Inlägg från: nihka |Visa alla inlägg
  • nihka

    Ordet Hen

    Vampiremamii skrev 2016-07-20 14:54:23 följande:

    Är det bara jag som tycker ordet hen är ett oerhört äckligt och kränkande ord. Mins när en socialantropologi kallade min ofödda bebis för henne höll på att slå till henne.

    Hen är ett samlings ord för kön.. det är farligt att inte ha ett kön.

    jag är kvinna och stolt över det jag är inte en hen.

    Så ni som använder ordet hen tänk en extra gång finns så mycket andra ord man kan använda som om man pratar om tex en bebis säg då bebisen och inte hen. Tänk på att vissa uppfattar det kränkande!


    Ungefär som barn då - ett samlingsord för dina söner och döttrar.

    Det är farligt att inte ha ett kön
  • nihka
    Furienna skrev 2016-07-24 19:00:35 följande:
    Fel, fel, fel. Det är ju en stor skillnad på gamla arvord, och till och med lånord, och på ord som uppkommer sedan.
    Du menar att du tycker det är skillnad på ord vi hittade på för länge sedan och ord vi hittat på mer nyligen?

    Ska vi sluta hitta på nya ord?
  • nihka
    PixieP skrev 2016-07-27 14:29:32 följande:
    Hen är förihelvete inget samlingsord. Det är ett AVKÖNANDE ord.
    Precis som "mat" inte är ett samlingsord utan ett AVRÄTTANDE ord?
  • nihka
    Mooomin skrev 2016-07-29 12:02:24 följande:

    För att det i sverige gjordes en "könsgrej" av ordet när det introducerades. Tidningsartiklar som "hen, det tredje könet" eller "nu kommer ett ord för de som inte identifierar sig som varken han eller hon" har ju gjort att det inte är att bli kallad för "en person" som i Finland. Kränkt kanske är att ta i men det är respektlöst, även vi som faktiskt identifierar oss med det kön vi är födda till har rätt att bli talade om könsspecifikt om vi vill det, varför ska inte samma respekt visas oss som de som inte identifierar sig som han/hon?


    Hen introducerades 1967 och du säger att det var en "könsgrej". Belägg för det?
  • nihka
    FDFMGA skrev 2016-07-29 13:15:53 följande:
    Hm, 1966 har jag för mig.

    Hen fyller i så fall 50 i årSkål
    Du har rätt. 1966. En 50-årig "nykomling"
  • nihka
    Mooomin skrev 2016-07-29 13:23:10 följande:

    Det blev en grej och börjades användas för några år sedan. Ja, alla artiklar och rubriker i tidningarna, diskussionerna som var i radio osv. Det pratades mycket om "tredje könet", inte alls om "person".


    Ingen äger ett ord. Hen har som många ord utvecklats och har flera samtida betydelser. En är "honellerhan". Inget att uppröras över. Om däremot någon försöker klistra på någon en obestämd könsidentitet som inte har en obestämd könsidentitet så förstår jag hur man skulle kunna bli ungefär lika "upprörd" som om man exempelvis blev benämnd man isf kvinna eller tvärtom. Men hur många gånger handlar det om det?
  • nihka
    Mooomin skrev 2016-07-29 13:41:07 följande:

    Men det är ju det jag säger? Och jag har varit med om det väldigt många ggr. Det är ju därför jag skrev att det är det enda som stör mig med ordet, när det används fel.


    Folk talar om dig som hen för att de inte vet om du identifierar dig som man eller kvinna och detta har hänt väldigt många gånger?

    Har inte hänt mig en enda gång.
  • nihka
    Mooomin skrev 2016-07-29 20:13:28 följande:

    Nej, min son.


    Så folk talar om din son som hen för att de inte vet om han identifierar sig som man eller kvinna och detta har hänt väldigt många gånger?
  • nihka
    Mooomin skrev 2016-07-30 07:38:23 följande:

    Tryck på "visa endast" och läs mitt första inlägg. Eller de fem andra där jag förklarar om och om igen. Börjar bli lite tröttsamt med folk som bara inte vill förstå.


    Du tycker inte om när någon refererar till ditt barn som hen när du har talat om att det är en pojke, men hur vet du att de gör det för att de inte vet om han identifierar sig själv som man eller kvinna för det var ju det som vi pratade om?
  • nihka
    Mooomin skrev 2016-07-30 09:01:12 följande:

    När han blir tillräckligt stor kan han tala om det själv. Tills dess utgår vi ifrån att allt står "rätt" till. Jag har ju sett hans fysiska kön och vet att det är en pojkes fysik. Dra inte diskussionen till en löjlig nivå. Förstår du inte vad jag menar så kan vi lämna det så. Jag tycker och kommer alltid att tycka att det är redpektlöst att gå emot någon och fortsätta säga hen trots att kön har uppgetts. Punkt.


    Jag undrade bara hur du kan veta andra människors avsikter med att använda ett ord utan att fråga dem.
Svar på tråden Ordet Hen