• Control ant

    "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?

    Det handlar om ett av våra viktigaste ekosystem och en förutsättning för vår överlevnad. Planetens jordar är hotade. Den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord, det påverkar näringsinnehållet i vår mat och näringsbrist kan vara orsaken till det vi kallar välfärdssjukdomar. Vi tömmer vårt jordkonto på dess kapital när vi behöver det som allra mest. Utan jord inget liv och utan liv ingen jord. En film av Tina-Marie Qwiberg.
    www.svtplay.se/video/13357996/sista-skorden/sista-skorden-1

    Otroligt intressant och bra i TV1, som krockade med Luften som dödar i TV2. Igår var det om Tjernobyl. Något man aldrig får se i en reklamkanal, så de som vill slakta SvT har fått hjärnsläpp och behöver lära.

    USA har dyrast sjukvård men är sjukast och fetast för man måste äta mer för att få i sig näring.

    Inte mkt nytt egentligen men en bra påminnelse att köpa ekologiskt och att om vi kan "höja mullhalten 2% i världens jordar, suger det upp så mkt kol att vi löser klimatproblemen".
    Där ger man klimatskeptiker vatten på kvarn, om det fungerar, för hur har de aldrig visat när info kommer från kolbolagen.

    Är det så enkelt, eller väldigt svårt?

  • Svar på tråden "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?
  • Tecum

    Intressant, men helhetssynen saknades som vanligt i miljöfrågor. Om vi ska öka mullhalten krävs en kraftigt ökad djurhållning både för att få mer naturlig gödsel och för att öka vallarealen. Gräsvall är en flerårig gröda och binder mycket kol. Men samtidigt arbetar starka krafter för att vi ska minska köttätandet, också av klimatskäl! Hur går det ihop? Hållbar ekologisk odling kräver också djurhållning, där finns samma konflikt

    Man förkastade plöjning, men samtidigt stod ett föredöme för "det naturliga" och grävde med spade. Man dödar betydligt fler maskar med en spade än en plog då spaden skär mångdubbelt fler snitt i jorden... Man "glömde" också att nämna att vi plöjer för att bekämpa ogräs. Plöjningsfri odling och minimal jordbearbetning kräver alltså mer kemisk ogräsbekämpning...

    Om vi avstår konstgödning och högavkastande grödor, hur ska vi då klara livsmedelsförsörjningen i världen? Det vågade man inte gå in på. Mängden människor på jorden ökar medan arealen åkermark minskar, ska vi då också minska skördarna per hektar? Den ekvationen går inte ihop. 

Svar på tråden "Sista skörden" eller rädda maten och klimatet?