Inlägg från: Monchichier |Visa alla inlägg
  • Monchichier
    uuniik skrev 2017-02-23 18:48:41 följande:

    Nu syftade jag på mat och hygienartiklar, EJ hyra/el/lån mm... ??


    Nöjen, telefon och kläder brukar vanligtvis också ingå i "hushållskostnader". Hyra, el, lån vet väl alla att det är "boendekostnader" ändå?
  • Monchichier
    uuniik skrev 2017-02-23 18:48:41 följande:

    Nu syftade jag på mat och hygienartiklar, EJ hyra/el/lån mm... ??


    Medier, hemförsäkring och hemutrustning glömde jag ju
  • Monchichier
    uuniik skrev 2017-02-23 19:33:53 följande:

    Ja absolut! Men då det oftast är jag som handlar hem all mat o hygienartiklar funderar jag lite på vad ni andra betalar för BARA de utgifterna?

    Är inte helt säker, men jag tror att min och min mans (medålders) kostnad för just de kostnaderna ligger på ca 4000:- Och då är INTE ev biobesök, restauranger mm inräknat.


    Du vill veta folks matkostnader och frågar efter hushållskostnader?
  • Monchichier
    uuniik skrev 2017-02-23 20:23:45 följande:

    Förlåt, jag råkade skriva fel. Men jag tror att ni kanske förstår ändå? Mat och hygienartiklar helt enkelt.

    Tack för svar. =) Kul att se att det finns många som är bra på att hushålla. =)


    Då ändrar jag mina siffror till 8-10 tusen
  • Monchichier
    ostpaj skrev 2017-02-23 20:33:17 följande:

    Samma här! Och jag komponerar ihop nya maträtter av rester. Gör allt enligt boken; handlar när det är bra erbjudanden, BARA det som behövs, gör storkok, fryser in. Handlar inte hungrig osv ;) för några år sen upptäckte jag också vad mycket MAT man kan få för pengarna om man köper just mat. Saft, juice, godis, chips, kakor och annat strunt köps nästintill aldrig här. Där sparar man många kronor :)


    Frukt, grönsaker, kött, ekologiskt, miljövänligt?

    Dvs hur hög blir egentligen kvalitén på maten om man käkar för under 33kr om dagen?
  • Monchichier
    ostpaj skrev 2017-02-23 20:42:36 följande:

    Vi äter frukt varje dag, även någon smoothie ibland. Grönsaker ska finnas till varje måltid, det är jag noga med. Det är jag, vuxen, sen en treåring som några dagar i veckan äter lunch på föris och sen en liten som delvis ammar, så det lilla den äter kan ju inte klassas som en full matutgift. Hon kostar i blöjor och våtservetter istället ;) vi äter mycket vegetarisk och fisk. Svårt att göra middag för två, så resterna äter jag till lunch. Räcker ibland flera dagar.


    Så man gör storkok, käkar högst ett riktigt mål mat per dag oftas samma sak som föregående dag och lever på havregrynsgröt. Var är levnadsglädjen i det?
  • Monchichier
    ostpaj skrev 2017-02-23 21:05:36 följande:

    Vad är problemet med storkok? Det är ekonomiskt. Man fryser in. Jag har ingen lust att äta kalops 9 dagar i rad. Varför skulle jag inte äta gårdagens quornfärssås till lunch idag? Skulle jag kasta den istället, eller göra en helt ny mat till bara mig? Havregrynsgröt tycker jag är gott och går att variera i all oändlighet. Varför får jag inte äta det jag tycker är gott? Förstår inte riktigt problemet. Vad äter du då? Ekologisk oxfilé odlad på egen tomt på frukostmackan?


    Japp! Jag har en oxe som gror i trädgårdslandet! Det är snart dags att beskära honom så att han förgrenar sig.
  • Monchichier
    ostpaj skrev 2017-02-23 21:08:17 följande:

    Levnadsglädjen är att kunna tänka. T.ex ska jag bjuda 17 personer på lunch i helgen. Och efterrätt. Handlade igår till kalaset och det gick på straxt under 400. Säg att jag handlar lite till som glömts och lägg till 200, vilket inte är troligt men iaf. Tror inte du är ekonomisk alls vad det gäller mat, annars hade du förstått ;)


    Jodå, ville jag så skulle jag lätt kunna kunna komma undan med 300kr/mån i matkostnader (utan att riskera näringsbrist). Nu vill jag inte det och prioriterar andra saker. Jag vill inte lägga ner tid på att planera mat och behöver det inte heller. Jag vill lägga ner min tankekraft på andra viktigare saker. Det räcker gott (pun intended) med att tänka på vilken mat man är sugen på när man väl är i affären.
  • Monchichier
    8airam8 skrev 2017-02-23 21:45:12 följande:

    Två vuxna, tre barn varav ett är tonåring, ett går i lågstadiet och ett är litet och i blöjor. Jag kämpat för att hålla vår kostnad för mat och hygien på tusen kronor i veckan. Oftast ligger vi lite över detta ändå. Frukost varje dag är havregrynsgröt, min lunch som mammaledig är gårdagens middag och alla äter ett mål lagad mat efter skola och jobb. Ibland the och knäckebröd eller gröt innan natten.

    Jag förstår inte hur folk gör?


    Man tittar på priser och inte ursprung. Man nerprioriterar hållbart och miljövänligt, handlar efter säsong, lusläser butikernas erbjudanden på söndagar. Man fryser ner mycket, kombinerar mycket, har mycket torrvaror och konserver. Och så blir det mycket snabba kolhydrater.
  • Monchichier
    kossamu skrev 2017-03-13 12:44:41 följande:

    Där är allt med. Jag sitter med reklambladen och kollar i kyl/frys samtidigt för att göra veckans matsedel.


    Häromdagen köpte jag en limpa bröd, 30kr kostade det och det kan tyckas vara ganska mycket. Men jag undrar hur det går ihop, hur mycket har det liksom inte kostat att så veten, bondens alla kostnader för lön, material, maskiner osv. Kostnad för Transport av alla råvaror, tillverkning av brödet, maskinkostnader, personalkostnader där, transport till butik, alla butikens kostnader osv osv.

    Visst, bröd är väldigt billigt i jämförelse och tillverkning, men jag tvivlar på att alla dessa kostnader i alla led täcks av enbart 30kr/st. Marginalen bör liksom inte vara så hög för det priset om allt gått schysst till och alla har fått bra villkor.

    Det jag vill komma fram till: Bra mat måste kosta!
Svar på tråden MAT/HUSHÅLLS KOSTNAD....?!