• Svensksommar83

    Bo kvar trångt eller våga förändring?

    För snart ett år sen flyttade vi till huset vi bor i nu. Vi hade tur för i den här kommunen, som så många andra är det nästintill omöjligt att få tag i bostad. Efter många om o men, många besvikelser efter att ha förälskat sig i hus, varit med o budat och suttit mellan hopp o förtvivlan, ja ni fattar. Kunde till slut köpa privat efter att ha sökt på FB. Äldsta barnet hade redan börjat nya skolan (2 mil ifrån vårat förra hem). Huset vi äntligen fick tag i fick vi till ett bra pris. Det skulle bli lite trångt men det skulle nog gå, vi skulle ju inte ha fler barn ändå. Vi har möblerat om ett antal gånger under detta år, bytt rum o provat oss fram. Det är trångt. Alla ville ha rum på samma plan men nu går vi nästan på varann. Huset är byggt 1948 och planlösningen är lite därefter. Ett enda ´riktigt sovrum, sen vardagsrum (som jag o maken har som sovrum med minstingen snart 4 år) sen är hennes sovrum intill vårat rum egentligen ett fd finrum med utgång till altan, väldigt litet, knappt så hon får plats med säng där sen men nu bara lekrum. Sen en liten hall som liksom delad i två delar och där är som en liten kort, trång gång intill toalett o äldsta barnets sovrum som är minimalt. Hennes dörr o toadörren slår alltid i varann. På källarplan finns ett inrett rum o där har vi vardagsrummet. Svinkallt där nere o ingen toalett men tvättstuga, gott om förvaringsutrymmen, vedpanna.

    Det är trångt redan som det är nu o vi vill ha fler barn ev. Även om vi INTE skulle skaffa fler så är det tajt, blir problem när lilltjejen ska sova eget rum. De två äldsta hänger ihop som ler o långhalm men är samtidigt väldigt jobbiga på varann plus att mellanbarnet fått sova inne hos oss då han haft det jobbig en tid o vips sover alla 5 i samma sovrum. Även om var o en sover i sitt rum störs man för det är så nära. Är som sagt skitsvårt, nästan omöjligt med bostad här. Vi trivs på orten, har världens bästa förskola o en bra skola, min mamma, pappa o syskon nära... men drömmer ibland om att "börja om på nytt" nånstans där man har råd med sitt drömboende... kanske dalarna eller Småland...

    Tips???

  • Svar på tråden Bo kvar trångt eller våga förändring?
  • Carambolan

    Kan ni inte ta dit en arkitekt som kan hjälpa er att tänka till kring möjligt om- och tillbyggnad? Det är ju lättare att låta riva och bygga till ett par väggar än att flytta och börja om.

  • Fru Ve

    Jag skulle inte ha flyttat av endast de anledningar du räknar upp. Det finns ju andra sätt, t.ex. tillbyggnad av huset som man kan göra i framtiden kanske? En del löser ju det när barnen är äldre genom att ha friggebod ute på tomten där tonåringar kan få space. Ni får väl också försöka minska antalet leksaker/saker som ni har framme om ni har väldigt trångt.

  • Randig

    Skulle helt klart bygga till på huset:/ Ta dit en kunnig och se om man kanske kan flytta väggar, bygga till en vägg och bygga ut.

  • asdfgh

    Vårt hus är bara marginellt nyare med tillhörande små sovrum och när yngsta tröttnar på/växer ur sin juniorsäng kommer vi platsbygga en loftsäng så att all golvyta går att utnyttja. Ska man bara ha in en mindre soffa och ett skrivbord behövs inte så stora ytor

  • Anonym (Ninni)

    Ni kan säkert utnyttja ytorna bättre genom lite ombyggnad invändigt och tillbyggnad.

    Vill också tipsa om skjutdörrar alternativt vikdörrar, sparar mkt utrymme. Loftsäng som någon annan tipsade om. Kanske ska barnen ha ert sovrum och tillhörande "finrum" när de är redo att sova själv och ni tar de större barnens rum? 

    Jag tror det går att göra saker med ytan. har andra i området liknande planlösningar för kanske kan ni knacka på hos några av grannarna och se vad de gjort gällande detta.

    men ja visst går det att flytta "ut på landet" för mer yta

  • Svensksommar83

    Platsbyggd Loftsäng har vi byggt för ett bra tag sen. Skjutdörrar finns,:älskar dom! De övriga husen i området ser helt annorlunda ut. Bor en barnfamilj till i området (bara 6 hus i vårat område) och deras hus är byggt kring samma årtal men helt annorlunda hus med 3 våningar osv.

Svar på tråden Bo kvar trångt eller våga förändring?