Inlägg från: Dorian Ertymexx |Visa alla inlägg
  • Dorian Ertymexx

    Ordet Hen

    Hett tips, TS, åk inte till Finland eller Ungern. Du KOMMER bli kallad för hen/ö (dvs könlöst pronomen), eftersom dessa språk inte har könade pronomen. Märkligt nog verkar kvinnor kunna vara stolta kvinnor i dessa länder trots detta "hemska oskick". Men så kanske de inte anser att deras kön sitter i ett pronomen, jag vet inte.


    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    hejnina skrev 2016-07-20 14:57:28 följande:
    Känner du inte att det här slaget är förlorat?
    Some people just love beating the poor dead horse... Rynkar på näsan
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    amandajavisst skrev 2016-07-20 15:03:15 följande:
    Exempel: Din bebis är ju en "hen" för mig, jag har ju ingen aning om vilket kön hen har.
    Blir du kränkt att att man skriver "han/hon" också? För det betyder ju exakt samma sak i den situationen.
    Jag är också kvinna, men om en läkare skulle skriva om mig i en journal eller liknande där man inte får/kan/vill avslöja könet så får de hemskt gärna skriva hen, lika väl som de får skriva han/hon. Men "hen" är ett mycket smidigare ord! :)

    Har faktiskt ingen förståelse alls för att någon skulle tycka att det är kränkande att bli kallad "hen"? I vilket sammanhang kan det vara kränkande?
    Kan tänka mig att en del ultrareaktionära svenskar som anser att Finland är vår koloni, som ska ta efter oss och inte vice versa, kan ha något emot att vi tar låneord från finskan, men i övrigt förstår inte jag heller problemet, ärligt talat... gillar man inte ordet, använd det inte. Men tro inte att du kan kräva att andra ska sluta använda ord du inte gillar liksom.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    skrivtillmig skrev 2016-07-20 15:11:41 följande:
    Det finns ingen objektsform av "hen" eftersom det inte är språkvetare eller ens språkintresserade som introducerat ordet. Istället har man infört det av politiska/ideologiska skäl.

    Eftersom det är så pass politiskt laddat som det är så kommer det inte att överleva som pronomen. Nästa generation kommer troligen skratta åt försöket att införa ännu ett utrum i språket.

    Hela hen-tanken visar på den förvirring som finns kring svenskans pronomen och vilket syfte de fyller. Det kanske kan vara en väckarklocka, på sitt sätt.
    Det är ett låneord från finskan. Som alla låneord så anpassar de sig inte efter svensk grammatik, men det brukar lösa sig rätt fint med tiden.

    Och nej, det infördes inte av politiska eller ideologiska skäl, utan för att det fanns ett behov av det.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    amandajavisst skrev 2016-07-20 15:19:57 följande:
    Inte många rätt där du ;)
    Ordet föreslogs redan 1966 av Rolf Dunås och han är en språkforskare. Anledningen är att man lika väl som man skriver "han/hon" eller bara "han" kan skriva "hen". Precis som finskans "hän".
    Sedan dess har många språkintresserade (tex Per Ledin) skrivit om det.

    Objektform är "hen" eller "henom".
    Precis så.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    skrivtillmig skrev 2016-07-20 15:25:20 följande:
    Finskan saknar, så vitt jag vet, ett "den" (men jag kan ha fel). Hän ÄR deras utrum. I Svenskan har vi TRE utrum. Och nu fick vi ett fjärde av någon anledning.

    Och jo, det är absolut en politiskt laddad fråga. Det är bara att titta på den här tråden hur du och flera andra uttrycker sig raljant och kränkande om trådstartaren. DÄR förlorade du/ni "slaget". Det går inte att påtvinga sin motpart ett nyspråk med hån och kränkningar. Där har kampen redan förlorats.

    Det hör annars inte till vanligheterna att ett ord väcker sådan debatt och ordet "hen" har definitivt ett ideologiskt syfte. Tanken är att ta bort han och hon och ersätta med hen (som i finsk-ugriska språk), vilket givetvis inte kommer lyckas.

    Sedan återstår att se vad hen i objektsform är tänkt att vara. Henom? Henem? Eller kanske hin? Eller får jag föreslå hån?
    Finskan saknar han respektive hon, precis som ungerskan. Och att det behövdes ett hen (hän/ö) är helt enkelt för att det behövs ett könsneutralt pronomen om människor. Det gamla "den" är helt enkelt utdaterat, och det verkar finnas en rätt stor konsensus om att det numer berör döda ting snarare än personer. I alla fall är det få som uppskattar att kallas "den" eller "det", annat än kanske i strikta lagtexter (men där gäller det å andra sidan alla, oavsett kön; undrar om TS ogillar även detta?)
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    kaffe skrev 2016-07-20 15:35:21 följande:
    Hen är inget ord som jag har behov av att använda mej av, men för dom som känner att dom har det får använda det hur mycket dom vill för mej. Jag har varken tid eller lust att störa mej på såna petitesser. Fast jag medger att jag drar lite på smilbanden åt dom som envisas med att använda hen in absurdum. Skriver man t ex svenskan Birgitta blir det lite lustigt om man refererar till personen son hen eller för all del om man skrivet det i en patientjournal där det ändå framgår av personnumret vilken könstillhörighet personen har.
    Det KAN vara så att Birgitta vill kallas för hen, fast personens juridiska och/eller biologiska kön är tydligt. Personen kanske är hos läkaren för att ordna en könskorrigering, eller så kanske hon helt enkelt inte gillar att ses som kvinna, snarare än som människa. Det är det fina med hen, det skapar valfrihet. TS kan vara tydlig med att hon vill betraktas som en hon. Men hon har friheten att ändra sig, om hon nu skulle vilja av någon anledning.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    kaffe skrev 2016-07-20 15:49:21 följande:
    Då får väl Birgitta be om att bli kallad hen om hon önskar det. Och jag får le lite i mjugg när man använder hen tillsammans med 2 kvinnotillhörande ord dom både Birgitta och svenskan är. P
    Visst får du det. Om det ger dig glädje så.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    Miriami skrev 2016-07-20 16:08:49 följande:
    Förstår dig precis. Ja usch vidrigt. Nu börjar även badhusen ha omklädningsrum för hennar! Sjuk världen har blivit
    Ja GU' va' sjukt att människor slipper bli könade. HUR ska det sluta!! Gråter

    Vi vet ju alla hur det gick de första 200 000 åren då vi alla var nakna tillsammans, män som kvinnor som övriga... Flört
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    icanjive skrev 2016-07-20 17:22:31 följande:
    Hen är det engelska ordet för höna!
    Och barn är det engelska ordet för lada.

    Och han är en kinesisk dynasti.
    Och hon är ungerska för fosterland.
    Och den är engelska för gryt, lya.

    Och kurva är på praktiskt taget alla öststatsspråk, oavsett språkfamilj, hora.

    Ska vi fortsätta med den här leken eller ska vi gå vidare med seriös diskussion?
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
Svar på tråden Ordet Hen