Inlägg från: Anonym (Själv arbetarklass.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Själv arbetarklass.)

    Varför är alla människor medelklass idag?!

    blairw skrev 2016-08-01 20:17:32 följande:

    Hm... en blandning av anledningar tror jag, framförallt att våra uppfattningar angående olika "klasser" inte har kommit ikapp den tekniska och ekonomiska utvecklingen. Tänker att många ser på medelklass som någon slags kombination av ekonomisk situation och levnadsstandard.  Saker som jag tror har kopplats ihop med medelklassen mer eller mindre är huruvida man har råd att resa ibland, köpa hem nya tekniska- och hushållsprylar, ha en okej bil, någon slags utbildning m.m. Dessa var ofta saker som de under medelklass inte kunde uppnå, eller åtminstone inte alls lika lätt. 

    Att resa idag kostar inte alls lika mycket som det gjorde för bara 10 år sedan och en enorm skillnad på ytterligare 10 och 20 år sedan. Tack vare nya och billigare transportsätt och en stor utveckling av hotell och andra resmål så har att resa blivit en standardgrej snarare än en lyx för många. 

    En gång i tid var det medelklass att kunna ha tvättmaskin, diskmaskin och TV hemma. Dessa var saker som var lite dyrare och något man hade om man hade okej ställt. Idag är det också standard för de flesta och våra nya tekniska prylar är inte längre lika dyra att inköpa. Konkurrensen och billigare tillverkning har sänkt priset på många av dessa grejer något enormt och gjort de tillgängliga för alla samhällsklasser. 

    Bilar likaså. Även om bilar fortfarande är en dyr investering så tvekar inte många för att ta lån och får helt okej lån dessutom. Att ha en ny och fin bil är inte heller något som är reserverat för medelklassen och de över.

    Angående utbildning så har vi vad man kallar "credential creep". Allt fler utbildar sig världen över och Sverige är inget undantag. Detta leder till att en grundexamen från högskola och universitet inte väger lika tungt längre i praktiken. Jobb som förut gick att ta sig in på utan någon utbildning kräver idag ofta en kandidatexamen och de som krävde en kandidatexamen förut kräver ofta en mastersexamen alt. många års jobberfarenhet samt en kandidat. Men vår uppfattning om vad att ha en högre utbildning innebär och att vi oftare kopplar tillhöra medel- och överklassen verkar ändå leva kvar. 

    Därav har vi de som en del skulle som var snäppet under medelklass, som uppfattar sig själva som medelklass för de har tillgång till de saker och möjligheter vi uppfattat som medelklass tidigare. Trots att de kanske fortfarande har "arbetarklass" jobben så kan man utan större problem ha råd att köpa hus, resa, ha de nyaste teknologi sakerna, barnen utbildar sig osv. Samtidigt finns också de som vi kanske skulle uppfatta som "övre medelklass" eller rentav medelklass, men som själva ser sig som medelklass då de till synes har samma livsstil som de som tjänar mindre och har de typiska arbetarjobben. 

    Helt enkelt så tror jag inte vi själva har kommit ikapp den ekonomiska och tekniska utvecklingen som skett med stormfart de senaste decennierna och med det så blir gränserna mellan samhällsklasser allt suddigare.  


    Ser själv att gränserna blivit tydligare, som vissa nämner Zlatan, visst kör han massa lyxbilar, vissa tyvärr svåra för en medelklass o nå vare sig dom lånar på hus och allt så når dom inte en 12 miljoner Ferrari, dom får inte ens köpa den av Ferrari själva,för dom har inte ägt en innan,så visst ger pengar ett annat liv.Visst kan alla resa jorden runt, men dom kommer inte in på vissa hotell för att dom inte har rätt plastkort.

    Många kända eller framgångsrika företagare får välja o vraka bland topp jobb trotts att dom saknar rätt utbildning, dom går förbi dom flesta med masterexamen, dom vinner på sitt säljande sätt och bevisade företags drivande konster och kontakter, oftast blir dom "headhuntad" och anses som ett riktigt lyft för företaget.

    Vissa villor kommer inte ens ut på hemnet för mäklare vet att det bara finns en begränsad grupp som har råd o köpa.

    Visst kan man lyssna på jantelagen och tro att inte kapital ger fördelar i livet, allt från jobb,bostäder, sjukvård,skola, bilar osv...Att överklass inte har något med kapital o göra, ändå bevisar dom här personerna alltid motsatsen. För mig tydliga tecken på överklass.
  • Anonym (Själv arbetarklass.)
    blairw skrev 2016-08-01 21:34:23 följande:
    Men det du pratar om är ju snarare skillnader mellan medelklassen och överklassen. Att medelklassare som uppnått stort kapital fortfarande inte ha tillgång till överklassens möjligheter är ju en annan sak. Det är ju samma gamla sak med "old money" vs. "new money" som lever vidare. Det jag diskuterade angående hur gränserna blivit suddigare är hur arbetarklass och de som kanske gränsar mot överklass (ekonomiskt och livsstil) ändå identifierar sig som medelklass för att det är lite otydligt vad medelklass innebär idag. Att vi ser det efter gamla definitioner som inte riktigt håller lika bra idag med den ekonomiska och tekniska utveckling vi har sett. 
    Tycker själv det är ganska tydligt, en övre medelklass når oftast villor i ca 10 milj klassen, bilar runt 1-1,5 milj på gården, samt placerbart kapital på kontot, arbetare mellan 2-6 miljon villa 300 tusen bil på gården.
    Övre medelklass har oftare 1-2 vintersemestrar utöver vanlig semester,osv..
  • Anonym (Själv arbetarklass.)
    Aniiee skrev 2016-08-01 22:17:18 följande:
    Hmm.... så..... vad blir man om man har en 6-7 miljonersvilla, 700k i bilar på gården, placerat och placerbart kapital och 3 "vinter"(mellan säg 1a oktober och 28e februari)semestrar, och minst en av semestrarna kostar som en normal sjuksköterskeårslön, bara i transport?

    Hypotetiskt, av ren nyfikenhet, alltså,....
    Ja du blir i mitten/nedre del av medelklass, beror på hur högt belånad du är, en resa gör inget undantag, är det varje år så är du i övre medelklass, samt vanlig semester på sommaren, du jobbar inte övertid och sådant då. 
  • Anonym (Själv arbetarklass.)
    blairw skrev 2016-08-01 23:27:07 följande:
    Fast, nej. Det är inte så enkelt i verkligheten. Du kan ta enstaka exempel och dra din gräns på det sättet. Men hur vi pratar om samhällsklasser är ju inte på individnivå på så sätt, handlar ju mer om det stora hela. Det går inte liksom att kvantifiera på det sättet utan handlar mer om liknande socioekonomiska förutsättningar som inte är limiterade till enbart nuvarande kapital utan baseras också på t.ex. uppväxt och möjligheter.

    Vad jag menar är att exakt vad som konstituerar själva samhällsklasserna är inte lika tydligt idag. Folks samhällsidentitet har alltid varit subjektiv, men tidigare har samhällsklasserna i sig vart tydligare uppdelade baserat på vilka som utbildar sig, vilka som kan klättra till vissa positioner, vilka som kan ha en viss livsstil osv. och framförallt vilka som harr tillgång till alla dessa saker. 
    Alla har möjligheten o klättra i klasstegen, det är inget du föds med utan det är något du skapar,dina kontakter och dina möjligheter skapar du själv.
    Det är få överklassare som bor i en etta i Rinkeby om det ens finns någon.
    Privat sjukvård tror många inte finns i Sverige, ännu mindre tror att bara en viss samhällsgrupp har till gång till den,ännu mindre förstår att dom främsta läkarna i landet jobbar på såna.

    För att få tillgång till dessa krävs en viss ekonomi,vissa försäkringar och jag kan lugnt hänvisa att dom når ni inte genom facket eller era arbetsgivare.
  • Anonym (Själv arbetarklass.)
    Aniiee skrev 2016-08-02 00:18:15 följande:
    Jag hänger inte med riktigt.  Mitten/nedre medelklass, beroende på belåningsgrad. MEN om man åker utomlands för en sjuksyrras årslön varje år så är man övre medelklass, så länge man inte jobbar övertid? Fattar jag rätt?

    Måste säga att denna överutbildade diplomatungen inte riktigt fattar....
    Du pratar om en resa för 220000:- bara åka till Brasilien en familj i 3 veckor brukar gå loss på 80,,, plussa på en till o du är nästan där, visar att du har en hyfsad bra lön inom familjen.
  • Anonym (Själv arbetarklass.)
    Aniiee skrev 2016-08-02 01:24:39 följande:
    Fan, jag som trodde att sjuksyrror hade bättre betalt än så..... Jag räknade ju på typ 320k. I flygbiljetter enbart.....
    Du har enorma resekostnader,vet inte hur du reser men jag brukar lägga pengarna på boendet/hotell, vara sig jag reser 1-klass eller större benutrymme brukar sälla ens vara i närheten av dom resekostnaderna.
  • Anonym (Själv arbetarklass.)
    Aniiee skrev 2016-08-02 01:24:39 följande:
    Fan, jag som trodde att sjuksyrror hade bättre betalt än så..... Jag räknade ju på typ 320k. I flygbiljetter enbart.....
    Ja sjuksyrror tjänar ju hyfsat, ut 26 efter skatt ger en lön på 34-35 i månaden förstår inte varför dom alltid gäller över dålig lön,om du menar 320k efter skatt.
  • Anonym (Själv arbetarklass.)
    Aniiee skrev 2016-08-02 01:35:45 följande:
    Ja, du, man kan ju inte påstå att det är bekvämt med första klass/extra benutrymme på 13-timmarflighter. Sen så vet ju inte du om det är 1 person eller 15...... (Upplysningsvis så brukar det vara 8, och prislappen per stol brukar ligga mellan 28k och 35k.) 

    Lägg pengar på boende, du. Det är vettigt. 
    Bekvämt är det, gör resan lättare än att vara inklämd hela vägen.
  • Anonym (Själv arbetarklass.)
    Flash Gordon skrev 2016-08-02 12:39:02 följande:
    Pengar har inget med att vara överklass att göra även om pengar och makt ofta sammanfaller med att vara överklass.

    Peter Forsberg har mer pengar än de flesta i Sverige har ihopräknat men ingen skulle kalla honom överklass för det.

    Samtidigt kan du vara överklass och ha ett vanligt jobb med vanlig inkomst.

    Överklass är en klass som definierar sig själv. Socialt och kulturellt. Du kan inte själv bestämma dig för att helt plötsligt bara vara överklass utan du måste bli insläppt i den. Lära dig koderna. Få kontakterna.
    Överklass är med kort och enkel definition ,de som äger stora företag och stora förmögenheter.
    Har man 60- 600 miljarder som ex HM och IKEA i förmögenhet får man oxå politisk makt ,en röst, den principen sätt åt sidan när ekonomiska beslut fattas. så stora är dom här grabbarna.

    Man kan inte kalla dom för medelklassare precis, är dom "över" överklass för att dom inte är född i överklassen ändå har dom mer o säga till om än samtliga andra så kallade överklassare, vilken kategori sätter du dom här människorna i? om inte överklass.
  • Anonym (Själv arbetarklass.)
    Flash Gordon skrev 2016-08-02 14:17:17 följande:
    Fast då pratar du om familjen Persson och HM. De har medvetet associerat sig själva med överklassen. Deras ungar har de satt i samma skola som kungabarnen och nu är de personliga vänner med varandra.

    Precis det överklass handlar om. Kontakter och det sociala.

    Däremot är det inte familjen Persson pengar som gör dem till överklass. Foppa är stenrik han också och äger en massa företag men är inte i närheten av att vara överklass.
    Du nämner inte Kamprad, är han en klassisk arbetare?
    Visst gör Perssons förmögenhet och hans politiska inverkan han till en överklassare, vara sig han har barnen med kungabarnen eller inte.
  • Anonym (Själv arbetarklass.)
    Flash Gordon skrev 2016-08-02 14:33:17 följande:
    Vad Kamprad har för kontakter vet jag inget om. Perssons barn ser man i Svensk Damtidning ihop med kungabarnen.

    Nä, det är inte pengarna i sig som gör någon till överklass (visat genom många exempel i tråden) men du får givetvis tycka så om du vill.
    Mer vilken kategori hamnar Kamprad i om inte överklassen, han är ju bara arbetare och uppväxt i småland.
  • Anonym (Själv arbetarklass.)
    Flash Gordon skrev 2016-08-02 14:33:17 följande:
    Vad Kamprad har för kontakter vet jag inget om. Perssons barn ser man i Svensk Damtidning ihop med kungabarnen.

    Nä, det är inte pengarna i sig som gör någon till överklass (visat genom många exempel i tråden) men du får givetvis tycka så om du vill.
    Fast det är jäntelags propagandan du hänvisar till, har inget med politisk makt och och förmögenhet o göra.
  • Anonym (Själv arbetarklass.)
    Flash Gordon skrev 2016-08-02 14:33:17 följande:
    Vad Kamprad har för kontakter vet jag inget om. Perssons barn ser man i Svensk Damtidning ihop med kungabarnen.

    Nä, det är inte pengarna i sig som gör någon till överklass (visat genom många exempel i tråden) men du får givetvis tycka så om du vill.
    Så du tycker om man kommer med i kungens älgjakt lag så är man med i överklassen?
    Visst kan jag hålla med om att överklassen är släkt.
    Men om Kamprad,Rausing,Wallenberg,Stenbeck och Persson kommer på festen, är det någon som på allvar tror att någon i gamla överklassen inte kommer o flyttar på sig? 
    Någon som inte tror dom kommer ta efter dom och följa deras pengar, eller ännu bättre anser du någon stå över dom? i den gamla överklassen. nämn någon?

    Överklass är för att man har pengar o makt, dom som påstår något annat är just dom som inte längre är överklass, dom saknar pengar o makt ,det är den propagandan du försöker sprida, om dom som tappat sin överklass till den nya överklassen.
  • Anonym (Själv arbetarklass.)
    Anonym (Intervjuaren) skrev 2016-08-03 01:52:17 följande:
    Det där håller jag inte med om! Det är inte sant och har aldrig varit snt. Jag kommer spontant att tänka på "Miss Bates" som Jane Austen beskriver just som "överklass som förlorat sitt kapital". Visserligen lite utanför, men tveklöst med i gemenskapen!

    Det var så då och är det nu. Klassen föds man in i.
    Inte riktigt klar!

    Har du läst Guillous?
    Han beskriver hur man accepteras till överklassen, hur nyrika under 90 talet återinförde  internaten och på så sätt få rätt umgänge för att accepteras som överklass.
    Han skriver om politisk kamp som på gått, han skriver om sin uppväxt som överklass, hur dom inte hade råd o ha svenska hembiträden efter att dom blev fackligt anslutna, han beskriver hembiträden som hölls som hundar,var tvungna o jobba jul o allt.

    Varför tror du han skriver om det nu, med alla nyrika som kommit under dom sista 50 åren, hur dom nyrika tar över politisk makt sätter nya gränser på levnad och kontakter över hela världen, hur dom nyrika visar att överklass har inga internationella gränser.

    Han skriver om ökade klasskillnader, in direkt hur hans överklass uppväxt blivit en vardaglig sak för nyrika, hur dom nyrika tar överklass till en annan nivå som han inte når något mer,

    Visst kan man köpa sig in till överklassen, det bevisar han med internaten, det han inte gillar är att dom börjar vara för mäktiga och för stora kapital, och för stort politiskt inflytande, hur den gamla överklassen tappar till den nya eliten.
  • Anonym (Själv arbetarklass.)
    Anonym (Intervjuaren) skrev 2016-08-03 01:52:17 följande:
    Det där håller jag inte med om! Det är inte sant och har aldrig varit snt. Jag kommer spontant att tänka på "Miss Bates" som Jane Austen beskriver just som "överklass som förlorat sitt kapital". Visserligen lite utanför, men tveklöst med i gemenskapen!

    Det var så då och är det nu. Klassen föds man in i.
    Visst finns dom infödda gamla överklassen dom som spelat ut sin roll,dom som givit upp, dom som försöker leva på sitt namn, men nått ett vägskäl, dom som inte når ut, "blivit identitetslös" för i dagens samhälle kan dom flesta byta efternamn, tillägga Von osv.. Finns gott om såna.

    Det nya ekonomiska systemet knäcker den gamla överklassen,  traditionellt band gårdar,egendom osv höll ihop den gamla ö-klassen, nu försöker dom leva på anor och många av dom hatar den nya överklassen, dom ser dom som"de som kom från ingenstans" och tar ledande chef jobb och ledande befattningar ifrån dom.framstående företagare tar makten ifrån dom, den nya överklassen som har kännetecken "Let the best man win"

    För nya överklassen har festen just börjat.

    Sverige börjar mer o mer likna Usa, nu spelar tillhörighet ingen roll, vi gör som Usa väljer en president som Bill Clinton, han var en vanlig arbetare, Gamla överklassen har inget o säga till om, dom har mer blivit som en förening som håller på gamla traditioner, men når ingenstans utanför som dom gjorde förut.

    Visst har vi en ny överklass, den 1900 talet gav oss.
Svar på tråden Varför är alla människor medelklass idag?!