Anonym (Latmask...) skrev 2016-05-29 20:26:48 följande:
Precis som rubriken, hur ska jag sluta vara så jäkla lat?! Jag pluggar heltid på distans, jobbar 60-75% och har smått hemma. 167cm och 63 kg, vilket är ca 10-12 kg mer än min normala vikt... Har alltid varit väldigt väldigt kurvig, oavsett vikt men nu har jag blivit på gränsen till småfet. Hår och hud är katastrof.
Jag motionerar inte, aldrig med andra ord. Däremot har jag ett fysiskt krävande yrke. Mina matvanor ställer dock till det kopiöst för mig. Till stor del har det med viktuppgången att göra!
Morgon; oboy och två ljusa smörgåsar (med smör).
Lunch; vilket sött som helst. Godis eller kakor..
Middag; ingenting eller skräpmat..
Kväll; glass/godis/kakor/läsk, alltid något av det.
Som ni ser, det näringsrikaste jag kommer i närheten av är ljusa smörgåsar.. Till stor del beror detta på att jag inte tycker om speciellt mycket mat. Framförallt kött ställer till det!
Nu har jag insett att situationen är ohållbar. Så ge mig lite tips på näringsrikare mat? Kanske "nyttigare" alternativ till sötsaker? Hur ska jag komma igång att motionera? Hur ska jag göra för att inte ge upp?
Om du har ont om tid och som jag inte tänker på mat förrän magen skriker, prova att göra storkok. Vegetariska grytor som ratatouille, kyckligcurry, körrfärssås ody som lätt kan frysas i portionsförpackningar och finnas till hands att värma i micron. Allt du behöver till är att koka lite ris eller samt lite sallad.
Se till att ha basvaror hemma, gärna konserver, fryst eller torkat. Då blir du aldrig frestad att bara bre en macka istället för att äta. Undvik att ha kakor, bullar, snacks och godis hemma. Ha frukt hemma, frukt är toppen som man plötsligt blir svimfärdig av hunger och behöver nåt som får en att orka brassa på lite mat.
Jag är skitdålig på att planera mat och hålla den planen, vissa dagar är jag mer hungrig, andra mindre. Det är frysen och skafferiet som räddar mig. Jag brukade äta som du när jag just flyttat hemifrån. Och det tar tid att lära om smaklökarna från allt sött och kletigt. Men det går. Och det blir sååå mycket billigare. Om jag tänker efter så har jag säkert matlådor som skulle räcka en månad eller lite mer ifall jag inte ids laga nåt färskt, men det är toppen att ha i frysen. Särskilt som jag har väldigt oregelbundna tider och mat inte är det första jag tänker på.