• Maran73

    ivf / äd 2016/ 2017?

    Hej alla! Hoppar in här om ok då ni är mer el mindre i samma situation som jag. Vet inte om jag stött på er i andra trådar men har iaf hängt med superfurry ett tag i en annan (till synes död) IVF-tråd. Är 43 år och väntar på IVF nr två i slutet av januari, i Riga. Förra ggn slutade med två st blastocyster som vi gjorde PGS på, båda var tyvärr genetiskt defekta. Hemmaförsöken innan dess har resulterat i två MF. Försökt sedan juli -15. Har en son på 18 men min man har inga barn. Vad mer... jo, har bestämt att detta bli sista försöket m egna ägg, om det inte funkar så kör vi på ÄD. Känns som att mina ägg är för dåliga och tiden bara går! Vill inte vara för gammal och ÄD kan ju också kräva fler försök. Äter DHEA nu f att öka mängden ägg att köra PGS på, bara att hålla tummarna! Kul att du blev gravid superfurry, även om utgången blev sisådär så är det ju ett gott tecken ändå. Är iaf vad min gyn säger till mig.

  • Maran73
    smurfen 11 skrev 2016-11-30 17:56:09 följande:

    Bara trevligt med fler! Funderar också på pgs/ivf, och fick som svar idag från Riga att med mitt amh på 0.6 så är det tveksamt om jag lyckas få till några femdagars sa hon. Snyft tänker jag. Möjligheter bara försvinner. Hade hoppats lite på pgs. Precis, tiden bara går...Vilket amh har du Maran? Jag sitter här med ångest. Ska ev starta med sprutor ikväll!, vanlig ivf här i sverige, men då jag förstått att chansen är mindre än 10% så är jag tveksam. Då går 36 papp down the drain ???? Vad skulle ni gjort? Hoppat direkt på ÄD? För jag antar man inte får tillbaks pengar om stimulering inte funkar? Här i Sverige skulle vi få tillbaks om det inte leder till ägguttaget. Ja gud...Kan snart doktorera på detta.


    Äsch, vilken klinik i Riga sade så? Jag hade AMH 0,8 när jag testade för ca ett år sedan, men fick ändå ut 10 ägg ca nio månader senare. KAN ju ha ngt att göra med att jag åt DHEA innan men hann bara ta dem i ca en och en halv månad så är en aning tveksam att det bara berodde på det. Min läkare var också skeptisk men 2 femdagars blev det ändå. Tester, UL osv ger bara ledtrådar men inte ett facit, så tänker jag. Litar mer på min egen magkänsla, den har sagt att jag måste ge mina egna ägg en chans för det KAN gå. Men, den tävlar mot min otålighet och rädsla att ruinera mig på ett gäng resultatlösa IVF som bara gör att jag blir äldre och tröttare... Ju längre tiden går desto mer svänger jag från att se ÄD som en sista sista ovälkommen utväg, till en fantastisk möjlighet och faktiskt riktigt spännande. Jag har varit övertygad om att jag skulle känna tydligt när det var dags att ge upp, och jag är definitivt mkt nära ett stopp när det gäller mina egna ägg. Men tror att om man inte ger IVF m egna ägg en chans först så kommer man liksom inte till den känslan? Men visst är det dyyyrt och inte alls självklart att det finns pengar, och då är valet mkt svårare förstås. Vi har ett mindre arv att luta oss på, annars... no way att jag hade haft råd! Ååååh det är svårt, och förstås individuellt hur man känner och resonerar.

    Kul att höra från dig superfurry! Tack, hoppet att få en bebis är inte ute på långa vägar, mina ägg el någon annans, på något sätt SKA det gå! Alla tummar hålls för våra sista (?) försök.
  • Maran73
    smurfen 11 skrev 2016-12-01 19:40:17 följande:

    Fått mina svar!

    Har ju helt plötsligt 1.1 i amh vilket är bra! Hade 0.6 för två månader sen då läkaren ringde, hela tiden trott de förväxlat mig och kanske är det så!

    Prolaktin ligger på bästa nivå ever! FSH 6.6 osv

    Bara tvungen berätta detta! Nu finns det hopp för ivf!även om jag vet ägg är sämre men kanske finns det ett guldägg nånstans.


    Grattis! AMH kan tydligen variera mellan gångerna, vilket känns mysko? Undras vad mitt ligger på nu... var dessutom gravid (visste inte om det) då jag tog mitt prov så skulle vara intressant att ta ett nytt. Jaja, blir ju IVF i alla fall så.

    Fråga: har någon av er ett bestämt datum för behandling? Superfurry? Ni andra är i färd med att leta kliniker om jag förstår det rätt? Vi siktar på januari, 23:e om mensen beter sig som vanligt. Kort protokoll funkade ju bra sist så gissningsvis väljer min läkare det igen. Sista chansen... trevlig helg!
  • Maran73
    smurfen 11 skrev 2016-12-03 10:51:27 följande:

    Ja, vår ivf klinik, där vi skulle gjort standard ivf sa också det när jag ringde dom igår, att de kan variera, det viktiga sa hon var att det inte varierat i negativ riktning. Hade ingen aning om det, att det kan bli mindre förstår jag ju. Jag har tittat mycket på pgs, hade du fått ut bra ägg på det eller hur var det? Kommer ihåg du skrev två var genetiska fel på. Det är inte så billigt,men chansen är ju högre än vid vanlig ivf,  och nu sa i alla fall ava i Riga ok till det med amh på 1.1. Är väldigt svårt veta vilken klinik som är bäst. Har du nåt flerpack med pgs som blir billigare Maran? Använder de Menopur och liknande eller "lettiska" mediciner?


    Hej hej, håller med, större chanser m PGS då det utesluter el bekräftar de vanligaste avvikelserna. Nej, tyvärr, vi fick ut en bra skörd ägg men bara 2 st klarade sig till blastocyst stadiet och sedan var de 2 genetiskt defekta visade PGS. Så utan PGS hade de troligtvis satt tillbaka det bästa (som inte fick särskilt bra poäng) och det hade blivit minus, missfall el ett mkt handikappat barn. Så, för oss är det PGS eller ingen IVF som gäller. Min läkare gav oss ingen procentsiffra men var tydlig med att hon inte var direkt optimistisk. Hon blev glatt överraskad över mängden ägg vi fick ut, tror det är orsaken till att hon inte avråder ett till försök. Går på IVF Riga, de är proffsiga och hänger med i den nya tekniken, MEN är missnöjd med min koordinator så det drar ner betyget rejält. Kommer byta t AVA Riga om det blir aktuellt m ÄD. Läst mååååånga trådar och de tycks vara populärast i Riga iaf. Informationen man får är ju superviktig, och där har min koordinator klantat sig ett flertal ggr. Nu kan jag ju gången vid vanlig IVF så vi kör på IVF Riga en sista gång. De har inte "paket" vad jag vet. Vanliga läkemedel, jag fick Puregon och Synarela t ex. De flesta läkemedel är ju godkända av EMA (europeiska Läkemedelsverket) och används i hela Europa.
  • Maran73
    smurfen 11 skrev 2016-12-04 20:21:58 följande:
    Hej!
    Ok, jo samma tänk här, vanlig ivf kan mycket troligt vara bortkastade pengar. I alla fall när man är äldre. Synd de inte gör detta i Sverige. Vi gör ett försök på det, kanske två, beroende på utfallet, funkar det inte så blir det också troligen äd.  Får man tillbaks några pengar då, eftersom det inte går till insättning? En klinik i Finland jag mejlade om pgs, sa ca 50 % chans med pgs. Kan man få bruttolöneavdrag även om man gör detta utomlands, vet du det? Och om en svensk läkare eller bm skriver ut läkemedl går det väl på högkostnadsskyddet?
    Jag är rätt taggad inför detta med pgs eller äd, så hoppas verkligen nåt ger frukt! Kollat flyg och ska prata med nån klinik eller två i veckan. 
    Hallå igen. Glad Tror inte man får pengar tillbaka... de har inte sagt något om det, vid vanlig IVF är det väl ovanligt eller? Vet inte... Däremot vid ÄD har jag hört att en del erbjuder iaf prissänkning om man inte får något att sätta in. Jag har inte orkat blanda in jobbet i IVF resan (förutom min närmsta chef) så kan inte så mkt om bruttolöneavdrag, men, vet att vid ÄD så måste man i så fall välja ett land som har öppen donation och det är vad jag vet Finland, Island och... hmmm...Danmark tror jag. Iaf inte Riga. Också hört procentsiffror i den regionen, 60% tror jag Riga anger vid ÄD, eller t o m mer. Gällande högkostnadsskyddet för läkemedel så är svaret tyvärr Nej, i alla fall när det gäller oss som är lite äldre då sjukvården inte anser att IVF är "medicinskt motiverat" över en viss ålder. Privat vård utomlands är det nog sällan som man får rabatterad tror jag, men är inte särskilt insatt i förmånen som inte gäller läkemedel (dvs läkarbesök m.m.). MEN om du har en svensk läkare som samarbetar med den klinik du väljer, eller helt enkelt går med på att hjälpa dig med att skriva ut läkemedel även om han/hon inte har någon kontakt med kliniken, så "fuskar" de ibland och skriver ut med förmån i alla fall. Som min läkare t ex. Glad Så det gäller att få tag på en sådan. Brukar finnas tipstrådar om "samarbetsvilliga" gyn här på FL! Egentligen tror jag inte ens att de får göra ultraljud och sådant på landstingstaxa om du går privat utomlands... Bu! Hoppas du hittar bra klinik och bra gyn här hemma! IVF Riga har en lista med svenska läkare de samarbetar med vet jag, säkert AVA Riga också.    
  • Maran73

    [quote=77197443][quote-nick]smurfen 11 skrev 2016-12-07 13:59:14 följande:[/quote-nick]Har kollat med en klinik i Finland och Lettland, och finns inga embryon att göra pgs på, så betalar man inte för dett utan bara det dom gjort.

    Även mejlat skatteverket om bruttolöneavdrag men inget svar än.

    Ska se om jag får tag i läkare som kan skriva ut mediciner. Hoppas också komma igång i januari som du. Betalar man en pgs avgift per embryo?

    Hej, hoppas det blir bra, tycker de flesta verkar nöjda med klinikerna, men att man kan ha otur med vissa personer. Som vi med koordinatorn t ex, de andra vi träffat på är superbra. Genetikern helt toppen och fertilitetsläkaren också. Hur som helst, man betalar för PGS på min klinik en viss summa för upp t fyra embryon, sedan mer för 5-8 osv.

    Gällande skatteavdrag "pratade" jag m en tjej här som sa att man inte behöver göra öppen donation, då kom jag på att det ju var försäkringskassan som krävde det... enl vad jag läst i andra trådar. Kanske i samband m frånvaro från jobbet då troligtvis? Som sagt, inte så insatt... Får se om jag orkar grotta ner mig i det för egen del.

    Furry, vi avvaktar enl förslag till slutet av januari, då jag ätit DHEA i tre månader. Spännande att se om det haft någon effekt! Börjar iaf närma sig nu, kändes som en evighet att vänta. Ska ha mens den 23 jan enligt kalendern.

  • Maran73
    smurfen 11 skrev 2016-12-08 16:04:55 följande:

    Hej på er!

    Imorgon ska två kliniker ringa upp, hoppas båda gör det i alla fall. Skak bombardera dom med frågor, och hoppas få en känsla för vilken vi ska ta. Har Ava i St Petersburg i "reserv", koordinatorn där har varit trevlig och hjälpsam också, men fattar inte varför de har så höga priser, de ligger 20000 över med ivf/pgs. Är också dyrare flyga dit.

    Maran, ok, jag ska kolla upp detta med avgift för pgs mer, om det är samma på Ava. Hoppas du inte behöver grotta ner dig i det, att nästa försök lyckas!

    Fortfarande inte fått svar från Skatteverket...och dit går våra skattepengar, vad gör dom där?


    Tack! Spännande se vad du väljer! Ja du, jobbar också på en myndighet, vissa är nog långsammare än andra... Vi svarar i regel samma eller nästa dag, men krävs en utredning tar det längre tid. Skatteverket har jag också upplevt som sega, men kan tänka mig att de får en miljon frågor varje dag så... Irriterande i alla fall.
  • Maran73
    smurfen 11 skrev 2016-12-09 18:07:49 följande:

    Jaha...inte ett enda samtal från nån klinik, besviken blir jag! Rätt nummer har jag skrivit, och de borde ju mejlat om nåt va galet när de ringde. Så ska se om koordinatorn i St Petersburg vil ringa, hon har i alla fall sagt det, men jag ville avvakta, då de är dyrare. Men kanske har de bättre service...så nu vet jag inte var vi hamnar! Är rätt bråttom om vi ska hinna med denna vändan, men kanske får vi ta nästa månad. Men jag blir orolig eftersom månaderna bara går...hade redan kollat upp ev boende och flyg och fixat schemat lite på jobbet.


    Irriterande!!! Det värsta som finns, att gå och vänta förgäves för att någon lovat att göra något... Morr!
  • Maran73
    smurfen 11 skrev 2016-12-11 07:32:13 följande:

    Japp. Så är det.

    När du gjorde pgs, fick du vänta länge på svaret? Det står man kan få vänta upp till en månad för det.

    Hade världens ägglossning igår kväll då hade jag hade ont i höger äggstock 5-6 timmar, och stickan gav fullt utslag, något den inte gjort sen somras tror jag. TÄNK om det kunde ske ett mirakel på naturlig väg :)

    Ringde du kliniken vid första kontakten? Hade du eTT Skype möte första gången? Det verkar som de gör ICSI vid pgs, men det är ju dyrare, gjorde dom det på er också?

    Nu vill jag bara veta starttiden, så vi kan börja!


    Håller tummarna att du släppt ett guldägg!

    Vi mejlade först, de ville då att vi skulle åka dit f att träffa genetikern o läkare, de ville kartlägga sjukdomshistoria f att veta om de skulle titta efter ngn speciell avvikelse. De tog ett gäng prover också och UL. Gjorde ICSI men trodde/tror inte det berodde på att vi skulle göra PGS. Min man hade inte ett lysande spermaprov tyvärr, så jag trodde att det var pga det. Som sagt, min koordinator får inte guldmedalj i kommunikation....

    Tog drygt två veckor att få svar på PGS.

    Känns som att det enda man GÖR är att vänta! Du är inte ensam... Kram
  • Maran73
    Superfurry skrev 2016-12-12 11:19:13 följande:
    Hej Smurfen! Oj jag hade också ägglossning i helgen och vi satsar än på det man vet ju aldrig :) nu så har jag haft dessa mellanblödningar/spottings jag får ibland (varför får man det egentligen?) och min mage har varit öm i tre dagar. Snacka om stark ägglossning! Men ja vi får se.. Sist jag blev gravid i oktober hade jag ungefär samma. Spottings och öm mage....

    Men så trist att de inte har hört av sig! Har de hört av sig idag då? håller tummarna för att de gör det så att ni hinner denna runda! Då kanske vi kommer att köra samtidigt? Jag får mens vid jul ca. och vi kör igång då :)

    "Furry, vi avvaktar enl förslag till slutet av januari, då jag ätit DHEA i tre månader. Spännande att se om det haft någon effekt! Börjar iaf närma sig nu, kändes som en evighet att vänta. Ska ha mens den 23 jan enligt kalendern.  "

    Ok Maran så nu bestämde er för att vänta?

    Jag köpte också en burk DHEA när jag var i USA förra året och har ätit dem lite sporadisk. Nu äter jag dem inte. Har också hört att de kan göra motsatt effekt och eftersom jag har problem med cystor så var det tydligen inte så bra att äta dem... Men minan inte ifall detta var sagt i en mer vetenskaplig tråd eller bara nån "jag hörde" tråd här på familjeliv ;) Men hur är det egentligen med det? Jag läste ju The Fertility cure och hon tipsar om att äta DHEA....
    Hallå allihopa! Har tänkt göra inlägg i sådär två veckor nu men kommer aldrig till skott... Glad Kanske mest för att jag bara går omkring och väntar, och som vanligt känner mig skengravid och som vanligt kommer mensen ändå... Skrikandes Ja ja. Kommer ihåg att du åt DHEA ett tag Furry, men slutade för att du kände dig konstig om jag minns rätt? Gjorde jag också i början, men det gick över och det är ju vanligt ang biverkningar, att de går över eller minskar. Tappar hår gör jag däremot i massor! Läst DHEA-trådar och det verkar vanligt. Men går definitivt att leva med om det ger resultat. Tycker att jag har mer "hormonkänningar" under cykeln sedan jag började, dvs spänningar i brösten, molande över äggstockarna, kraftigare ÄL-flytningar etc, men är tveksam om jag har ÄL trots detta! När vi började försöka blev jag gravid med 4-5 resp ca 3 månaders mellanrum, men sedan jag började med IVF och DHEA har hemmaförsöken gett absolut noll resultat... DHEA är ju en precursor (förstadie) till testosteron, så kan tänka mig att det kan bli lite för mycket av det goda (hade helt ok värden på DHEA innan beh start) och så uteblir ÄL pga detta. Som du också skriver Furry, att det kan bli tvärtom. Problemet är väl att det inte finns vetenskapliga studier värt namnet gällande DHEA och fertilitet ännu, så man vet inte så mycket. Tycker dock att det som ändå finns verkar lovande, och förra försöket gav ju bra med ägg, så jag kör på det. Ja, vi avvaktade pga detta råd. Läkaren vet bäst tänker jag. Du ska väl själv köra igång snart?? Pirrigt! Hoppas hoppas det går bra denna gång!

    Smurfen, du verkar ha fullt upp! Lycka till med huset. Följer med spänning din resa mot rätt klinik. Glad

    Kan lite tydliggöra detta med läkemedelsförmån (eftersom jag jobbar med det), kollade upp det för jag blev lite osäker. Förmånen gäller i Sverige för de som bor och/eller jobbar här, för behandlingar i Sverige och/eller de som är "godkända" av landstingen, alltså inte privat vård såsom plastikkirurgi eller fertilitetsbehandlingar utomlands... Kan hända att man får ersättning i vissa fall, men då inte genom läkemedelsförmånen utan av t ex försäkringskassan. Man söker sig ju utomlands av en anledning, i mitt fall för att jag är för gammal för IVF i Sverige och för att jag vill göra PGS som inte utförs här utom i speciella fall. Min behandling är alltså varken "godkänd" i Sverige eller utförs här, och jag ska därmed inte få läkemedel med förmån. Sen skriver vissa läkare ut dessa läkemedel m förmån i alla fall, men då mot reglerna. Antingen kan de dem inte, eller så struntar de i dem. Glad Kanske blev det ännu snurrigare nu... Skrattande    

    Nej, nu är det dags för julfirande på jobbet. God Jul och Gott Nytt År på er alla! Kram    
Svar på tråden ivf / äd 2016/ 2017?