Inlägg från: Anonym (Frågvis) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Frågvis)

    Hur tänker ni gravida som röker?

    Dom första 12 veckorna lever väl fostret av gulesäcken och får väl inte i sig via navelsträngen/ moderkakan eller?

  • Anonym (Frågvis)

    Kan någon svara på min fråga? Moderkakan är inte tillverkad och klar att försörja barnet innan v.12 så hur kan fostret påverkas när den får näring från gulesäcken och inte heller andas eller övar sina andningsmuskler.

  • Anonym (Frågvis)

    Verkar som ingen vet eller att mitt tänk är korrekt.

  • Anonym (Frågvis)
    Anonym (B) skrev 2015-11-30 18:58:23 följande:

    Huruvuda fostret andas spelar ju ingen roll, det är inte som att det andas in rök i livmodern. Gifterna från cigaretten kommer via blodet, som du säger/antyder.

    Jag har också läst att moderkakan inte är helt färdig före v. 12, men modern och barnet delar blod redan innan dess, medan moderkakan fortfarande utvecklas. Typ från v. 6? På wikipediasidan om "umbilical cord" står det att navelsträngen tar över från fostrets femte vecka, vilket jag antar är graviditetens v. 7. Läste på om det när jag var gravid för tre år sedan, men har tyvärr ingen bra länk nu... Jag är dock inte rökare, utan för mig gällde det bara alkohol som snabbt försvinner ur blodet. Om ämnena i cigaretterna stannar kvar längre så måste man ju sluta tidigare.

    Jag tror att ditt tänk är korrekt, men att veckan är fel. (Och förlåt om jag upprepar vad någon annan har sagt, har inte läst hela tråden.)


    Men mamma och foster delar ju aldrig blod så hur kan då nikotin och kolminoxid komma in i fostret blodkärl före v.12?
  • Anonym (Frågvis)

    Verkar vara omöjligt att få svar här. Jag har frågat om rökning före v.12 då moderkakan inte är färdigutvecklad än och fostret får all sin näring från gulesäcken och mamman och foster delar inte blod heller så hur kommer de skadliga ämnena i en cigarett in i fostret? När jag läser boken Ett barn blir till så står det ingenstans om rökningens skadliga inverkan utan bara om alkohol narkotika och vissa läkemedel. Om nu rökning de första 12 veckorna vore så skadligt så borde det väl stå något om det?

  • Anonym (Frågvis)

    [quote=76064579][quote-nick]fkh skrev 2015-11-30 21:20:12 följande:[/quote-nick]

    Rökning är som mest skadligt för barnet under den senare halvan av graviditeten. Kräver du en utförlig förklaring på varför så får du väl gå till en läkare och fråga. Kolla också när boken du läser blev publicerad när du ändå är igång.

    [/

    Den är från 2003

  • Anonym (Frågvis)

    [quote=76064782][quote-nick]Anonym (B) skrev 2015-11-30 22:02:06 följande:[/quote-nick]

    Förlåt, du har rätt, slarvigt skrivet av mig. Nej, de delar inte blod men deras respektive blodomlopp kommer i kontakt så att näringsämnen, syre och annat överförs. Detta är moderkakans funktion. Och eftersom det uttrycks som att de två blodomloppen är i kontakt med varandra från v. 7, eller vad det nu var, så antar jag att detta sker även fast moderkakan inte är helt färdigutvecklad.

    Jag har ingen specifik kunskap om cigaretter och deras gifter, men eftersom moderkakan låter koldioxid passera låter det sannolikt att även kolmonoxid passerar.

    [/

    Fast moderkakan tar ju ändå inte över förrän v.12 så hur kan då kolmonoxid passera över? Moderkakan är ju inte helt utvecklad så hur sker utbytet?

  • Anonym (Frågvis)

    [quote=76064948][quote-nick]Anonym (keke) skrev 2015-11-30 22:45:28 följande:[/quote-nick]

    Tja, folk är inne i sina diskussioner och din fråga var kanske inte helt on-topic, så det behöver inte handla om något av dina två nämnda slutsatser ovan.

    Din fråga gällde gulesäcken och när moderkakan tar över (i kontexten rökning) eller? Fast det är snarare en fråga om när fostret blir en del av moderns blodomlopp och/eller kan skadas av preparat som modern får i sig. Det beror väl på vilka preparat/kemikalier som det gäller också? Vill minnas att exvis neurosedyn påverkade och gav fosterskador mycket tidigt i graviditeten, tidigare än när moderkakan tog över. Vet inte hur det är med den cocktail av kemikalier som cigg innehåller. Det finns säkert studier på sådant om du söker. Helt övertygad är jag inte att det skulle finnas någon "magisk gräns" när moderkakan tar över, att det som sker innan är "fine" och inte påverkar. Rökning påverkar f ö möjligheterna för kvinnan att ens bli med barn.

    [/

    Ja det gäller rökning och jag har aldrig haft svårt att bli gravid tvärtom och är 35+

  • Anonym (Frågvis)

    [quote=76065773][quote-nick]fkh skrev 2015-12-01 08:43:29 följande:[/quote-nick]

    Där har du svaret.

    [/

    Så från v.20 är det alltså mest skadligt?

  • Anonym (Frågvis)

    [quote=76065954][quote-nick]Anonym (B) skrev 2015-12-01 09:45:50 följande:[/quote-nick]

    Men varför tror du att moderkakan inte tar över förrän vecka 12? Var har du läst det? Jag vet att det står att den inte är helt färdigutvecklad, men eftersom fostret får näring från mamman, genom navelsträngen, fem veckor tidigare innebär det ju den visst används, även fast den fortfarande växer. Den bildas ju inte bildas v. 12, den bildas en vecka efter befruktning.

    Här är en bild som visar hur det ser ut i v. 6-7 (nere till vänster) då fostret redan får näring via navelsträngen: classes.midlandstech.edu/carterp/Courses/bio211/chap28/figure_28_07_labeled.jpg. Eller googla "human placentation".

    [/

    Jag har varit på vul då sa min gynekolog att den här lilla bubblan här det är början till moderkakan och än så länge så ombesörjs barnet från gulesäcken, detta vul var i v.7+.

    Gjorde vul förra veckan samma sak sades och då i v.9 och har även läst samma sak i gravidböcker, nätet osv. Skulle alla ha fel menar du?

Svar på tråden Hur tänker ni gravida som röker?