Flash Gordon skrev 2017-05-24 11:26:44 följande:
Bacon(*) och cancer:
Bacon är bara knutet till tjocktarmscancer.
Vid en konsumtion av i snitt 50 gram bacon om dagen ökar risken för tjocktarmscancer över tiden med 18%.
www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/
Risken för en 50-åring kvinna att utveckla tjocktarmscancer inom 10 år är 0,51%.
www.cdc.gov/cancer/colorectal/statistics/age....
Äter en 50-åring kvinna 50 gram bacon om dagen så ökar alltså hennes risk att utveckla tjocktarmscancer inom 10 år från 0,51% till 0,60%.
Ett paket Pärssons tunna skivor skinka väger 200gram.
Ett paket bacon väger 140 gram.
Kvinna i exemplet behöver alltså trycka i sig ett kvarts paket skinka om dagen, eller ett tredejedels paket bacon, varje dag för att öka cancerrisken frå 0,51% till 0,60%.
I all praktisk mening är en normal konsumtion av sådant som skinka och bacon totalt ofarligt. Åtminstone vad gäller cancer.
(*) = Bacon är bara ett exempel. Detta avser många typer av processad mat av typen: saltad, inlagd osv.
Bacon i sig självt är det inga problem med alls och cancer risk, men nitrit däremot.
Men eftersom nitrit räddar en hel del liv per år, så kommer vi fortsatt ha nitrit i sån mat.
Mina bacon är nitritfria.
Och samma problem delar mer eller mindre hela charkdisken, dvs nitrit.
Så när någon joddlar cancer och kött, så är det ofta andra faktorer som är värre, tex som nitrit då.