Inlägg från: Läkarhustru |Visa alla inlägg
  • Läkarhustru

    Hemmafru: För och nackdelar?

    Anonym (Olika) skrev 2017-08-18 21:47:30 följande:

    I de flesta välutbildade och höginkomsttagarfamiljer så delar föräldrarna lika på föräldraledigheten. Det är också väldigt vanligt att dessa människor arbetar deltid ,båda två, under småbarnsåren. Välutbildade och höginkomsttagare skiljer sig mycket sällan, mår bättre psykiskt och fysiskt och har kortare tider på förskola. Låginkomsttagare och outbildade skiljer sig mycket ofta, sjukskriver oftare, lider av psykisk och fysisk sjukdom oftare, även deras barn har mer psykisk och fysisk ohälsa. Samtidigt så är det de lågutbildade och låginkomstagare som INTE delar lika på föräldraledighet och där hemmafruar är absolut vanligast. Vad säger det oss? De stressade människorna, skilsmässorna och barnen som mår dåligt finns kraftigt överrepresenterade i just de grupper som oftast väljer att ha en hemmafru och leva icke jämställt.


    Det du skrivit stämmer - för Sverige. I andra länder, ex.v USA, råder motsatta förhållanden. Familjer med traditionell arbetsfördelning dvs manlig försörjare och kvinnlig hemmafru är lyckligast. Märkligt va? Förmodligen för att incitamenten för traditionell familjebildning är nära nog noll i Sverige och då väljer de allra flesta bort det eftersom det inte är fördelaktigt ekonomiskt.
  • Läkarhustru

    Jag är hemmafru och min man och jag var överens om arbetsfördelningen redan när vi träffades och han var student (jag var också student). Jag skulle säga att följande är fördelar respektive nackdelar:

    * Barnen främst. Jag har fått vara hemma så mycket jag vill med barnen, all eventuell barnpassning/förskoleverksamhet har skett helt på barnens villkor dvs när de vill och inte vill har styrt. Inga tidiga morgonar i vintermörkret, ingen gråt och ingen stress. Man är ett tryggt ankare för det lilla barnet. Helt oslagbart enligt mig och en av de kraftigaste fördelarna med att inte förvärvsarbeta. Jag har kunnat vara med om mina barns uppväxt, något de flesta svenska vuxna blir berövade på. Allt har varit på mina barns villkor.

    * Självförverkligande. Jag har haft tid och möjlighet att ägna åt sådant jag tycker är kul och motiverande som specialintressen och hälsa. Min man delar mina intressen så vi har gjort mycket tillsammans, projekt och resor, och kan fördjupa oss eftersom båda är intresserade. Jag har tid att gå på gym, utställningar och museer, håller mig pigg och fräsch eftersom jag har tid.

    Nackdelar:

    * Periodvis tungt. Jag har tagit och tar allt huvudansvar för familj och hem som ständigt växer, ansvaret ökar. När vi var yngre och hade mer begränsad ekonomi var det ju värre men också på ett vis mysigare.

    * Fördomar och avundsjuka. Den största nackdelen är att man blir utsatt för avundsjuka och hat, sällan i verkliga livet men mycket online (exempelvis här på Familjeliv). Många förutsätter på ett nedvärderande sätt att man är obildad, lågintelligent, lat och allmänt hemsk. För att man valt att vara hemma med sina barn. Att man har studerat på universitet, dokumenterat högt IQ (120+), jobbat och faktiskt är en omtyckt fru/mamma/väninna/granne/syster etc kan ingen av hatarna ta till sig. Få andra blir utsatta för samma "granskning", samtidigt spelar det ju ingen roll för man har det så bra och är så lycklig att man inte behöver ta åt sig. Man lägger bort telefonen och fortsätter sitt underbara liv som hemmafru :) för mig överväger fördelarna nackdelarna med detta upplägg och min man är mycket nöjd. Han trivs som familjeförsörjare och tar stolthet i att vara den som betalar för allt.

  • Läkarhustru
    Studentpappa skrev 2017-08-20 16:21:37 följande:

    Är han extremt ful som nöjer sig med att du går hemma och latar dig och han får ligga eller vad är grejen? Har man barn finns det ju en uppsida med en hemmafru men utan?


    Jag har varit i två seriösa förhållanden före min man och båda dessa önskade att jag skulle vara hemmafru (då var jag barnlös). De gillade upplägget med någon som fixat och donar och håller ordning på allt, och man hinner hålla sig fräsch och fin. Männen är normala om än högpresterande (två hade visserligen ett arv men var högpresterande - läkarstudent respektive företagsledare), normalsnygga (förstås väldigt fina i mina ögon men om jag ska försöka vara lite objektiv, ointresserade av mode så de ville gärna att jag skulle hjälpa till med representabla kläder)...
  • Läkarhustru
    Söderomslottsskogen skrev 2017-08-21 12:59:31 följande:

    Tiden jag har varit föräldraledig har varit den absolut intensivaste i mitt liv. Att gå till jobbet efter det var semester i jämförelse. Man kan väl lägga i princip hur mycket tid som helst på att aktivera barn. Hitta på utflykter, pyssla, läsa läxor etc.

    Det är väl ganska stor skillnad på det man måste göra varje dag och det man skulle kunna göra varje dag. Reducerar man hemarbetet till måsten kanske det inte tar så många timmar. Men tänker man på vad man skulle kunna göra varje dag om man hade tiden, kraften och fantasin så är det klart att man tveklöst kan fylla upp inte bara en utan ntagligen ett flertal heltider på att anordna magiska äventyr, baka, fixa, laga mat från grunden, renovera möbler och göra hitta på pedagogiska uppgifter alternativt göra läxläsningen rolig och spännande för sina barn.


    Jag skulle säga att du är högpresterande och/eller högbegåvad - och därför kan det vara tungt att hinna med både ett stimulerande jobb OCH hushållsuppgifter och barnuppfostran. Jag får uppfattningen att om man är lite lat eller bekväm av sig och har ett jobb i ex.v offentlig sektor som mest går ut på att fika/vänta på handlingar/ringa lite samtal och sen komma hem till lägenheten eller radhuset i någon opretentiös förort där ungarna tittar på TV medan man gör falukorv med makaroner (som man kallar husmanskost från grunden) så kanske man inte bara tycker att hemmafruliv verkar slappt - man är nog lite småavundsjuk också eftersom man förknippar livsstilen med lyxfruar (vilket somliga är). Det förklarar responsen från vissa här som anser att heltidsarbete, barn, hushållsarbete, hobby, vänner och träning går att kombinera utan något som helst problem (det gör det ju inte om man är en högpresterande och ambitiös personlighet som ställer lite högre krav på sig själv och sin omgivning). Hur som helst, tur att alla får välja hur man vill leva...
Svar på tråden Hemmafru: För och nackdelar?