• justme1991

    Svinkoppor

    I början av denna månad fick våran, nu 7 månader gamla, son svinkoppor. Det började med ett litet märke på tummen som vi trodde hade uppkommit då han bitit på den.


    Men på bara ett par dagar hade han fått utslag på hakan, på halsen och på ena axeln också.
    Vi tog då kontakt med vårdcentralen och fick rådet att vi skulle smörja med microcid. Detta var en fredag, men på lördagmorgon var det redan dubbelt så mycket, vilket de hade sagt att det skulle bli eftersom det spreds snabbt men att det bara var att smörja och smörja. 
    Efter att sedan ha varit vakna i 5-6 timmar så såg vi att det bara på den korta tiden börjat blomma upp mer i ansiktet och på bröstkorgen, samt i nacken, så vi åkte ner och träffade jourläkaren som sedan skrev ut en veckas penicillinkur (kåvepenin frukt) då han sade att det inte är så lätt att bara smörja när det är på händer och i ansiktet, och speciellt inte till ett sådant litet barn.

    Redan från första dagen vi upptäckte det så fick han sova i egen säng, innan dess har han alltid sovit mellan oss, och vi bytte sängkläder varje dag både i vagnen där han sover på dagarna samt i hans säng.
    Han fick nya kläder varje morgon, och ny pyjamas varje kväll. Flaskorna rengjordes noga efter varje måltid även napparna kokades flera gånger. 
    Vi slutade använda handdukar till oss och torkade händerna med hushållspapper istället. Tvättade händerna ofta och använde handsprit samt handskar vid smörjning. Så vi slapp bli smittade och på bara några dagar var allt borta, men gav han så klart hela den ordinerade kuren!

    Märkte nu i lördags att han fått vad som såg ut som ett litet rivsår på ryggen, tänkte att det kanske kommit för att han suttit i bara blöja i babysittern och kanske råkat göra sig illa på något. Men hade även i åtanke att det kunde var svinkoppor så kollade upp det även igår, var lite mer rött men ingen större skillnad på storleken.
    Imorse hade det istället blivit mer än dubbelt så stort och börjat få den där gula hinnan som, i alla fall jag, förknippar med svinkoppor.


    Nu är det rengjort och smörjt och nya kläder på men frågan till er är då: Bör jag vara lika noggrann som förra gången eller räcker det med att byta sängkläder idag och sedan ta på rentvättade kläder varje morgon och ny pyjamas varje kväll? Och även då byta överdraget på skötbordet varje dag och fortsätta använda handskar och handsprit efter tvätt och smörjning? För skillnaden nu när han inte har i ansiktet eller på händerna är ju att han inte lika lätt kan sprida det själv och inte heller kommer åt.


     

  • Svar på tråden Svinkoppor
  • enmamma

    Stackars liten, hoppas kopporna är borta nu.

    All tvätt och en sån liten stackare.

    För några år sedan hade min dotter svinkoppor halva sommarlovet.

    De gömde sig i eksemen och först den 3e penselinkuren bet ordentligt.

    Även jag och ett syskon blev smittat men på oss funkade salvan.

  • Nyfikna72

    Du ska göra ALLT du kan för att undvika smittspridning. Även om det bara är nåt litet så är det inget roligt alls när det bara går runt runtoch ännu värre är det ju om man är i kontakt med andra barn..........

Svar på tråden Svinkoppor