• JohannaSaGo

    Bor i 2a på 3e våningen..

    Hej! Jag vill gärna få höra era erfarenheter och tips.
    Vi väntar nu vårat första barn bf 1/10. 


    Och jag har alltid tänkt att om och när jag blir gravid så vill jag flytta. Det känns inte bra att bo på 3.e våningen och förvara en ny barnvagn i barnvagnsförrådet. Känner på mig att någon kommer sno den =/ Att vi bor i en 2a är inga bekymmer för mig egentligen. Vi har ganska stora utrymmen, förutom toaletten som är väldigt liten och blir snabbt dammig och smutsig. Men det gäller väl att damma varje dag istället.


    För några veckor sedan blev jag tillfreds med tanken att bo kvar här iallafall tills nästa år med tanke på att bebisen ändå inte behöver ett eget rum så känns onödigt att hyra en 3a för nästan 2000kr mer i månaden. 


    Men sen igår hade jag ett snack med en vän som började fråga ifall vi inte skulle leta nytt boende, att det kommer bli jobbigt att kånka upp med barnet upp och ner för trapporna, att det blir jobbigt att varje gång behöva lägga in vagnen i förrådet osv, 


     


    Hur skulle ni ha gjort? Vad tycker ni?


    Ska man flytta för att få det mer bekvämt med vagnen, eller kan man bo kvar i en 2a  på 3e våningen och faktistk tro att det inte kommer bli så jobbigt som det låter? Lite vardagsmotion.. 

  • Svar på tråden Bor i 2a på 3e våningen..
  • Iowhannah

    Bo kvar ett tag så får ni se hur det går. Känns det som att det blir för jobbigt så kan ni väl tänka om, men jag tycker inte att ni behöver stressa med att hitta ny lägenhet. Vi flyttade när sonen var två veckor och det var hemskt! Jag hade hellre väntat några månader.

    Köp en bärsele/-sjal att ha bebisen i, så slipper ni bära upp för alla trappor. Bra när man har matkassar eller annat med sig också. Och köp en begagnad vagn (om ni inte redan köpt en ny).

  • Kasperina

    Jag skulle vara mer bekymrad för barnsäkringsaspekten på tredje våningen och skulle definitivt börja se mig om efter en ny lägenhet. Litet badrum är också en stor nackdel då det är praktiskt att ha nära till vatten vid blöjbyte.

  • Iowhannah
    Kasperina skrev 2016-05-06 11:17:48 följande:

    Jag skulle vara mer bekymrad för barnsäkringsaspekten på tredje våningen och skulle definitivt börja se mig om efter en ny lägenhet. Litet badrum är också en stor nackdel då det är praktiskt att ha nära till vatten vid blöjbyte.


    Barnsäkra behöver de ju inte göra än på ett tag och gällande blöjbytet så finns det skötbord som man fäster på badkarskanterna (förmodligen menade för små badrum).

    Vi har en matlåda med vatten och olja vid skötbordet, det funkar jättesmidigt.
  • Bf29okt

    Jag skulle väntar och se .

    Det där med att ha nära till vatten .. Ja de e väl praktiskt men vi har en stor lägenhet och skötbordet e inte nära till toan men det funkar hur bra som helst ändå .

    Har blöta tvättlappar på skötbordet och det vet jag andra som också har . Behöver man skölja av bebisen om den bajsat så e det bara och bära in till vasken . Så jag har inte upp levt det som en så stor nackdel .

    När min farmor fick sitt första barn var det i en liten lägenhet utan toalett ( på den tiden dela man med grannen ) och det gick bra ändå:)

  • Bf29okt

    Har du inget förråd då kan låsa in vagnen i?

    Det gör jag även om vi bor på första våningen gillar inte det dära med att gå i trappor med vagnen

  • augustibebis2016

    Äh jag har vänner som bor på 5:e och 6:e våningen utan hiss och de klarar sig utmärkt både som gravida och med barn. Jag hade fått spader men det hade jag även utan barn ;)

  • Santin

    Bor i en trea på 3:e våningen utan hiss. Har barnvagnsförråd på entréplan endast boende i huset som har nyckel dit och alltid låst i entrédörren. Det går hur bra som helst. Visst ibland får man få två vändor om man är själv och har storhandlat men oftast använder jag sele så då är det inga problem. Lite träning dör man inte av.

  • Harmagedon

    Bodde i en trea på tredje våningen utan hiss tills tvåan var 6 månader. Gick utmärkt. Vagnen i vagnsföråd vid entrén. Använde mjuklift under den korta period de ändå handlar om som man använder liggvagn. Vi hade plats för skötbord i badrummet ovanpå tvättmaskinen men hade ju ändå en liten skål med vatten på själva skötbordet istället för att sträcka sig till kranen. Barnsäkringen innebar extrema haspar på alla fönster o balkongdörrar och alltid låsa ytterdörren med dubbla lås. Men det behövs ju först när de går. Äldsta var tre och gick själv i trapporna när minsta kom.

  • Kasperina
    Iowhannah skrev 2016-05-06 11:23:06 följande:
    Barnsäkra behöver de ju inte göra än på ett tag och gällande blöjbytet så finns det skötbord som man fäster på badkarskanterna (förmodligen menade för små badrum).

    Vi har en matlåda med vatten och olja vid skötbordet, det funkar jättesmidigt.
    Vi har olika definition på små badrum, eller egentligen toaletter som är det ord TS använder Jag tolkar liten toalett som att det inte får plats ett badkar och därför inte heller ett skötbord. Jag har själv bara en dusch och slängde ut torktumlaren för att kunna ha en skötbädd på tvättmaskinen
  • Santin

    Vi har skötbordet i sovrummet mest för att det är mest praktiskt så. Det hade fått plats i badrummet men för oss funkar det bättre ha det i sovrummet.

  • Jasmin Karlsson

    Jag bodde på 3:e våningen utan hiss med mitt första barn. Jag tyckte det var jättejobbigt. Beror helt på vad man har för ekonomiska möjligheter att flytta. Då var jag student så jag fick acceptera det men nu när jag jobbar är det så värt det att betala högre hyra för mer bekvämlighet!

  • Annelie 76

    Vi bodde på 3e våningen utan hiss första halvåret med första barnet. Gick hur bra som helst. Hade en bärsjal (ringsjal) som jag bar sonen i så jag hade en hand fri till kassar och sånt. Ryggsäck som skötväska. Parkerade vagnen i källarförrådet då det inte fanns nåt barnvagnsrum. Bärsjal eller ergonomisk sele (tex Manduca) rekommenderas varmt så man får händerna fria (även superpraktiskt när man bor på första våningen kan jag säga).

  • blaa

    Bodde i en 2a tills barnet var 4 år, i början hade vi mjuklift i vagnen och sedan bar vi bara barnet när hen började med sittdel. Barnet kändes då mer stabilt att bära, med en liten pyttis tyckte jag att det var läskigt att bara bära barnet i trappen.
    Vi fick lov ha vagnen längst ner i trappen då det inte fanns ett enda förråd att ha den i, endast ett litet utrymme där grannarna ställde saker de ville bli av med och som hyresvärden körde bort till slut.
    Det funkade toppen att göra så! Lite tungt med kassar och barn ibland men det var väl även bra trappträning för barnet sen haha.. Jag tipsar också om sele/sjal! Väldigt smidigt, synd bara att jag upptäckte det precis när jag flyttade till ett ställe med hiss haha ;D

  • Anonym (Byt)

    Förr eller senare kommer ni få byta lägh. Byt. Slipp massa trappor. Du kommer inte palla. Ha allt förberett på att barnet får ett eget rum. 2000:- mera. Ja det är värt.ni Kommer ändå få betala mera senare iaf

  • Anonym (Liten)

    Har en 4 månaders just nu i en 3a på tredje våningen utan hiss. Förråd finns men en brant halvtrappa ner.

    Jag har barnvagnen i lägenheten. Nu är bebisen stabil nog att bäras på ena armen så jag bär först ner hjuldelen sedan liggdelen på vagnen om jag ska någonstans själv, alternativt bär min man ner hjuldelen på morgonen.

    Kände mig lite låst innan bebisen gick att bära på en arm, men med en sele eller sjal hade det gått utmärkt från start också.

    Så det går, det beror på hur bekvämt man vill ha det helt enkelt.

  • mammalovis

    Vi har 3 barn och bor i en trea på andra våningen utan hiss. Vagnen får vi ställa en halvtrappa upp och sedan använder jag bärselen upp och ner. Än så länge kan vi låta honom ligga kvar i vagnen eller läggas i spjälsängen om jag har tunga kassar att springa med. Visst det är lite bökigt för varje nytt barn i början innan de kan gå själva, men man vänjer sig snabbt igen.

    Visst det är optimalare att bo i markplan, men jag hade inte valt att betala 2000 kr mer i månaden under en föräldraledighet, det är ju många dagar ni hade fått ta ut extra för att kompensera som ni nu kan spara. Då har två av barnen varit bebisar här och den äldsta var drygt året och fick bäras första året när jag flyttade hit som ensamstående.

    Sedan har vi fördelen att ha tillgång till trädgård och kan låta honom sova på baksidan under sommarhalvåret med fönstret öppet så vi hör. Visst babyvakt funkar också, men den har vi inte använt. Sedan är det ju jobbigt att flytta som gravid om man är extra trött och det tar tid att komma i ordning samt att det inte är så lätt att hitta det perfekta boendet där man vill bo framöver. Så jag hade hellre väntat. En bebis leker där man är och behöver sällan eget rum före 3-4 års ålder om man har en vrå i köket och vardagsrummet ...

  • Fia80

    Jag bor på andra våningen utan hiss. Vi väntar vårt första barn. Jag kommer inte flytta skulle inte vilja bo på botten våningen. 0 privatliv känner jag då människor gärna kikar in. Vi har två mindre badrum men egentligen inte någon plats att sätta skötbordet men vi kommer nog ha det i ett annat rum med känns inte som ett stort problem. Så jag skulle inte flytta! Lycka till i ditt beslut

  • Lilla Luna

    Väntar mitt första barn i slutet på oktober. Bor i en trea på tredje våningen. Vagnsförrådet är på markplan med ingång utifrån, i andra änden av byggnaden. Lite väl långt bort i mitt tycke. Känns bökigt då jag även har två hundar som ska ut. Men det blir sjal på korta promisar och vagn på långa. Har syrran som granne så hon följer med ut eller hjälper till med vagnen. Brorsan bor på fjärde våningen och de har vagnsförrådet en trappa ner, under markplan. Det är bökigt för då måste man släpa vagnen i trappen.

    Litet badrum. Toppmatad tvättmaskin inklämd mellan dusch och handfat. Vägghängt skötbord kan funka men vi tänkte köra skötbord i sovrummet och en sprayflaska med vatten för att blöta tvättlappar med. Är det mycket bajs får vi gå in i badrummet och tvätta av. Tror inte det blir några problem. Man gör det kanske svårare än vad det är i tanken.

    Vi har letat hus i två år men lägger det på is tills bebis är minst ett halvår. Skönt att slippa flytt och bära tungt som gravid och slippa det med liten bebis.

Svar på tråden Bor i 2a på 3e våningen..