Inlägg från: RosaSmurf |Visa alla inlägg
  • RosaSmurf

    Jurist med värdelösa betyg, vad kan jag göra?

    Anonym (Bajsjurist) skrev 2015-12-01 21:43:34 följande:

    Vet du varför det är så? Alltså, det väcker ändå frågan varför man ö.h.t. examinerar jurister med dåliga betyg? Eller hur? Att arbetsmarknaden inte är intresserad av jurister med dåliga betyg signalerar väl ändå en enorm diskrepans mellan akademin och den efterfrågan som arbetslivet ställer?


    Fast långt ifrån alla juriststuderande har som mål att bli advokat...

    Ditt tågatt bli advokat har gått pga att du är/var för lat.

    Bästa och enda jobben du kan få är nog tyvärr jobb med icke-kvalificierad juridik.
  • RosaSmurf
    Anonym (Bajsjurist) skrev 2015-12-02 07:40:18 följande:

    Jag blir färdig jurist om ett år, säg att mina betyg förblir lika dåliga efter det sista året, vad har jag då för chanser att bli advokat? Kan jag bli det med en rätt medioker satsning inom 10 år? Jag menar med en satsning som helt enkelt innebär att jag arbetar 40 timmar i veckan? Jag bryr mig som sagt inte om att få arbeta på en hot-shot byrå. Jag vill arbeta som advokat, processa i olika ärenden, få bära slips och helt enkelt vara advokat fullt ut.

    Jag har mycket sidomeriter, alltså i form av rätt bra extrajobb vid sidan av studierna.

    Jag vill bara inte att mitt hopp om att bli advokat ska släckas ut och jag vill heller inte att lågan endast kan brinna kvar om det innebär att jag måste slita röven av mig omänskligt mycket - då är det helt enkelt inte värt det. Med att slita häcken av mig menar jag att exempelvis få arbeta 60-70 timmar i veckan och vad mer man hör om jurister gör.


    Är du enbart villig att jobba 40h i veckan kommer du förmodligen aldrig nå målet att bli advokat med de betygen. Inte ens med bättre betyg.

    Advokat och juristyrket innebär att man jobbar 60-70h i veckan och är man inne beredd på der så är det helt fel yrke.

    Vill du jobba endast 40h/veckan så blir det jobb på myndighet som blir aktuellt.
  • RosaSmurf
    Anonym (Blomman) skrev 2015-12-02 16:13:25 följande:

    Jag är i samma sits som dig TS, har sämre betyg, tycker att man får ta de jobb man får och jobba sig uppåt. I mitt fall dock så har jag inte varit lat, utan har ett funktionshinder som inte syns på mig och har svårt att skriva tentor på tid. Pm och allt annat är jag bra på så jag kan ju och många tror därför att jag har toppbetyg vilket inte stämmer. 


    Då kan du begära att få förlängd tenta tid
  • RosaSmurf

    [quote=76072594][quote-nick]Anonym (Bajsjurist) skrev 2015-12-02 19:54:09 Jag kan tänka mig att jobba runt 50 timmar i veckan. Behöver man arbeta 60-70 timmar i veckan tycker jag att det är dags att slå fast att juristyrket är ett oavlönat överskattat skityrke.[/quote]

    Du måste ju tänka på att du jobbar FÖR kunden och ibland krävs det 60-80h i veckan. Och ska man tjäna några pengar så innebär det mycket jobb då mycket lön är rörlig/provisionsbaserad och beror på hur mycket pengar man drar in till byrån.

    På dig låter som att du har var hel fel yrke.

  • RosaSmurf
    Anonym (Bajsjurist) skrev 2015-12-02 20:50:30 följande:

    Jag tänker inte ta betalt per timme. Jag ska ha månadslön. Sedan ifrågasätter jag att jag skulle vara lat endast för att jag är villig att arbeta 40 timmar. Det säger inte att jag är ineffektiv under 40 timmar, tvärtom, jag jobbar när jag jobbar.


    Har ska du såsmåningom kunna jobba som advokat om du inte tänker ta betalt per timme? Vem ska dra in pengar till din lön?

    I advokatyrket är lönen till stor del rörlig och beror på hur mycket pengar den enskilde advokaten drar in till byrån.
  • RosaSmurf
    Anonym (Bajsjurist) skrev 2015-12-02 20:50:30 följande:

    Jag tänker inte ta betalt per timme. Jag ska ha månadslön. Sedan ifrågasätter jag att jag skulle vara lat endast för att jag är villig att arbeta 40 timmar. Det säger inte att jag är ineffektiv under 40 timmar, tvärtom, jag jobbar när jag jobbar.


    Om du ska ha månadslön så får du ta något handläggare jobb på någon myndighet och ge upp advokat drömmen.
  • RosaSmurf
    Anonym (Bajsjurist) skrev 2015-12-02 23:15:23 följande:

    Alltså jag ser ju ändå allvarligt på arbetsuppgifterna och lämnar ingenting oavslutat, men jag tänker inte heller låta mig drivas in i väggen eftersom att jag också besitter sådana egenskaper som lätt kan utnyttjas av arbetsgivare. Jag vill som utgångspunkt jobba 40 timmar i veckan och där jag också gör det under veckor med mindre arbetsbörda eller där byrån lyckas vara mer effektiv.

    Är det så svårt och tufft att vara offentlig försvarare och målsägandebiträde då annars? Det är den typen av uppgifter jag skulle föredra, särskilt målsägandebiträde eftersom att det ändå är civilrättsligt och vilket jag gillar och det kostym med slips är klädkod.


    Så du tror att det är klädkod med kostym och slips inom civilrättsmål? Finns många advokater som inom civilrättsmål kan kläs sig lite hur som haver....
  • RosaSmurf
    Anonym (NN) skrev 2015-12-07 06:10:42 följande:

    Otur, så som du hade är det väl klart att många har under någon tenta på 4,5 år men man kan inte skylla på otur om man misslyckas på de flesta tentorna under flera års tid. Då tror jag snarare att det beror på att man har en dålig studieteknik eller att man har slappat för mycket under kursen.

    För allvarligt talat är det inte så svårt att få bra betyg på juristlinjen. Jag var ensamstående mamma och arbetade extra vid sidan av studierna ändå fick jag så pass bra betyg att jag kunde sitta ting i Stockholm. Det berodde inte på att jag var bättre än andra men jag var effektiv och hade en bra studieteknik.

    I ts fall tror jag att det är bra att jobba med attityden för att ha en arrogant attityd där man skyller dåliga resultat på otur är inte hållbart i arbetslivet som yrkesverksam jurist.


    Eller att man har dyslexi som man inte fått rätt hjälpmedel för.

    Hade rätt många omtentor när jag läste till ssk (har dyslexi) men klarade omtentorna med oftast VG, några G.
  • RosaSmurf
    Anonym (NN) skrev 2015-12-07 22:32:21 följande:

    När jag läste på juristlinjen fick dyslektiker särskilt stöd i form av anteckningshjälp samt möjligheten att skriva tentor på dator i enrum men obegränsad tid. Om man trots dem hjälpmedlen har svårt att klara av utbildningen tror jag tyvärr att man har svårt att klara av yrkeslivet eftersom många jurister debiterar per arbetstimme och jag tror inte att många klienter är beredda att betala extra bara för att stötta en dyslektisk jurist. Eftersom juridik handlar mycket om det skrivna ordet är det kanske inte rätt utbildning för en dyslektiker på samma sätt som en person med kalkyli kanske inte bör välja arbeten med siffror i första hand. Men det är bara min personliga åsikt.


    Det finns ju även dyslektiker som inte har någon utredning och de får oftast inte den hjälp de behöver.

    Själv hade jag förutom antekningshjälp och talböcker vilket inte jag behövde så hade jag 2h extra på proven och fick inte skriva de på datorn. Det hade förvisso inte gått på datorn eftersom det är endel måla och fylla i bilder etc.
  • RosaSmurf
    Anonym (NN) skrev 2015-12-08 11:43:05 följande:

    Jag vet inte riktigt vart du vill komma? Menar du att ts är odiagnosticerad dyslektiker eller på vilket sätt är dyslexi, utredd eller outredd, relevant i denna tråd?


    Ts verkar tyvärr bara vara lat. Frågan om svårigheter /dyslexi kom upp tidigare därav mitt inlägg.

    Dyslexi kan man även jobba bort så även om man hade svårt på ex juristutbildningen kan vara en grymt bra jurist. Men det krävs mycket plugg och framförallt viljan.
  • RosaSmurf
    Anonym (Bajsjurist) skrev 2015-12-08 21:42:28 följande:

    Haft flera klienter under studietiden i samband med jobb, alla är mycket nöjda då deras juridiska problem tog sikte på att lösa annat än tentafrågor.


    Så du läste andras problem istället för att plugga till tentorna? Då har du dig själv att skylla!
Svar på tråden Jurist med värdelösa betyg, vad kan jag göra?