Inlägg från: Anonym (Vera) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Vera)

    Hemmafru: För och nackdelar?

    Hemmafru hela livet med stora barn i skolan: nackdel (förutom pensionen) det skulle vara ensamt och man missar känslan att växla mellan arbetet och hemmet. Det är stimulerande med ett arbete och bra för förhållandet att båda får input utifrån, sånt missar man.

    Fördel vet jag inte riktigt.

    Hemmafru ett eller två extra år per barn : inte mycket nackdelar alls förutsatt att man är gift och ägt boendet ihop.

    fördelar: tid med barnen, lite mer tid mer hemmet, mindre stress för hela familjen, även för den som arbetar att inte behöva lämna el hämta.

  • Anonym (Vera)

    @bidra till samhället :

    Jag håller helt med om att samhället skulle få väldigt svårt att klara sej utan alla yrkesarbetande kvinnor.

    Däremot är skattem inget bra argument när det gäller föräldrar med barn i förskoleålder. Säj en sjuksköterska eller handläggare med 30000 kr/ån. Hen skattar ca 10000/mån dvs 120000/år och det är vad en förskoleplats kostar samhället. Det går jämt upp . Man måste tjäna mer om det ska löna sej rent ekonomiskt för samhället, mkt mer om man har flera barn.

    Jag tycker det är svårt att jämföra hemmaföräldrar med småbarn med de med stora barn eller utan barn. Någon måste se efter små barn, det kostar pengar hurdet än går till. Jag själv var hemma 2×2 år sen tillbaka till arbetet för att jag ville behålla mitt arbete och jag ville arbeta när barnen blev lite större men samhället gick rent ekonomiskt med förlust när våra barn började två förskoleplatser.

  • Anonym (Vera)

    @djd; jag hade missat arbetsgivaravgiften, det har du rätt i. Då motsvarade uteblivna skatten ju båda mina barns platser och det gick jämnt upp. (Just jag tjänade iofs mindre än 30000, det var en lätt siffra att räkna på. )

    Jag tycker inte man kan säga att man bör ha sina barn på förskola / fritids för att personalen där ska ha jobb och betala skatt. Det blir en rundgång, dagis finns inte för att personalen ska få jobb utan för att alla som inte vill eller kan vara hemma ska ha ett bra ställe för barnen.

    Man måste inte köra bil bara för att däckfirman och parkeringsvakten och oljeborrarna ska ha jobb och det är inte osolidariskt att städa sitt eget hem även om det blir mindre arbetstillfällen inom hemstäd.

    Det är hypotetiskt att alla skulle vilja vara hemma jämnt och hypotetiskt att alla familjer kan leva hur länge som helst på en lön. Jag skulle önska att man valde utifrån familjens situation och inte skuldbelägger varandra med vare sej att de som är hemma är skattesmitare eller att de som arbetar inte borde skaffat barn om de inte vill umgås med dem 24/7.

    I många fall tjänar nog den arbetande föräldern så mycket att skatten ändå överstiger snittet för två arbetande. Man skattar mera på en lön på 70000 än på två löner på 35000. Så rent krasst tjänar staten skattepengar på att den högavlönade mannen ( el kvinnan ) jobbar på ordentligt med övertid medan den lågavlönade frun sköter marktjänsten så han orkar ännu mer. Om vi nu ska se det ur skatte-max- perspektiv och heller inte glömma arbetsgivaravgiften..

    Jag tycker inte det är en bra ide men försöker visa att skatteintänkter inte är ett så bra argument.

  • Anonym (Vera)

    @djd; du missade att jag bara var hemma 2*2 år. Jag tycker ändå att folk får göra som dom vill så länge de inte myglar till sej bidrag.

    Konstigt att du förutsätter att min man inte umgås med barnen när du trodde jag var hemma. Om han inte kunde träffa dom tillräckligt när jag var hemma o han arbetade heltid så måste det ju vara KATASTROF i familjer dör båda jobbar heltid för då hinner ingen träffa barnen tillräckligt?

  • Anonym (Vera)
    Anonym (Djd) skrev 2017-08-20 23:33:39 följande:

    Varför tar du åt dig då? Då är ju det du skriver inte applicerbart på din situation?

    Du skrev att det var bra att den lågavlönade frun tog hand om markservicen så att den högavlönade maken kunde jobba ÄNNU mera övertid...


    Jag "tar inte åt mej", jag diskuterar trådens ämne. Bara för att jag o min man gjorde på ett visst sätt så tycker jag inte att alla andra måste göra lika. Jag är för vårdnadsbidrag och helt fritt uttag av fp eftersom alla familjer är olika.

    Det där med att det vore brq om mamnen jobbade övertid var en ironi, en förlängning av ditt resonemang att vi alla bör arbeta för att kunna betala skatt och konsumera.

    Det med dubbel lön; man skattar mer på en hög än två låga/ medel löner. Det betyder inte att man automatiskt får dubbel lön om ens partner är hemma men en familj med en emmaföräkser kan bidra med mer skatt en annan familj där båda arbetar.

    Risken håller jag med om.
  • Anonym (Vera)

    "Emmaföräkser"?

    OMG jag ska inte skriva på mobilen utan läsglasögon igen....

  • Anonym (Vera)

    Men sextiotalist. Om man arbetar heltid så hinner man ju också ta hand om barn o hem, träna eller samla frimärken och, om man vill det, göra naglarna. Man hinner inte allt men det man prioriterar. Att arbeta tar inte 24 timmar om dygnet och ingen här har påstått att det inte finns egentid för den som är hemma med skolbarn eller utan barn. Kalla det arbete eller syssla eller vad du vill.

    Jag borde inte läsa såna här trådar, mina sorgligaste fördomar bekräftas också. Kvinnor behöver inget patriarkat som förtrycker oss eftersom kvinnor är så bra på att ifrågasätta och döma varandra. " leta damm med förstoringsglas ", döma kvinnor som arbetar för lite OCH för mycket. Som är för sunkiga OCH för piffiga. Som är ensamstående och fattiga sk wt OCH som är gifta med god ekonomi, sk golddiggers.

    Det är fl i ett nötskal även om jag inte påstår att just du sextiotalist sagt allt detta.

    Du arbetar heltid men du hinner skriva enormt många inlägg på fl på en vecka . Är det beviset för att heltid inte är heltid eller att just din civ ing tjänst inte är så krävande? Jag har ingen aning och jag tror att du har väntetider och restider precis som jag o kopplar av på nätet en stund då. Skillnaden är att du dömer andras värde och nytta för att de lägger en timme eller två på att göra naglarna som sin avkoppling men du väljer nätet, på betalt arbetstid. Man hinner mycket förutom att arbeta - heltid är ändå bara 40 timmar per vecka.

Svar på tråden Hemmafru: För och nackdelar?