• klyban

    Ska vegetariskt vara norm på förskolor/skolor.

    Anonym (Vegonorm?) skrev 2017-05-23 11:38:22 följande:
    Nej du, du skrev att soja var mer cancerframkallande än bacon. Erkänn ditt misstag. smile2.gif

    Eller så gör man som jag, och gör egna bacon så kan man skippa nitritet och skippa pratet om cancerframkallande.

    Har ingen aning varför vegomat skulle vara en norm i skolan för.
    Barnen äter redan dåligt som det är i skolan, så varför göra det värre?
    Sen har jag inget emot att man tillhandahåller sån mat, även i religion.

    Inte heller har jag nått emot att man gör nått helvegetariskt en gång i veckan.
    Men kalla det för köttfridag är bara korkat(vilket man sett på en del ställen i landet), vilket betyder man laddar maten och skapar lite vi-mot-dom.
    Sånt faller sällan väl ut.


     

  • klyban
    Anonym (Qwerty) skrev 2017-05-23 13:57:55 följande:
    Om vegetariansk mat ska vara norm så tycker jag också att detta ska vara norm på förskolan:

    Plastfri zon - Inkluderar all plast från plastpåsar till vattenflaskor och leksaker till polyester.

    Det ska vara norm att inget barn ska vara kvar på förskolan efter 16.

    Obligatorisk utbildning i djurhållning och lantbruk för både barn och föräldrar.

    Kontinuerlig integritetsfrämjande arbete

    Exakt 3 timmars utomhuslek per dag, inte en minut längre/kortare

    Norm att alla ska bli kallade för hen istället för han/hon

    Förskolorna ska drivas på enbart förnyelsebara energikällor
    Som om man inte har nog problem med med vegetariskt.
  • klyban
    Flash Gordon skrev 2017-05-24 11:26:44 följande:
    Bacon(*) och cancer:

    Bacon är bara knutet till tjocktarmscancer.

    Vid en konsumtion av i snitt 50 gram bacon om dagen ökar risken för tjocktarmscancer över tiden med 18%.
    www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

    Risken för en 50-åring kvinna att utveckla tjocktarmscancer inom 10 år är 0,51%.
    www.cdc.gov/cancer/colorectal/statistics/age....

    Äter en 50-åring kvinna 50 gram bacon om dagen så ökar alltså hennes risk att utveckla tjocktarmscancer inom 10 år från 0,51% till 0,60%.

    Ett paket Pärssons tunna skivor skinka väger 200gram.

    Ett paket bacon väger 140 gram.

    Kvinna i exemplet behöver alltså trycka i sig ett kvarts paket skinka om dagen, eller ett tredejedels paket bacon,  varje dag för att öka cancerrisken frå 0,51% till 0,60%.

    I all praktisk mening är en normal konsumtion av sådant som skinka och bacon totalt ofarligt. Åtminstone vad gäller cancer.

    (*) = Bacon är bara ett exempel. Detta avser många typer av processad mat av typen: saltad, inlagd osv.

    Bacon i sig självt är det inga problem med alls och cancer risk, men nitrit däremot.
    Men eftersom nitrit räddar en hel del liv per år, så kommer vi fortsatt ha nitrit i sån mat.
    Mina bacon är nitritfria.

    Och samma problem delar mer eller mindre hela charkdisken, dvs nitrit.
    Så när någon joddlar cancer och kött, så är det ofta andra faktorer som är värre, tex som nitrit då.

  • klyban
    Anonym (Duva) skrev 2017-05-25 10:55:20 följande:
    Rött kött är det som högsta grad tillåts förmultna/"hängas"/möras, röks och processas på olika sätt. Andra matvaror behöver inte genomgå alla de där processerna för att förvandlas till något som känns ätbart.

    Det är verkligen äckligt att tänka på hur kött tillåts påbörja nedbrytningsprocessen, den just före förruttnelsen, före den säljs/tillteds.

    Nitriter har inget med det du pratar om att göra.
    Det är rätt vanligt med olika processer och förändringar med mat.
    Dock är en sak säker, att hängmöra kött gör det bara godare.
    Så varför ska man ha problem med detta?

  • klyban
    Flash Gordon skrev 2017-05-25 10:47:46 följande:
    Ja, nitriter och nitrater. Och liknande ämnen. Det är vad man tror är boven.

    Mer exakt talar WHO om "processed food":

    "Processed meat refers to meat that has been transformed through salting, curing, fermentation, smoking, or other processes to enhance flavour or improve preservation."

    Det är kött man oftast talar om men det gäller även saltade/inlagda grönsaker.

    Detär alltså inte köttet/grönsaken i sig som ökar risken för cancer utan det du bereder maten med.

    Jag skulle gissa på att nitriter och liknande ämnen, att dessa står för all cancerrisk när det kommer till detta område.

  • klyban
    Anonym (Qwerty) skrev 2017-05-25 12:05:46 följande:
    Nej

    Så mer är lösningen då?


    Kanske du borde motivera dina svar lite mer, då det inte säger nått nu.

  • klyban
    Anonym (Qwerty) skrev 2017-05-25 12:15:53 följande:
    Lösning? Nej. Jo.
    Vill du inte svara så gör dig mig inget.
    Tack för visat intresse Skål
  • klyban
    Anonym (Duva) skrev 2017-05-25 12:29:27 följande:
    Du sitter och gissar. Vilken hobby!

    Ja, nitrit är rätt farligt, visste du inte om detta?


    Hade det inte varit så att nitrit räddar en massa liv, så hade vi inte haft nitrit i mat överhuvudtaget.
    Det är ingen överkvalificerad gissning att säga att nitrit står för det mesta, då nitriters farlighet är inte ifrågasatt.
    Och sen har vi faktumet att folk äter både nitrit och rent rött kött, och hur menar du man ska avgöra vilket som ger cancer av dessa om ens någon?

    Och bästa av att allt är gissning till vad som är vad på matforskning.

  • klyban
    Anonym (Duva) skrev 2017-05-25 13:24:42 följande:
    Om man bryr sig om sin hälsa så räcker det egentligen att veta att man lever friskare och längre om man inte äter kött eller äter det väldigt sällan. Som bonus gör man naturen en jättetjänst. Min egen anledning är dock att jag slipper äta mina vänner ;)

    Det du håller på med är bara svammel, eller gissningar du själv kallar det.

    Finns inget som hindrar en bra hälsa och äta kött, bara klassisk vegantrams.

Svar på tråden Ska vegetariskt vara norm på förskolor/skolor.