• Mooomin

    Portionsstorlek 4 månader

    Bebisars saliv börjar inte innehålla enzymer som kan bryta ner kolhydrater förrän efter 4-5 månaders ålder. Därför ska man vara försiktig. Hellre vänta lite för länge än börja med för mycket, eller fel saker för tidigt.


    Sommar15 skrev 2015-12-31 00:19:39 följande:

    Tack snälla för svar!

    Jag har en broschyr från Livsmedelsverket som jag fått från BVC där det står att mellan 4-6 mån är det smakportioner/smaksensationer och så är det recept på puré. Har inte gjort nån egen utan köpt färdig :) i affären är det ju också burkar märkta med 4 mån.

    Känns trist att behöva vänta med att låta henne smaka när hon är så matglad men får väl fråga BVC en vända till nu när jag läst era svar. Att låta henne få en slick här och där har inte funkat då vi väldigt sällan äter sånt som passar små barn, är väl egentligen bara "rena" rotfrukter och nån slick sås som funkar och det äter vi aldrig, såserna är oftast kryddstarka och det går ju inte. En gång åt vi kokt potatis och då fick hon en liten smula mosad men det hör verkligen till ovanligheterna.


  • Mooomin

    Har du läst på om att introducera mat till bebisar? Du vet att man ska ta det lugnt med gluten och grönsaker? Vissa saker ska man inte ge förrän de är ett år osv.. Låter lite oroande att du har så bråttom. Varför? Tarmarna har knappt precis blivit mogna.. Mitt tips är att läsa på! Och inte på familjeliv eller andra google-träffar, utan who's info eller liknande..


    Sommar15 skrev 2015-12-31 02:03:43 följande:

    Ok, så stark mat går alltså bra? Men hur ger man smaksensationer av sådant som inte är sås/puréaktigt? Pasta, grönsaker som inte är kokta etc? En vanlig måltid för mig är t.ex. Kycklingsallad - finns inte mkt däri som jag enkelt kan ge tänker jag. Fiskfiléer tillagade i ugn med sallad till äter vi också ofta, inte heller lätt att ge. Då är ju färdigköpt puré smidigare för smaksensationer men det känns väldigt slösigt att köpa en burk och ge ett kryddmått gånger tre ur den innan den blivit dålig. Även om man fryser in i tärningar blir det ju mycket som man får slänga. Eller har nån annan nåt bra tips?


  • Mooomin

    Mitt inlägg var inte illa menat, men det är i tidigaste laget och jag undrade bara. Det är smaksensationer som gäller, slick på fingret, kryddmått. Oroande för barnets mage, tänkte jag bara. Tarmarna har nätt o jämnt blivit mogna och saliven innehåller som sagt inte enzymet som bryter ner kolhydrater.


    Sommar15 skrev 2015-12-31 15:08:17 följande:

    Ja jag har läst på, jag är inte dum i huvudet. Som jag skrev i starten så tycker jag däremot att det står olika överallt just angående portionsstorlek, därav min fråga. Jag ville därför ha erfarenheter, faktan har jag redan. Spenat, honung, gluten etc har jag full koll på.

    Oroande för vem? För dig?


  • Mooomin

    Hellre vänta liiiite längre än att börja för tidigt. Är 6 månader länge? Deras magar är knappt färdigutvecklade, det känns ju dumt att "belasta" magen mer än nödvändigt, för tidigt. Det kan orsaka problem.. Jag skulle iaf inte chansa med det, men slla gör som de vill. Men jag tror att ju mer man tar reda på hur kroppen funkar destå längre vill man vänta. Sen ska man ju heller inte vänta FÖR länge.. Men nog skulle jag följa rekommendationerna ist för hur någon i nån mammagrupp har gjort.. Folk gör mycket med/mot sina barn och de lverlever, men det betyder inte att det är bra för det.. En liten tanke bara.


    Kvinna30plus skrev 2016-01-01 01:07:17 följande:

    Nej visst men nu har jag läst på en hel del om just med att introducera mat också och ser man tillbaka i tiden är det naturligt å det är ett beslut efter det som vi gjort det. Hur DU gör lägger jag mig inte i. Men att vänta länge ser jag inte några som helst varför man gör. Men som sagt jag tror inte barn far illa av att vänta länge men jag förstår inte heller varför man väntar länge.


  • Mooomin

    Man KAN, inte SKA.. Och det är ju skillnad på smaksensation och smakportion.


    Kvinna30plus skrev 2016-01-01 08:44:10 följande:

    Rekommendationerna från Livsmedelverket säger att man ska börja vid 4 månader.....SENAST 6 månader.... Å så lite som en smaksensation vid 3 månader, nej det belastar inte magen, det är så extremt lite. Och jo har ngn fått över 10 barn så ger det respekt för vad dom kan, men sen är alla barn olika, men är ett barn nyfiken å man ger dom en ' smaksensation' på fingret så nej det krabbar inte magen. Sen är alla bebisar olika vissa har kolik osv man får ju anpassa sig efter sin å det gör troligtvis föräldern bäst.


  • Mooomin

    Det är många som inte byter ersättning vid 6 månader då det inte skiljer mycket på dom och att de då börjat ge smakportioner av annat..


    Kvinna30plus skrev 2016-01-01 14:34:59 följande:

    Fast nu är du väl ute å cyklar? Köper du gröt anpassad för fyra månaders till din 7 månaders? Då får ju din 7 månaders inte i sig det den behöver......å då förstår jag att det näringsmässigt felar. Precis som att man byter ersättning vid 6 månader för att anpassa näringsbehovet för man ger ju inte samma ersättning när barnet blir större


  • Mooomin

    Exakt.. :)


    Kvinna30plus skrev 2016-01-01 14:45:47 följande:

    Ja och alla får ju göra som dom vill följer barnet sin kurva så spelar d ju ingen roll då får ju troligtvis barnet i sig allt d den behöver. Men det finns väl ngn anledning att d finns å det är ju för att en större bebos kräver mer näringsinnehåll men om man får i det via mat istället ser jag inga fel??


  • Mooomin

    De rekommenderar inte att man byter ut amning/ersättning mot en portion vid 4 månader!? Det är fortfarande smaksensationer som gäller! Att vi TIDIGARE haft 3 månader och att livsmedelsverket sedan ändrat till 4 månader säger dig ingenting?


    Kvinna30plus skrev 2016-01-01 19:03:58 följande:

    du är så otroligt otrevlig. jag har satt mig in tillräckligt för att veta att jag inte skadar mitt barn att det får "smaksensationer" ngn gång ibland från 3 månader utan snarare har tvärtom och har många fördelar. Efter inspiration får de i min föräldragrupp, VAD är det som är fel med det? Vi har i sverige tidigare haft från 3 månader, just från livsmedelsverket. Men jag propagerar inte att alla ska göra så, jag säger vi har gjort så. Men från 4 månader, som ts barn är är det ju rekommendation att börja. Och ja gröten som är från 4 månader, kan man böja ge en hel portion av och byta ett annat mål mat med om bebis gillar det. Börja med  att blanda det som de skriver är smakportion och sedan öka till en full portion. Du påstår fortfarande att det som står på paketet är felaktigt? Tycker du ska kolla närmre på innehållsförteckningen på den kontra ersättning, det hittade du ju på nätet sa du. 

    Jag har inte lagt NÅGRA som helst värderinga HUR du gör, utan tycker du får göra som du vill, jag tror dina barn mår prima, precis som mitt. 

    Men du kommer med påståenden om gröten som är från 4 månader som du inte ens vet vad det innehåller. Att BVC sköterskorna inte kan sitt jobb och att deras rekommendationer, utefter livsmedelsverkets rekommendationer skadar barn då eftersom du säger dom har fel? 


  • Mooomin

    En smakportion var 2 msk vatten och 1/2msk pulver.. De ska smaka av gröten.


    Kvinna30plus skrev 2016-01-01 20:38:08 följande:

    Men nu är det ju inte vanlig mat vi pratar om.... Utan om gröt som är baserat på samma bas som ersättningen och komponerad för att passa 4 månaders bebisar. Jo jag vet bakgrunden till det. För att amningen minskade inte för att det är farligt för barnet. Då är det alltså fel dosering på grötpaketet? Då har Livsmedelverket godkänt något som är felaktigt?


  • Mooomin

    Ja. Inte äta en hel portion. Det står ju mått både för en smakportion och sedan en "full" portion. När de är 4 månader KAN man börja introducera smaker så att magen sakta får vänja sig.


    Kvinna30plus skrev 2016-01-01 20:56:34 följande:

    Sempers havregröt 4 månader är smakportion 2 2/3 msk gröt å 3/4 vatten


Svar på tråden Portionsstorlek 4 månader