Inlägg från: Anonym (Annie) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Annie)

    Att välja bort amning

    Om man är en frisk kvinna och får ett friskt barn, på vilka grunder väljer man då bort amning? Frågan avser inte de som drabbas av komplikationer med sin amning utan som på förhand bestämt sig hur det ska vara och inte heller önskar hjälp för att amma.

    Idag bör det betraktas som klarlagt att det finns en rad fördelar för såväl moder som barn med amning, men ändå är det långt ifrån alla som ammar. Vad beror det på?

  • Svar på tråden Att välja bort amning
  • Anonym (Annie)
    Anonym (svägerska) skrev 2016-05-25 22:05:31 följande:

    Jag vet att min svägerska valde bort amningen för att hon inte ville amma offentligt. Tyckte därför att det passade henne bättre att bara dra fram ersättning och ge.


    Kunde hon se att det verkar märkligt att inte ge barnet den bästa starten här i livet? Att inte vilja amma offentligt är ju så att säga en issue hon borde kunnat hantera?
  • Anonym (Annie)
    Anonym (Lgöföx) skrev 2016-05-25 22:09:17 följande:

    En bekant till mig valde bort amningen för att hon inte klarade av närheten till bröstet.

    Vilket var riktigt jobbigt och ångestladdat för henne.


    Där tycker jag snarare att man rör sig inom spektrat för att vara sjuk. Då är det ju mer åt fobi/ocd osv och är knappast klandervärt. Dock är det ju synd att hon inte fått hjälp att bearbeta känslan och situationen.
  • Anonym (Annie)
    elyse skrev 2016-05-25 22:23:33 följande:

    Bland de jag känner brukar huvudargumentet vara att båda föräldrarna ska kunna dela på alla bebissysslor.


    Men vem gynnar det? Det finns studier som visar att amning är vanligare i jämställda relationer.
  • Anonym (Annie)
    Anonym (Maria) skrev 2016-05-25 22:21:08 följande:

    I Sverige spelar det knappast någon roll om man ammar eller inte.

    Sluta skuldbelägga de som inte vill.


    Låt vara att man som kvinna avstår riskreduktionen för bröstcancer, gratis bebismat, rätt mängd bebismat osv... Men är det rätt att redan från start ge barnet ett minskat skydd mot infektioner, ökad risk för psd samt diabetes och övervikt? Det spelar ganska stor roll skulle jag säga.
  • Anonym (Annie)
    Anonym (malin) skrev 2016-05-25 22:31:03 följande:

    Jag valde att inte amma av flera olika anledningar. Madde psykiskt daligt mot slutet av graviditeten och kande att amning med allt jobb det innebar i borjan helt enkelt skulle bli for mycket. Jag visste att "on-demand" amning, vilket ar vad som foresprakas, innebar valdigt mycket jobb och jag tvivlade pa min formaga att klara  det med mentala halsan i behall. Sen ville jag kunna dela pa matningen och inte vara helt fast i hemmet och vid barnet. Det finns fler anledningar ocksa.

    Det finns typ tusen tradar pa familjeliv som svarar pa precis den har fragan, du kan ju ga in och lasa dem om du vill ha mer information....


    Man kan ju dela på matningen med hjälp av pump och flaska också iofs...

    Jag har full förståelse för att psykisk ohälsa kan utgöra ett hinder. Hade du kunnat amma med bra stöd? Sökte du efter hjälp från vården som du inte fick?
  • Anonym (Annie)
    Primér skrev 2016-05-25 22:37:59 följande:

    Kände inte för det och det var inget för mig helt enkelt. Och jag tycker inte att kvinnor ska behöva försvara val som de gör med min egen kropp, men det är jag det. 


    Å andra sidan är det din skyldighet som förälder att skapa bästa tänkbara möjligheter för ditt barn. Bör det då inte få den bästa maten om du har möjlighet att ge den?

    Jag tycker att man ska få försvara sina val om de inverkar på någon annans liv.
  • Anonym (Annie)
    Anonym (Maria) skrev 2016-05-25 22:39:29 följande:

    Då får det spela stor roll för dig.

    Finns undersökningar som visar att skillnaden är mycket liten, om den ens finns.

    Som sagt, sluta skuldbelägg kvinnor som gör andra val än dig.


    Jag tycker att man är skyldig att ge barnen det bästa om man kan. De risker jag nämnde är väldokumenterade och statistiskt säkerställda.

    Vi vet ännu inte allt om hur ersättning påverkar t ex tarmflora, som i sin tur spelar en viktig roll i immunförsvaret.
  • Anonym (Annie)
    Anonym (M) skrev 2016-05-25 23:24:23 följande:

    Jag valde bort amningen eftersom jag började jobba 4 veckor efter förlossningen. Tycker du ska läsa vad Agnes Wold säger om amning.


    Jag vet precis vad Agnes Wold säger; att det är ok att ta ett glas vin när du ammar t ex. Hon säger också att sambandet att allergier minska pga amning är osant, vilket jag aldrig påstått motsatsen.

    Att välja bort amning för att kunna jobba 4 v efter förlossningen låter tungt. Jag förstår dig om det handlade om försörjning av familjen, men om alternativ fanns, så är det en annan sak.
  • Anonym (Annie)
    Anonym (barn tätt) skrev 2016-05-25 23:55:26 följande:

    Enkelt, vi ville ha barn tätt och regelbunden amning skjuter upp ägglossning!

    Dessutom ville jag att vi skulle vara lika delaktiga i vårt barn, vilket vi är. Hon är inte det minsta mammig och har aldrig varit, pappa och mormor funkar lika bra och det är såååå jäkla skönt!


    Och därmed får hennes behov stå tillbaka för era önskemål och till och med existensen av ett framtida syskon.

    Mammighet är inte nödvändigtvis en konsekvens av amning, eftersom amning underlättar trygg anknytning som i sin tur ger trygga barn som vågar utforska omgivningen.
Svar på tråden Att välja bort amning