• eddiesson

    Nuvarande soffpotatis vill ta tag i saker och ting

    Har jobbat bakom datorskärmen hemifrån nu i 6år och kroppen börjar säga ifrån.
    Att bära upp kassarna för trapporna efter en tur till affären får att småflåsa, ryggen och knäna känns av. Inte så att det gör ont men tillräckligt för att det ska få mig att tänka "Jag är 35, inte 70".

    Att springa i nuvarande tillstånd är inte att tänka på men skulle gärna vilja komma ut dagligen på en promenad. Min fråga är var jag ska börja. Är en mil att ta i? 5km? 3km?

    Kosten är inte den bästa heller, oregelbunden och helt utan tanke av vad jag egentligen stoppar i mig, fryspizza etc.
    Oftast ingen frukost, mycket småätande under dagen och ett mål så sent som 11 på kvällen är inte helt ovanligt.

    Och på detta både röker och snusar jag.

    Shit... när jag skriver detta inser jag hur illa läget är.
    Någon/några som kan hjälpa mig med var jag ska börja?

  • Svar på tråden Nuvarande soffpotatis vill ta tag i saker och ting
  • StevenDiese

    1. Lär dig hata nikotinet. Fokusera på nackdelarna: kostnaden, lukten, omständigheten, hälsan mm

    2. Läs "the easy way" om tobaksavvänjning, finns på svenska med. Förhoppningsvis kommer dessa steg få dig att sluta.

    3. När nikotinet går ur kroppen kommer du märka av en del kroppsliga fördelar, jag säger inte vilka, bättre du märker det själv.

    4. När du besegrat nikotinet är du stark psykiskt. Din kropp är i bättre balans. Då är det dags och träna. Spring eller cykla. Det är inte lika tidsödande som promenader. Spring jättelångsamt i början, så du nästan går. Jämför dig inte med andra. Du har din stil, ditt tempo.

    5. Använd motion som avslappning inte som ett nödvändigt ont. När stressen kommer, ut o rör dig, fokusera på ett mål. 1 eller 10 km spelar ingen roll bara du gör det.

    6. Kolla Kalle Wahlströms svett och etikett program. Lyssna på hans viktigaste råd: den bästa träningen är den som blir av!

    Lycka till!

  • Sundochfrisk

    Du har ju egentligen redan tagit det jobbigaste steget och erkänt för dig själv att ditt nuvarande beteende inte fungerar. Perfekt, då kan du nu börja skapa dig sundare och bättre vanor. Nånting som hjälper mig otroligt mycket är att sätta mig ner och ställa mig följande 2 frågor:
    Hur är det troligt att en människa rörde sig för 200 000 år sedan?
    Vad är det troligt att en människa åt för 200 000 år sedan?

    Vi har knappt förändrats genetiskt sedan dess, men våra vanor har spårat ur de senaste 10 000 åren. Särskilt de senaste 70 åren.
    Jag fick hjälp av en kille som helt på egen hand gick från 150 kg slöfock till 90 kg rent muskelpaket på 2 år. Hade turen att bo i stockholm och ännu mer tur att han ville ta mig under vingarna. Idag så är jag friskare, starkare och lyckligare än någonsin. Det var ganska enkelt och tog mig bara 30-dagar att ställa om kroppen från soffpotatis till MÄNNISKA. Hans nystartade företag heter NakedPrime och dom säljer billiga och larvigt enkla guider till hur man får ett vitalare liv.
    Rekommenderar det starkt till alla, oavsett om steget är gå ner 60 kg eller bara vilja bli lite piggare och gladare.

  • Axelrod

    Var i en situation som liknade din.

    Jag fick ett rejält wake up call när jag tog mig för att ställa mig på vågen och den visade på 100kg jämt. Då bestämde jag mig för att göra något åt det. Det verkar som att du är i samma situation nu. Du inser att det är dags att ta tag i saker och ting.

    Det jag gjorde och som funkade för mig var:

    1. Röra på mig varje dag. I början gick jag en promenad på 60-90 minuter om dagen. Försökte att gå raskt.

    2. Sluta med godis, kakor, läsk

    3. Äta nyttigt. Drog ner kolhydrater väldigt mycket och ersatte med sallad och grönt. Men såg till att äta mig mätt. Fisk, skaldjur, kyckling och ägg som primära proteinkällor.

    4. Inte småäta. När suget kom tog jag i första hand ett glas vatten, i andra hand lite nötter. Hjälper rätt bra. Tänk på att suget ofta försvinner på 10 minuter eller så.

    5. Ingen snabbmat

    6. Inga djupfrysta färdigrätter.

    7. I princip helt skippat alkohol.

    Gick ner ca 1kg i veckan på det. Mer de första veckorna. Tänk på att man går ner i vikt i omgångar. Efter ett tag tar det stopp för att sedan komma igång igen.

    För mig är det viktigt att väga mig regelbundet. Dels för att det ger motivationer det går åt rätt håll och också som varningsklocka om det börjar gå fel.

    Successivt så har jag börjat med annan träning. Kör Taekwondo, styrketräning och kondition. Försök hitta något du tycker är uthärdligt eller förhoppningsvis till och med kul. Jag skulle inte börja med löpträning i början om du väger för mycket, risken finns att du får ont i knäna och tappar suget helt.

    Lycka till och dela gärna med dig av hur du gör och hur det går för dig.

  • Themis

    Om du vill lära dig springa så finns det en del inspiration på www.marathon.se

    Klicka uppe till höger "träningsprogram".

    Där finns enkla basinstruktioner för att uppnå allt från 5 km till maran, förr var även de avancerade programmen gratis men nu får man betala för ner detaljerad instruktion.

    Köp bra skor, börja snällt med 2-3 km och känn efter så att dina knän och senor hinner vänja dig och inte benhinnorna börjar bråka direkt. Det är bättre att orka springa varannan eller var tredje dag än att överdriva och inte kunna göra nåt mer på en vecka.

    Värm upp 4-5 minuter först med rask promenad. Jogga/spring och gå-vila sedan omväxlande tills du fått upp flåset och kan ta bort gå-pauserna. Fortsätt gärna promenera 10 min efter själva "rundan", låt musklerna svalna av lite och glöm inte stretching.

    Appen Runkeeper är bra, kombinera med en bra låtlista från Spotify som peppar ditt tempo så ska du se att det går ganska fort att öka till 5 km eller mer.


    Silence is golden. Duct tape is silver. /unknown
Svar på tråden Nuvarande soffpotatis vill ta tag i saker och ting