Inlägg från: Anonym (Suck) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Suck)

    Varför används HSP som det vore en diagnos?

    Det är ingen diagnos och därför är John22 mm inlägg i tråden meningslösa. Det är ingen diagnos, syftar inte på nån störning eller funktionshinder alls.

    Jag tror att många läser om det och tror att dom känner igen sig för att dom lätt tar illa upp, missförstår andra, känner sig annorlunda eller går runt och är deppiga och introverta men det är INTE vad begreppet handlar om.

    Begreppet är myntat av en professor i psykologi som forskat i ämnet väldigt länge, även inom djurvärlden.

    Det är inte konstigare än så att det handlar om ett känsligare nervsystem än genomsnittsbefolkningen. Känslig betyder inte "crybaby", lättkränkt eller autistisk alls. Att ni tycker det påminner om varandra är för att ni är för okunniga om vad som betecknar Hsp.

    Det har absolut inte med borderline att göra som är en personlighetsstörning som utvecklas genom trauman i barndomen. Människor med borderline förstår inte andra människor och är snarare okänsliga. Jag vet att ni tänker nu att borderline innebär känslighet för att man pratar om SÅRBARHET i samband med borderline men det är inte alls detsamma som menas med känslighet när man talar om Hsp.

    Hsp är snarare motsatsen till en manipulativ och självcentrerad individ som är okänslig inför andra människor och utnyttjar dom som brickor i ett eget spel/drama.

    Det är just såna här oklarheter kring begrepp som "känslighet" som gör att människor har svårt för "Hsp", tror att dom är högkänsliga utan att vara det eller tror att det är ännu en diagnos eller störning.

    Människor med adhd är bara känsliga för stimuli för att dom har grava koncentrationssvårigheter. I övrigt är dom raka motsatsen till en högkänslig människa. Autism handlar om att inte begripa sin omvärld och just därför tål dom inte höga ljud, människor som försöker interagera med dom osv.

    En högkänslig person förstår Väldigt bra social samspel och är tvärtemot autistiska människor mycket bra på att uppfatta subtila signaler.

    En människa med Hsp kan få sig själv att må bra och reglera sina egna känslor tack vare sin höga känslighet. Hen vet precis vad som behövs ändras på och varför dom mår dåligt och är bra på att förebygga så dom inte mår dåligt, blir utbrända osv.

    En person med borderline är tvärtom mycket destruktiv, gör sig själv illa, gör andra människor illa och ställer till med ett helvete för sina närmaste tack vare stor Okänslighet.

    Att lätt gråta, skrika och skära sig är något man kan göra och ändå vara okänslig.

  • Anonym (Suck)

    Men hallå, nej man har absolut inte svårt med relationer, tvärtom!

    Jag får som feedback i relationer och på arbetsplatser osv att jag är lätt att ha att göra med, är en bra lyssnare, omtänksam, behaglig osv.

    Skillnaden är att jag uppfattar subtila signaler snabbare än andra. Har arbetat med folk som förskingrat pengar på arbetsplatsen, varit drogberoende, manipulativa osv och det är något jag känt direkt eller efter att ha arbetat med dom människorna i en dag max. Andra har förstått det efter flera månader eller när dom blivit avslöjade.

    Jag har också blivit bedragen men känt det på mig redan innan det hänt. Det var inte populärt såklart.

    Annars har jag inte ett dugg svårt för relationer.

    Jag känner absolut inte för mycket eller tänker för mycket. Vissa har sagt det till mig men det är förstår jag framförallt som äldre människor som inte velat bli genomskådade. Jag får aldrig utbrott och skriker eller ställer till med scener, måste poängtera att "drama queens" absolut inte har med känslighet att göra.

  • Anonym (Suck)
    Anonym (M) skrev 2017-03-28 13:17:01 följande:

    Du behöver läsa på lite mer olika finktionsnedsättningar innan du uttalar dig tvärsäkert om dem.

    "Autism handlar om att inte förtå sin omvärld och just därför tål de inte höga ljud". Vart har du fått det ifrån?

    Så Hsp är en god person som vill alla väl, ser och bryr sig om andras behov men ändå aldrig så mycket att de inte kan sätta gränser för sig själv.? Npn slags idealmänniska då?

    Vad innebär "ett känsligare nervsystem"?


    Nej det behöver jag inte, är mycket påläst om autism. Jag gav såklart inte en hel redogörelse för omfattningen av autism utan förklarade att det inte är samma sak att ha autism som att vara högkänslig.

    Att autister är tex ljudkänsliga hänger visst ihop med deras svårighet att tolka omvärlden.

    Nej, vadå god person? Var läser du in det, nu hittar du på och lägger ord i mun för det skrev jag inte. Har du en diagnos själv?

    Ett känsligare nervsystem är inget hokus pokus utan vad läkare påpekat för mig som inte ens känner till begreppet högkänslighet. Jag tål knappt alkohol, dricker ytterst lite eftersom jag blir berusad och mår dåligt av små mängder.

    Jag reagerar starkt på alla mediciner och droger jag provade i ungdomen.

    Jag är som sagt också känslig på så sätt att jag är väldigt bra på att läsa av socialt samspel. Tvärtemot någon med autism alltså.

    Jag känner min kropp väldigt väl och råkar därför inte ut för att ha pressat mig mer än vad jag klarar.
  • Anonym (Suck)
    Påven Johanna II skrev 2017-03-28 13:35:12 följande:

    Högkänslig och synsk. Ja, ni är nog en evolutionär framgångssaga. 


    Synsk? Den här diskussionen är ju helt meningslös när ni hittar på saker man inte skrivit. Jag skrev inte att jag är synsk eller att alla andra som är lika känsliga känner på sig saker i förväg men jag gör det. Pratar inte med andar eller spår i framtiden eller något annat "övernaturligt" utan jag har bra INTUITION. Intuition är inte samma sak som synsk. Nu lämnar jag den här diskussionen. Det är ganska skrattretande att det ska provocera och väcka någonslags avundsjuka med det här begreppet, fråga vilken läkare som helst om människor är olika känsliga, fråga vilken veterinär som helst om hundar eller hästar har olika drag av känslighet.

    Jag ställer inte upp på den här låga sandlådenivån.
  • Anonym (Suck)
    Fnollet skrev 2017-03-28 13:53:43 följande:

    Så hur vet du själv att du har hps?

    Förövrigt har du en väldigt fördomsfull bild av borderline. Hur kan man ha ökad sårbarhet samtidigt som att man är okänslig? Vad tror du självskadebeteendet beror på? Att man är egoistiskt och försöker manipulera sin omgivning? Isåfall borde väl inte så många med borderline ta sitt eget liv? Nä, om något är personer med borderline oerhört känsliga och fragila. Dessutom är folk med borderline oerhört duktiga på att se subtila signaler, problemet är att de tolkar in för mycket negativt i dessa signaler. Många forskare tror att borderline är ärftligt och att man föds med det, så att tro att det endast beror på trauman är en förlegad syn.

    När jag läste detta inlägg upplevde jag att du glorifierar hps samtidigt som du nedvärdera andra "riktiga" diagnoser. Så vad är känslighet för dig? Att man har lätt för att tolka subtila signaler, är empatisk och har bra självkontroll?


    "Glorifierar" Vad löjligt. Jag orkar inte bemöta såna påståenden. Vet du vad du gör som försvårar den här diskussionen? Du värderar det jag säger och kommer med påståenden som "Du glorifierar", "du nedvärderar"

    Jag varken glorifierade eller nedvärderade, du tolkade det så.

    Riktiga diagnoser?! Hsp är ju ingen diagnos, hur svårt ska det vara att förstå det? Som sagt är begrepoet myntat av en forskare inom psykologi och aldrig menat att nånsin handla om en diagnos eller funktionshinder. Det är ingen medfödd skada eller störning, det är en medfödd begåvning. Om det gör dig avundsjuk och tycker att personlighetsstörningar borde ha samma "status" så har jag inget svar till dig.

    Det är som att jämföra morgonmänniskor med autism eller extroverta med borderline. Det beskriver helt olika saker.

    Man kan ha olika grad av känslighet och över en viss nivå räknar psykologen och forskaren Elaine Aaronsson som högkänslighet.

    Man kan vara en morgonmänniska eller kvällsmänniska.

    Man kan vara introvert, extrovert eller mittemellan. Ingen av dessa exempel handlar om diagnoser eller något "fel", förstår ni nu? Det är bara beskrivningar av hur människor kan vara olika "byggda".

    Adhd är ett neuropsykiatrisk funktionshinder. Borderline är en personlighetsstörning. Dom diagnoserna har inte i denna diskussion att göra och du kan ta det som "nedvärdering" eller ej men "Hsp" är ingen skada, störning, sjukdom eller ett funktionshinder.

    Högkänslighet är mer än det du skrev och jag har gett fler exempel som att inte tåla alkohol, vara känslig för olika mediciner, uppfatta subtila signaler bättre än genomsnittet osv.

    Lämnar tråden nu.
  • Anonym (Suck)
    Fnollet skrev 2017-03-28 16:32:44 följande:

    Mitt inlägg där jag skrev om min medicinöverkänslighet var ironiskt. Jag syftade snarare på att om hps innebär medicinöverkänslighet så har jag det med, fast jag och (suck) är väldigt olika i tankesätt. Jag ville ge lite tyngd i mitt inlägg och nämnde därmed detta om att det stod i min journal. Jag ville inte att fokuset skulle komma på huruvida det står i ens journal eller ej, utan snarare att det ena symptomet behöver inte automatiskt leda till ett annat.


    Du borde läsa en bok i ämnet eftersom du inte vet vad begreppet innebär. Överkänslighet mot sunstanser/allergier kan man ha ändå. Att folk inte ens orkar förkovra sig innan dom börjar debattera i ett ämne... Det första man gör är väl att läsa på innan man börjar reagera och argumentera?
Svar på tråden Varför används HSP som det vore en diagnos?