• mangelica

    Rutiner på NÄL

    Hej, jag väntar 2 äggs tvillingar (tror vi). I slutet på oktober. Det är en tjock skiljevägg mellan dem. Men om jag förstått det rätt ja även 1 äggs tvillingar ha tjock skiljevägg.

    I vilket fall som hällst så undrar jag om någon mer fött tvillingar på NÄL?

    Bor i Uddevalla och har i te hunnit med mer än 1 besök hos bm ännu. Men jag undrar hur långt man får gå i Västra Götaland med Tvillingar innan det sätts igång? Ska som Sagt föda på NÄL och även åka dig för specialist mödravård. Hur många TUL kommer jag gå göra? Och som sagt, hur långt kommer jag få lov att gå?

    Tack på förhand :)

  • Svar på tråden Rutiner på NÄL
  • LFF

    Vad gäller NÄL kan jag inte svara då jag födde på SÖS i Stockholm. 

    Men, det som bedöms som "tvåäggs" är egentligen vad som kallas dikoriotiska tvillingar, dvs att de har helt egna säckar och moderkaka. Det är den "enklaste" och minst riskfyllda av tvillinggraviditeter.

    Ultraljud för en "tvåäggs"graviditet är som följer i länken:

    www.vardgivarguiden.se/Behandlingsstod/Barnmorskemottagning/Riktlinjer/Duplexgraviditeter/

    Om ägget delar sig väldigt tidigt (de första dagarna) så kan även enäggstvillingar bedömas som dikoriotiska tvillingar. Därför brukar man säga att samkönade tvillingpar bara kan säkerställas som enäggs eller tvåäggs med hjälp av DNA-test som man då får bekosta själv.

    Jag har själv två killar som periodvis är väldigt lika (och utomstående tycker att de är väldigt lika) som bedömts som tvåäggs i livmodern. Jag är nyfiken på om de faktiskt är det eller tillhör de där ca 20% som egentligen är enäggs men jag är inte 2000kr nyfiken Drömmer

Svar på tråden Rutiner på NÄL