• alesig

    Föda vaginalt

    Hej :)

    Väntar tvillingar och har en pacemaker därav min oro av att föda vaginalt. Hjärtspecialisterna samt barnmorskorna har ej varit med om eller vet inte av någon som haft tvillingar och fött vaginalt. Däremot finns det ett fåtal som har pacemaker och fött vaginalt vid singelgraviditet men som sagt inte med tvillingar vad dom vet av. Men fick "domen" idag att det inte ska vara någon fara att föda vaginalt. Jag undrar hur ni har upplevt er tvilling förlossning? Blev det akut snitt eller gick allt bra? Hade ni i efterhand hellre valt planerat snitt? osv. Skulle bli hemskt glad om ni ville dela med er då jag känner mig rätt kluven i denna fråga. Jag förstår att ingen av er har pacemaker och fött vaginalt men skulle ändå kännas bra av att få höra era historier och erfarenheter heter kring vaginal förlossning med tvillingar :)

  • Svar på tråden Föda vaginalt
  • Monchichi

    Grattis till tvillinggraviditet!
    Min tredje förlossning var med tvillingar. Då hade jag fött två barn vaginalt, och trots att tv1 låg i säte skulle det gå att föda vaginalt just för att jag gjort det förut. Nu blev det dock så att vattnet gick i 34+ och då var det fara att föda vanligt, så det blev akut snitt. Faran låg i att de var för små och risk att huvudet skulle fastna eftersom det var i säte.

    Jag vet inte om det tillförde dig något, men man vet aldrig hur det blir hur gärna man än vill föda vanligt. Tvillingar är ju vanligt att inte gå hela vägen också, men kanske längre än mina 34 veckor. Jag vet dock flera som fött tvillingar vaginalt så omöjligt är det absolut inte. Vet du hur de ligger i magen?

  • LFF

    Från början var det tänkt att mina killar skulle komma med snitt då den som låg längst ner hade rumpan mot "utgången". På sista ultraljudet dock så hade han vänt sig och låg korrekt för en vaginal förlossning så vi tog beslutet att försöka. 

    I dagsläget, 3,5 år senare, önskar jag att vi stått fast vid snitt. Det blev igångsättning på BF och den tog tid. Lång tid. Hade svaga värkar så jag fick värkstimulerande. Fick ont, mådde illa av lustgasen, fick epidural. Totalt dröjde det 40 timmar från igångsättning tills dess att barnen var ute, och då slutade det i snitt ändå. Inte för att barnen mådde dåligt (de mådde tipptopp och visade inga som helst tecken på att ha påverkats av det långa försöket att få ut dem) utan för att jag var helt slut både fysiskt och psykiskt.

    När barnen var ute och jag var ihopsydd hamnade jag i chock och låg barnens första dygn på IVA i min ensamhet. 

    Sen jag fick mina tvillingar har man inom SLL ändrat så att barnen ska ut v38 och inte att de får gå till v40. 

  • Vet hur det känns

    Min syster födde tvillingar i v 39 (jag var med på förlossningen) båda låg med huvudet ner men när tv1 kom så vände sig tv2 och kom med fötterna först. Det gick bra. Detta var hennes andra och tredje barn.

  • phantom

    En bekant till mig har hjärtproblem och krävde planerat snitt, eftersom det finns en risk för akutsnitt ändå. Då hade hon ändå bara ett barn i magen.

    Hon bor i Stockholm och födde på Södersjukhuset. 

    Nu vet jag inte vart du bor, men du borde kunna prata med ditt landsting.

    En tvillingförlossning skall ju i regel inte vara värre en än singelförlossning, då man räknar med att barnen är generellt mindre och lättare. Men det finns ju aldrig några garantier så om du känner oro tycker jag du ska kontaka Aurora (eller motsvarande i ditt landsting) så du i alla fall får samtala med en kurator eller sjuksköterska.

    Och stort grattis till tvillingarna.

Svar på tråden Föda vaginalt