• cissiriss

    Behöver man skaffa en barnvagn?

    Vi väntar vårt första barn i aug -17. Vi funderar mycket fram och tillbaka om vi verkligen behöver en barnvagn. Vi bor ute på landet och har varken möjlighet eller lust att ta långa promenader med bebisen utan tänker att vi kommer använda bärsele/sjal till att bära med bebisen när vi är utomhus och grejar i trädgård o.s.v. 

    Men det som verkar återkommande när man pratar om att man inte tänker skaffa vagn är "men de gillar ju att sova utomhus". Så jag undrar: hur kan man låta bebisen sova utomhus utan att skaffa en barnvagn? Vi har ju ett babyskydd men det kanske inte är optimalt att ställa det på trappen utomhus? Vi vet ju helt enkelt inte hur det kommer bli då det är vårt första barn. 

    I vilka situationer går det helt enkelt inte att ersätta barnvagn? 

  • Svar på tråden Behöver man skaffa en barnvagn?
  • Holma

    Sova ute , sova inne , bärsele är bra men inte att sova i o dessutom går det inte att ha en bebis i sele jämt .
    Barn behöver friskluft .

  • Carambolan

    Babyskyddet kommer väldigt snart att bli för litet för barnet att sova i. I en barnvagn kan barnet sova ända tills det slutar sova middag i treårsåldern.

    Vi har burit våra barn extremt mycket i både sjal och sele, särskilt när vi varit ute på stan, men just för sömn är vagnen toppen. Även om det går jättebra att ha en treåring sovandes på ryggen i en sele så är det inte direkt så att man gärna gräver i trädgården med den tyngden på ryggen. Men det är ju ett bra tag kvar tills dess så det är väl bara att ni känner efter vad som funkar för er? Finns inget behov av att ha barnvagn hemma från dag 1.

  • Guapa

    I början räcker det med en korg modell större om barnet gillar att sova utomhus. Vi använde vår vagn knappt alls de första 3 månaderna då bebisen vägrade ligga ensam. Men efter dess har den varit ovärdelig.

  • Maramina

    Nej, ni måste inte ha en vagn. Barnet behöver nödvändigtvis inte ligga i vagnen för att sova och barnet behöver nödvändigtvis inte lära sig att sova utomhus. Den kan få vara ute ändå. Vill ni att barnet sover ute kan ni till en början ha bebisen antingen i en korg eller liknande och på sikt kanske ha en lekhage eller liknande med madrass. Babyskyddet är ingen bra idé enligt de rekommendationer jag har fått från både BVC-sköterskor och barnläkare. De nyfödda bör inte sitta i babyskydden några längre stunder åt gången.

    Våra två barn har bara sovit utomhus när de har somnat i vagnen på promenaderna. Annars har de fått sova i sina egna sängar inomhus. Vi ansåg att det blev en bättre rutin för dom att sova i sängen även dagtid än att skilja på natt- och dagsömn. Tack vare babyvakt har vi ändå kunnat vara ute även när de sov på dagen.

    Sedan kan det vara bra att ha i åtanke att alla barn tycker inte om sjal/sele. Min lilla tyckte tex aldrig om det. Men så finns det ju även barn som inte tycker om barnvagn heller...

  • EpicNurse

    Babyskyddet ska inte användas i så långa stunder åt gången så därför ska man bara använda det vid bilfärd.

    Köp en billig liggvagn på blocket!

  • Charlotte N

    Min sexmånaders gillar sin sele men orkar inte sova hela tiden i den, det verkar som om hon blir trött i ryggen. Ibland behöver bebisen sträcka ut sig raklång. Sen kan det bli lite otympligt att böja sig framåt med bärsele mycket. Man vill gärna hålla en hand under huvudet då och blir inte så fri som man kan tro. Vad är anledningen att ni inte vill ha en vagn? Kostnaden? Finns ju väldigt billiga, enkla på blocket? Att den tar plats? Barns saker tar en fruktansvärd plats ganska snabbt:)

  • Mascaraklumpar

    Barnet kan förstås sova i vad som helst så länge man ser till att det inte finns någon risk att barnet rullar (eller lite senare klättrar) ur sovplatsen och det inte finns någon risk att det som barnet ligger i faller i backen (man ska aldrig ställa det på ett bord, motorhuven på bilen eller dylikt). En korg, låda, mjuklift, babynest eller vad som helst med kanter och en platt botten funkar till en böjan, eller så låter ni bara bebisen sova i sjalen medan ni är ute. 

    Jag tror det är smart att vänta med att köpa vagn tills man vet om behovet finns. Med vår son köpte vi en fin vagn som han vägrade ligga i hela det första året, och efter det var det ändå dags att byta, så den första vagnen var bortkastade pengar för oss.

  • John22

    Nej det behöver man definitivt inte, bara bra om du undviker. Det finns på tok för mycket barnvagnar som far runt och orsaker trängsel på bussar, trottoarer och restauranger som det är.

    Vi har klarat oss alldeles utmärkt med bärsele, "slunga" samt korg.

  • MammAmma

    Barnvagn var ett totalt onödigt köp för vår del när yngsta föddes. Han avskydde att ligga i vagnen och även om han så småningom kunde acceptera kortare turer i sittvagnen efter 5-6 månader så var det ändå aldrig nån hit. Mao, han sov aldrig i vagnen. Det funkade utmärkt med bärsjal hela den perioden som han var för liten för att kunna eller orka gå några längre sträckor. Väldigt praktiskt på shoppingcenter, bussar och överallt annars där det ofta är trångt och mycket folk.

  • Fjäril kär

    Men ni kommer väl inte alltid bara vistas kring bostaden?

    Åka och handla, stadspromenad, semesterdagar på annan ort, mormor vill ut och gå med bebis, ni vuxna blir sjuka och kan inte smitta bebis, utflykter av olika anledningar osv..

    Bärsele ska heller inte användas hela tiden, bebisars ryggar behöver få vila , allt går heller inte att göra med sele. Tänk på era egna ryggar också.

    Jag tycker vagn och sele kompletterar varandra, ibland är sele praktiskt och ibland behövs vagn.

Svar på tråden Behöver man skaffa en barnvagn?