• fornminne

    Vad är det för skillnad på troende muslim och praktiserande muslim?

    Man hör ibland båda uttrycken användas.

  • Svar på tråden Vad är det för skillnad på troende muslim och praktiserande muslim?
  • Carambolan

    Det finns nog inget entydigt svar på det. Min spontana tolkning är att en troende muslim är någon som tror på gud, men mest i sitt eget huvud, medan en praktiserande muslim är någon som går till moskén varje vecka, tar rast från jobbet för att kunna be fem gånger om dagen, etc.

    På samma sätt använder jag i alla fall troende kontra praktiserande kristen.

  • Fnollet

    Orden använts ofta för att förtydliga hur religiös man är. Folk kan klassificera sig själva som muslimer trots att de inte följer skriftern eller ens tror på gud. Det är mer en medfödd identitet, och inget brukande av religionen, så därmed vill vissa som då är muslimer (gäller samma i andra religioner) förtydliga att de är religösa genom att kalla sig troende muslim, praktiserande muslim, fundamental muslim osv. Jag tolkar termerna på följande vis:

    Troende muslim - någon som tror på Allah, men inte följer skrifterna till punkt och pricka. Alltså inte bokstavstroende eller så, men kanske inte äter gris och exempelvis fastar under ramadan. Inte så strikta, men fortfarande troende.

    Praktiserande muslim - någon som följer påbuden, klär sig på ett specifikt sätt, ber, går till mosken på fredagar, fastar under ramadan osv. De helt enkelt "praktiserar religionen".

    Fundamental muslim - någon som följer koranen och haditherna strikt, och försöker sträva att leva så likt Muhammed levde. De går alltså tillbaka till "fundamenten" i religionen.

    Sedan finns det liberala muslimer och konservativa muslimer m.m.

  • Rikard

    Håller med tidigare inlägg och vill komplettera med att det inte råder några klara gränslinjer mellan grupperna. Muslimer (liksom andra religiösa) kan vara mer eller mindre praktiserande. 
    Ta slöjan t.ex. Det kan vara allt från en sjal till kläder som fullständigt döljer kvinnan under. Alla varianter är praktiserad islam, även om uppfattningen om kraven ser olika ut. 
    Sedan finns det många muslimska kvinnor som inte har slöja alls, trots att de är troende. Men de kanske praktiserar någon annat, såsom att inte äta fläsk eller dricka alkohol,

Svar på tråden Vad är det för skillnad på troende muslim och praktiserande muslim?