Inlägg från: frökenelisabeth |Visa alla inlägg
  • frökenelisabeth

    Ska män ha rätt till "juridisk abort"?

    En man kan redan idag vända sitt barn ryggen och skita i att vara pappa, det behövs ingen lagändring för att strunta i ansvaret. 

    Det enda en juridisk abort således betyder är att mannen kan slippa betala. För ett barn som finns. Vettigt? Nej. 

  • frökenelisabeth
    Anonym (M) skrev 2016-03-05 12:50:52 följande:
    Ja och hon kanske inte vill att fostret ska aborteras hon kanske enbart vill avsäga sig ansvaret - eller slippa ta ett svårt beslut. För det man kallar "juridisk abort" har ju egentligen ingenting med en reell abort att göra. Det det handlar är att ha möjlighet att avsäga sig ansvaret för sitt barn - att fråbsäga sig föräldraskapet. Det finns ju inget som säger att inte det skulle finnas kvinnor som anser sig ha behov av det.

    Så att säga att kvinnor inte behöver juridisk abort för att det finns medicinsk är ju ett märkligt uttalande. Vem avgör vad alla kvinnor anser sig behöva?
    VARFÖR skulle man ha lagstadgad möjlighet att "avsäga sig ansvaret för sitt barn?" Sjuk tanke. Noll barnperspektiv. 
  • frökenelisabeth
    Mandel skrev 2016-03-05 18:13:38 följande:

    Är det barnperspektiv att lura mannen genom att säga att man absolut inte vill ha barn och att man minsann använder p-piller fast man inte gör det eller att man erbjuder kondomer som man gjort hål i osv?


    Är det verkligen barnperspektiv att ha en pappa som absolut inte vill ha barn och som enbart kommer att ge underhåll?


    Är det barnperspektiv att ha oskyddat sex med någon man knappt känner? Med tanke på hur många som sitter här och spyr galla över korkade ex så borde man kanske ha väntat lite innan man skaffade barn?


    Jag håller med om att det är förkastligt att ljuga till sig ett barn. Men det är fortfarande inte papporna det är synd om här, utan barnen.

    Folk blandar äpplen och päron när man pratar om juridisk abort som nån slags jämställdhetsgrej. Aborträtten för kvinnor handlar inte om möjligheten att slippa ansvar för ett existerande barn, utan om rätten till sin egen kropp. Det är och förblir kvinnor/livmoderbärare som genomgår graviditet, förlossning och amning. Alternativt en abort, som är ett medicinskt ingrepp på kroppen. Det är därför män inte har någon talan i frågan - det handlar inte om deras kropp. Barnet är och förblir ett gemensamt ansvar. 

    Redan idag kan män skita i ansvaret på alla plan utom det ekonomiska. En juridisk abort skulle alltså enbart göra en skillnad i enstaka mäns plånbok. 

    Men du menar att bara för att det finns enstaka kvinnor som beter sig som idioter så ska ALLA män ha lagstadgad rätt att göra detsamma? Rimligt, verkligen. 
  • frökenelisabeth

    Hela den här diskussionen bottnar i att män är så bortskämda och vana vid att kunna knulla utan att riskera något, och den rätten vill man gärna fösvara. Smaklöst.

  • frökenelisabeth
    Anonym (Sandra) skrev 2016-03-08 14:22:53 följande:
    Men om kvinnan själv väljer at behålla barnet trots att mannen sagt från början att han inte vill, vems Fel" är det då? Jag menar, om jag ligger med en man (nu är jag i ett samkönat förhållande  en ändå) och blir gravid, jag känner att jag vill behålla barnet, säger det till denna kille, han säger "jag vill inte ha barn". Då är det ju upp till mig hur jag vill göra. Behåller jag det, ja då blir jag ensamstående. Vilket jag "i verkligheten" också skulle kunna tänka mig att göra, men jag skulle aldrig "tvinga" en annan att "leka" pappa till mitt barn när jag uttryckligen Vet att denne inte vill. Aldrig, det skulle bara skada mitt eget barn i längden. Då är det bättre att det bara är "vi" och att mitt barn är trygg i det.
    Det finns absolut ingenting i dagsläget som tvingar en pappa att "leka pappa", men att han har biologisk del i barnet går ju inte att komma runt hur mycket man än försöker.

    Det enda det här förslaget skulle innebära är att pappan slipper försörja barnet och att barnet inte har någon arvsrätt efter honom. 
  • frökenelisabeth
    Progressiv skrev 2016-03-09 00:35:10 följande:
    Kalla mig dåre, men jag tycker diskussionen mest verkar cirkulera kring hur vad man bör göra om kvinnor lurar män till att bli pappor.

    Att barn växer upp med bara sin mamma är ju inte alls något nytt fenomen, så egentligen är det skrattretande att tråden erhållit nästan 400 svar.
    Ja, det är ju just det jag menar. Män har stuckit från ansvaret sen urminnes tider, klart att det blir gnäll och gnöl när man inte kan bara kan dra när det passar längre. 

    Om män är så rädda för att bli lurade av kvinnor så finns det flera utmärkta förslag som inte riskerar att sätta oskyldiga barn i kläm:

    a) ha inte sex med opålitliga kvinnor, och vet du inte om kvinnan går att lita på så lär känna henne innan du plockar fram den stygge ur byxorna. 

    b) föreslå en lag som förbjuder kvinnor att lura sig till en graviditet (i stället för en lag som ger papporna rätt att smita när det väl blivit ett barn). 
  • frökenelisabeth
    Söderomslottsskogen skrev 2016-03-09 11:55:50 följande:
    Har aldrig förstått det där med att "lura sig till en graviditet". Alla mäniskor vet väl att det kan bli barn om man har sex? Det är en risk man tar.
    Det som åsyftas är förstås om kvinnan eller mannen luras med sitt preventivmedel. 
  • frökenelisabeth
    Progressiv skrev 2016-03-10 05:08:12 följande:
    Hur skulle det gå till?
    Det är naturligtvis i praktiken rätt omöjligt, och det var lite av det som var min poäng. Jag tror de flesta är överens om att det är moraliskt förkastligt att ljuga om preventivmedel, sticka hål på kondomer, etc, men en lag om juridisk abort skulle ju inte kunna skilja på dessa fall och alla andra fall där mannen är precis lika skyldig till graviditeten som kvinnan, men bara plötsligt ångrar sig eller får kalla fötter. 

    Hur skulle det t ex bli om ett gift par med barn sen innan blir gravida och man får veta att det är tvillingar, och mannen bara ville ha ETT barn till? Kan han kräva juridisk abort om kvinnan inte vill göra abort? 
Svar på tråden Ska män ha rätt till "juridisk abort"?