produkter odlas nästan uteslutande i Nordamerika/USA. Över 90% av all soja som importeras till Sverige används i djurfoder.
  • Anonym (#####)
    Mandel skrev 2015-11-18 20:03:45 följande:

    Du får vara vegan om du vill, men vart har du varit och sett djuruppfödning? Inte i Sverige verkar det som.

    Jag har både nötkötts-, svin- och hönsuppfödare i mitt närområde och den bild du målar upp stämmer inte ett dugg på deras uppfödning.

    Det finns lagar i Sverige som säger att nötkreatur ska gå ute ett visst antal dagar om året. Det finns lagar som reglerar utrymme och stimulans även för svin och fjäder.

    I Sverige klipper man inte av några knorrar. Skulle det komma fram att någon gör så så mister den uppfödaren sina tillstånd och certifikat och får inte leverera. Vad vinner uppfödaren då på det?

    Hur tror du att man odlar dina veganråvaror utan någon som helst inblandning av animalier?

    Sedan hände det något med den mänskliga hjärnan under människans evolution när man kom på att man kunde tillaga köttet istället för att äta det rått. Då hände det grejor bra mycket fortare än tidigare. 

    Fortsätt gärna att vara vegan och ät svenskproducerade råvaror, men ta reda på fakta och lagar innan du smutskastar andras val. Blir svårt att ta dina argument på allvar annars.


    Det är väl jättebra om du har vettiga uppfödare i din närhet? Dock så är det ju ett faktum att det med jämna mellanrum uppdagas diverse skandaler inom svensk djurhållning trots strikta lagar, och med tanke på mängden importerat kött som konsumeras är det väl självklart att många äter kött från djur som haft det precis som TS skriver.
  • Anonym (#####)
    elmadumle skrev 2015-11-18 20:52:06 följande:

    Då kan ju ni vegetarianer föregå med gott exempel och inte använda detta som försvar till att ni äter era sojaprodukter. 


    Va?
  • Anonym (#####)
    elmadumle skrev 2015-11-18 20:52:06 följande:

    Då kan ju ni vegetarianer föregå med gott exempel och inte använda detta som försvar till att ni äter era sojaprodukter. 


    Ok ett lite mer seriöst svar än "va?" :

    1. Om jag är vegetarian eller inte har mycket lite med sakfrågan att göra.

    2. De sojaprodukter som vegetarianer konsumerar kommer inte ens upp i en promille av den miljöpåverkan som sojaodlingar står för. Faktum är att soja (när den odlas på ett bra sätt vilken den görs i Nordamerika) är väldigt "klimatsmart" förutsatt att vi människor äter den istället för att utfodra köttdjur med den.
  • Anonym (#####)

    Jag tror inte veganism är något som alla klarar av, jag fattar att det känns avlägset och det är inte rätt väg för alla. En del behöver annan kost av hälso- eller medicinska skäl.

    MEN. Stor men. Dagens köttkonsumtion är inte hållbar. Den knäcker miljön. 85 kilo per person och år är genomsnittet i Sverige, en ökning med 40% sen 90-talet. Det är mer än 200 gram kött per dag och person. Det håller inte. Fisk och skaldjur är dessutom inte inräknat.

    Ät kött om det känns nödvändigt. Men minska på det! Välj era tillfällen. Välj bra kött, köp inte den importerade danska grisen. Välj närproducerat, välj småskaligt. Var medveten och blunda inte för den skit som köttproduktion faktiskt i stort innebär.

  • Anonym (#####)
    elmadumle skrev 2015-11-18 21:33:35 följande:

    Sluta ät soja produkter över huvudtaget och sluta använd det här som argument, att det går åt så lite för er. Det finns ingen ursäkt till att ni ska bidra till skövlingen av regnskog alls. 


    För egen del gillar jag inte sojaprodukter, men igen då; det är inte sojan i sojaprodukter som står för avverkningen av regnskog.
  • Anonym (#####)
    Flash Gordon skrev 2015-11-18 21:30:06 följande:

    Nä, vi äter inte 85 kilo kött om året.

    www.mynewsdesk.com/se/svensktkott/news/myt-att-vi-aeter-85-kilo-koett-om-aaret-52814

    Vi äter ca 23 kilo rött kött om året.

    Tillkommer några kilo fågelkött där slaktvikt med ben på fågel ligger på ca 20 kilo per person. Vad det blir översatt till rent kött vet jag inte.


    My bad, jag läste slarvigt. Det var ju lite bättre!! Enligt Jordbruksverket var totalkonsumtionen kött (nöt, fläsk, vilt, fågel) drygt 46 kilo per år 2010, och siffran med 40% ökning stämmer, med fortsatt trend uppåt. jordbruketisiffror.wordpress.com/2013/01/25/sa-har-stor-var-direktkonsumtion-av-kott-och-charkprodukter-aren-1980-2010/

    Rent hälsomässigt är det ingen överkonsumtion, men miljömässigt är det inte hållbart det heller.
  • Anonym (#####)
    Flash Gordon skrev 2015-11-18 23:18:30 följande:

    Ja, köttkonsumtionen ökar.

    Det beror på att vi blir rikare och att kött blir billigare.

    Det första som händer i ett land när inkomsten ökar är att köttkonsumtionen går upp. Fattiga människor i Afrika och Asien är inte vegetarianer av etiska skäl utan för att de inte har råd med kött.

    Vi slänger ned en butiksgrillad kyckling för 49:50 i kundvagnen utan att tänka mer på saken men i Bangladesh kan samma kyckling vara fin nog att inhandla när man vill fira sin fru på sin bröllopsdag.

    Ett av de vanligare sätten för fattiga att få i sig animaliskt protein i den delen av världen är torkad småfisk. Den storlek som ungarna fiskar med håv från bryggan här i Sverige.

    Småfiskarna soltorkas och sedan maler man ned dem i grönsaksgrytan man kokar - för att få möjligheten att äta någon slags kött.


    Ja, jag vet att det ser ut precis så. Det ändrar inte det faktum att jag anser att vi i rika delar av världen bör börja konsumera betydligt mindre kött än vad vi gör idag.
Svar på tråden köttätning känns som ett psykopatiskt drag