Inlägg från: Lolinona |Visa alla inlägg
  • Lolinona

    Barn som inte äter, var vänder jag mig?

    Ska försöka göra detta så kort som möjligt. Son 2 år 4 mån, började strula med maten vid 6 mån ålder, äter knappt nåt, abslut ingen middagsmat. Han har periodvis bara ätir 3 x 300 ml välling per dygn. Innan han blev sjuk åt han 1 smörgås och ca 400 ml mjölk per dag. Jag har pratat med bvc om detta sedan han var 6 mån, men han följer tydligen sin kurva och är pigg och jätteaktiv, så de ser inget problem. Till saken hör att sonen har haft utslag och väldigt lös avföring från start. Tjatade till mig remiss till dietist, vi började med mjölkproteinfri kost och besvären försvann men pojken äter fortfarande inte. 

    Nu har han varit sjuk, feber och  nu hosta, sedan lördags 6 dagar sen. Och han äter knappt mer än en bit frukt per dag, dricker hyfsat bra men noll aptit. Han orkar inget pga feber och att han inte ätit så vi vill ha näringsdryck. Han har gått ner 0.5kg och kommer inte kunna ta igen detta på egen hand. Vc hänvisar mig till dietist. Dietist har vi tid hos imorgon men han kan inte skriva ut dryck, och tror inte att någon kommer skriva ut till sonen eftersom "man skriver bara ut när det finns en bakomliggande sjukdom". Det känns som att han inte kommer kunna bli frisk från förkylningen utan näring i kroppen. 

    Vad gör jag? Vart vänder jag mig? Jag orkar inte se honom såhär mer, man ser varenda ben. 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2016-02-18 14:06
    Jag har beställt näringsdrycker själv, valde Provide Xtra Drink. Det var svårt att hitta utan mjölkprotein i

  • Svar på tråden Barn som inte äter, var vänder jag mig?
  • Lolinona

    Han vill inte ha nåt, jag har testat med glass, kakor osv. Han var feberfri 1 dygn men han ville inte ha nåt då heller. 

  • Lolinona
    Min älskade dotter skrev 2016-02-18 14:28:15 följande:

    Ni måste kunna få hjälp av dietist, de ska inte släppa er så lätt...
    Att få utskrivet näringsdrycker bör ni ju få om det är ett så pass stort matbekymmer så att det påverkar barnets tillväxt.

    Vår dotter har haft stora problem med maten och drack näringsdrycker i ca ett år. Några gånger har vi gjort matdagbok för att dietisten ska kunna se exakt vad hon får i sig.

    Att intag av mat är dåligt vid sjukdom är inte konstigt, vätska är viktigast! Men jag förstår din oro.

    Se till att fortsätta hålla kontakt med dietist och en barnspecialistmottagning.

    Lycka till!


    Vi har kontakt med dietist men han kan inte göra nåt mer än att se över kosten, han är inte barndietist så han kunde inte skriva ut näringsdryck till någon under 16år. Han har fått matdagbok och som sagt har vi tid imorgon. Barnspecialistmottagning, vad gör dom? Måste man ha remiss dit?
  • Lolinona
    ABC73 skrev 2016-02-18 14:41:31 följande:

    Se till att få träffa en barndietist. De vet mer om hur man kan arbeta med barn och kan hjälpa er med lekar, förhållningssätt, hur man kan jobba vidare baserat på vad som faktiskt äts etc.


    Vet du om man måste ha remiss till en sådan? 
  • Lolinona
    Min älskade dotter skrev 2016-02-18 14:46:47 följande:

    Vi kom till barnspecialisten för att utesluta att det fanns ngn sjukdom eller allergi som gjorde att dottern inte växte och åt. Kmr intr ihåg om man måste ha remiss...

    Men ni måste ju få träffa en dietist som kan skriva ut näringsdrycker... Vet att hon vi träffade skrev recept men barnläkaren va tvungen att skriva under.

    Lycka till med allt och hoppas ni blir klokare efter morgondagen.

    Vet att man vid matbekymmer kan träffa logoped också - det glöms ofta bort! Hör med bvc om det!


    Tack för tipset! Ska kolla med bvc om dom kan hjälpa oss vidare. (Det var bvc som gav oss tid till denna dietisten.)
  • Lolinona
    Rocket Mania skrev 2016-02-18 14:46:28 följande:

    Att hålla på att truga med annat än isglass och dryck när han är sjuk tror jag är dömt att misslyckas. Låt honom vara ifred nu så slipper du riskera att verkligen skapa problem.

    Det finns en vits med att man saknar aptit som sjuk - "mata inte virus". 

    Men som sagt. Dryck och isglass.


    Absolut, det håller jag med om. Vi trugar inte när han är frisk heller, då vägrar han ens dricka. 
    Men jag blir oroligt eftersom han redan innan förkylningen åt otroligt lite (1 macka+ mjölk per dygn) Så nu när han tappar vikt, som är normalt när barn är sjuka, så har han inget att ta av. 
  • Lolinona
    Rocket Mania skrev 2016-02-18 16:44:53 följande:
    Dricker han välling nu också eller har han slutat med det?
    Han har slutat. 
  • Lolinona
    Pastella skrev 2016-02-18 16:21:26 följande:

    Jag har en pojke på 4 som är både allergisk och matvägrare. Vissa perioder har det verkligen varit illa, någon kaka och en flaska välling per dygn. Nu är det ganska bra, macka till frukost, några pastaskruvar till middag och en flaska välling till kvällsmat ocv har vi tur blir det lite frukt här och där. Men jag vet precis hur det känns när de är sjuka och det minimalistiska intagen minskar till noll.. Det är hemskt men det enda du kan göra är att inte tjata eller erbjuda för ofta. Vi har neocate(mjölkfri ersättning) som vi blandar med oboy som han gärna dricker med sugrör.
    Ett förslag är att vid ett trevligt tillfälle när humöret är bra sätta dig i soffan med en skål äpplebitar till dig, kanske blir han intresserad och ni äter upp dem tillsammans? Det är verkligen viktigt att inte kämpa med att få i barnet mat, mat får inte bli mer negativt än vad det redan är.. Det tar tid att bygga upp aptiten.


    Jag bad läkarn på bvc att skriva ut någon mjölkfri ersättning som jag kunde göra välling på för att öka intaget men hon tyckte inte att en 2åring skulle dricka välling så vi fick inte, märkligt eftersom han då inte hade skött maten på 1½år. Vi har nutramigen till lillasyster 5 mån men den smakar väldigt lustigt så den märker han direkt om jag stoppar ner i oboyen. Hur smakar neocate ersättningen? Det är kanske bättre att få istället för neocate advance (näringsdryck)
  • Lolinona
    Pastella skrev 2016-02-18 20:22:36 följande:
    Vi köper Enago mjölkfri välling i affär. Vi introducerade välling när han va 2, jag håller med om att man inte ska ge välling istället för mat till större barn men då verkar de inte förstå problemet med hur lite han äter, det är ju inte välling istället för mat utan välling istället för inget. Lite välling kan dessutom kicka igång aptiten lite när det varit extra dåligt.
    Det är svårt att få dem att ta det på allvar om barnet inte minskar drastiskt i vikt. Neocate active har vi, även Althera (egentligen till lillebror). Jag tycker Althera är godast men han gillar neocate+ oboy.
    Vi fick hjälp med dietist från allergiläkaren(som skriver ut recept), är det bvc som skriver ut nutramigen till lillasyster? Vi har inte fått någon sådan hjälp av bvc alls.
    Ja på vår inrådan.Det är som att dom håller i dessa jädra burkarna för kung och fosterland! 
    Hon hade kolikliknande symptom och vi testade allt bvc sa kunde hjälpa, men hon verkade fortfarande ha väldigt ont. Vi testade byta ersättning till mildare. Sen gick jag och köpte en burk mjölkfri ersättning på apoteket och hon mådde mycket bättre. Världens gladaste bebis! Så jag till bvcsköterskan att hon skulle be läkaren skriva ut. Hon skriver dock ut så lite som möjligt på väldigt få uttag jag tror inte att hon tror på allergier. Skum människa iaf.
  • Lolinona

    Idag ska vi till vc. 6 dagen med feber, han har dock ingen feber på mornarna. Vikten är 11.4 så minus 0,6 kg sedan fredags. (91,5 cm lång). 

  • Lolinona

    Vc var hopplöst. Hon skrattade åt oss när vi sa att vi var oroliga för vikten när han redan var så mager. "Han!, Han har ju så mycket hull!" Och pekar på lillasyster 5 mån....
    Hon är en riktig tjocksmock, det har hon rätt i. Men nu sökte vi för vår 2åring. Hon hade innan denna kommentaren läst upp hans persnr, pratat med oss, skickat oss till labbet, och pratat med oss igen.

    Dietisten var positivt överraskande! Jag hade tidigare i feb skickat 5 dagars matdagbok som han hade gjort upp i staplar med kcal fett protein vitamin osv. Och visst låg han lågt i fett och protein men han gav oss massa tips på snacks och mellis som kan öka dom staplarna. (Eftersom att han vet att sonen inte äter middagsmat.) Kunnig människa!  Han tyckte att det var bra med näringsdryck nu. 

    Bvc ska ringa på tis (om 4 dagar) så får vi se vad hon kan göra. Tills dess ger vi näringsdryck och erbjuder snacks och dryck. 

    Idag har han varit otroligt pigg, sprungit runt, brottats och busat. Och endast fått i sig 1,5 dl oboy och saft. Denna killen =)

    Tack för alla råd och tips <3

  • Lolinona
    Phillippa skrev 2016-02-20 23:00:32 följande:

    Vad skönt att han mår bättre :),

    Jag har också en matvägrare här! Han är 2,5 år och har gjort allt för att slippa mat sedan han var två månader. Han gillar dock välling! Vi har dock provat en månad utan välling och då bytte han ut det mot "ingenting". Han gick snabbt ner i vikt så vi fick återinföra det.

    Vi inväntar tid hos dietist. Läkarna har inte hittat något fysiskt fel och han är inte glutenintolerant.

    Vad fick du för tips till mellanmål?


    Förlåt, men det är så skönt för mig att höra att det finns fler! Min son gjorde samma med välling. Bvc doktorn sa att vi skulle ta bort det, och han bytte bort det mot ingenting. När han drack välling så visste vi att han iaf fick i sig näring.

    Tipsen vi fick var att:
    *Byta havremjölken till sojamjölk för proteinets skull
    * alpro go on, ungefär som kvarg också för proteinets skull
    * Nötter, ha en skål framme så att han kan ta lite när han känner. Mycket kcal o bra fetter
    * till helgen hacka ner nötter i choklad
    *Smula ner paltbröd/blodbröd i välling (nu har han slutat med välling =(
    * Yoghurt med koncentrat av apelsin
    Och fortsätta med blodkorv, han hade jättebra järnintag pga att han då och då tar en tugga av blodkorven. 

    Han får näringsdryck nu, och idag har det varit hans enda intag,
  • Lolinona
    Pastella skrev 2016-02-22 22:05:00 följande:

    Va skönt att ni fick en bra träff med dietisten! Det finns inget värre än att få höra någon utav de klassiska kommentarerna "Han äter när han är hungrig", "de får i sig mer än man tror" eller "inga barn svälter i Sverige" när ens barn får i sig en flaska välling ELLER en banan om dagen.
    Det är ett långtidsprojekt så försök att inte bli uppgiven när det vänder nedåt igen. Jag hade behövt säga samma sak till mig och maken men det är lättare att säga till andra...

    En period kom inget in i munnen i vaket tillstånd, jag gav honom flaskan(eller höll den åt honom) i sömnen. När jag ringde hans läkare och skrek att vi ville sondmata honom blev vi kallade direkt. Det visade sig att hon trodde jag sagt "tvångsmata".. Men vi blev tagna på allvar åtminstone:)


    Haha ska prova skrika både sond och tvångsmata! Jag brukade sömnmata honom när han var yngre, runt 1 år. Men det går inte längre, tyvärr.

    Jag väntar fortfarande samtal från vår bvcsköterska. Där finns en barnläkarmottagning i Lund, och jag vill gärna ha en remiss dit. Så det är väl bara att ha is i magen. Vikten tickar forfarande neråt. 11.3kg imorse.

    Jag vet inte hur många gånger jag hört den kommentaren, Inga barn svälter i Sverige. Eller inga friska barn svälter sig.
Svar på tråden Barn som inte äter, var vänder jag mig?