• M1rella

    Vägra urinprov inom psykiatrin?

    Anonym (jeeez) skrev 2017-11-03 09:59:36 följande:

    Bullshit. Majoriteten av personer med npf är inte alls missbrukare, däremot är missbruk överrepresenterat inom gruppen men det är verkligen inte samma sak.


    Majoriteten har tatt narkotiskanpreparat för att självmedicinera vilket innebär att de räknas in i de som missbrukare. Inte sagt att det är klassiska missbruksfall.
  • M1rella
    Anonym (snurr i bollen) skrev 2017-11-03 11:10:12 följande:

    Sjukvården ska utreda de besvär som patienten söker för och vill sjukvården utreda någonting ytterligare så ska de först inhämta samtycke. Läs på HSL om du är osäker på lagstiftningen som reglerar hur sjukvården ska bedrivas.


    Jag är sjuksköterska så jag vet hur lagstiftningen fungerar. Men inom psykiatrin så är oftast bevakat urinprov krav för vidare behandlingen och framförallt lär det föreligger misstankar om missbruk/självmedicinerat. Vill patienten inte det så har denne rätt att tacka nej till behandling og utredning.
  • M1rella
    Anonym (snurr i bollen) skrev 2017-11-03 12:45:44 följande:

    Är ett krav om övervakat urinprov för fortsatt utredning och behandling förenligt med HSL?


    Det är i behanslingsrettlinjerna vis misstanke om missbruk. Och då innan mm kan starta vidare behandling, som då oftast är läkemedelsbehandling. Detta pga risk för överdos.
  • M1rella
    Anonym (snurr i bollen) skrev 2017-11-03 12:48:10 följande:

    Vad? Stickprovskontroller? Är det polisen som gör det?


    Srickprovskontroller görs inte va polisen inom vården. Polisen jobbar inom polisverksamheten och inte inom vårde.
  • M1rella
    Anonym (snurr i bollen) skrev 2017-11-03 12:54:05 följande:

    Jag frågade dig om det var förenligt med HSL?


    Ja, det är det.
  • M1rella
    Anonym (snurr i bollen) skrev 2017-11-03 12:58:10 följande:

    Aha! Alltså vid specifik misstanke om missbruk. Jag förstår. Så man gör inte övervakade urinprover på alla. Makes more sense. Vore ju knäppt om alla patienter utsattes för integritetskränkande provtagning. Tänkte väl att det lät lite för illa för att vara sant.


    Det görs mer frekvent inom psykiatrin. Och i många fall är det urin inför vidare behandling
  • M1rella
    Anonym (snurr i bollen) skrev 2017-11-03 12:58:10 följande:

    Aha! Alltså vid specifik misstanke om missbruk. Jag förstår. Så man gör inte övervakade urinprover på alla. Makes more sense. Vore ju knäppt om alla patienter utsattes för integritetskränkande provtagning. Tänkte väl att det lät lite för illa för att vara sant.


    Det görs mer frekvent inom psykiatrin. Och i många fall är det urin inför vidare behandling
    Anonym (Sara) skrev 2017-11-03 12:59:58 följande:

    Nej, så är det verkligen inte! En tredje del av befolkningen kommer någon gång drabbas av psykisk ohälsa, men en tredje del av befolkningen knarkar inte. De flesta med en NPF diagnos knarkar inte heller, det vore helt orimligt. Och det görs inte övervakade urinprov det första man gör på psykakuten, det är akutvård, urinprov är inte ens en standard åtgärd. Du skrämmer upp folk helt i onödan. Jag börjar förstå varför du tycker som du gör, det är vanliga hemliga fördomar.

    Jag tycker det är hemskt att du tror att vi låter folk dö om de inte gör ett urinprov.


    Jag har inte påstått att de knarkar men många med utredda npf diagnoser har självmedicinerat med narkotiska preparat innan de fått hjälp.

    Många psykakuter har som rutin att ta övervakat urinprov för att kontrollera om personen som söker har intatt narkotiska preparat. Detta är personens bästa.

    Det är ingen som låta dö utan urinprov men tackar man nej till behandling får man stå för konsekvenserna själv såvida man inte vår ett LPT beslut.
  • M1rella
    Anonym (Sara) skrev 2017-11-03 13:08:11 följande:

    Det händer inte särskillt mycket om man överdoserar SSRI, det är inte beroendeframkallande, man får ingen kick, blir hög eller liknande.


    Hur många missbrukare eller folk med utredda npf diagnoser självmedicinerat ssri medicin? Det är de narkotiska preparaten (amferamin, morfin, cannabis, kolon etc) man vill kontrollera genom övervakat urinprov. Övervakat tas pga risken att det fuskas med urinprpv.
  • M1rella
    Anonym (snurr i bollen) skrev 2017-11-03 13:42:26 följande:

    Men det blir ju väldigt konstigt att screena för droger om patienten inte söker för missbruk. Det är ju inte förenligt med varken god etik eller HSL att utreda patienter utan samtycke.

    Angående regelrätt missbruk så bör ju vårdgivaren fråga patienten om denne vill utredas för ett missbruk innan man sätter igång med en utredning. Att göra det bakom ryggen på patienten eller med hjälp av hot är sjukvård utan samtycke och inte okej.

    Och självmedicinering är inget medicinskt hinder som står i vägen för en lyckad behandling. Tvärtom är adekvat medicinsk behandling en förutsättning för att komma till rätta med en självmedicinering. Åtgärdar man det underliggande problemet så försvinner ju behovet av självmedicinering. Voila!


    Självmedicinering är en form av missbruk och kan vara ett stor hinder inför medicinering, behandling och utredning. Det kan få stora konsekvenser.

    Och ja, övervakat urinprov vid misstanke om självmedicinering/missbrukar är ok enligt hål och etik. Och nej, man får inte bakom ryggen på patienten. Man informerar varför det tas och vad man screenar efter.

    Nej, behöver för självmedicinering försvinner inte itu det blå bara för att man utreder ev missbruk.

    Självmedicinering i samband med medicinerna och behandling från sjukvården kan få stora konsekvenser i form av överdosering som kan leda till döden.

    Vad är det du inte förstår eller vill förstå?
  • M1rella
    Anonym (Sara) skrev 2017-11-03 13:57:29 följande:

    Många är ett väldigt vagt begrepp, många jämfört med vad och vilka NPF diagnoser? ADHD, autism eller tourettes?

    Källa på att urinprov krävs vid akutpsykiatrin tack!

    Med andra ord får de som vägrar urinprov dö, precis som jag sa.


    Ja sa att mpnga psykakuten har som rutin att ta övervakat urinprov vid ankomst.

    Missbruk i form av självmedicinering förekommer vid bla adhd, add, autism, Aspergers bla. Även vid depression.

    Om de väljer att avstå/neka till behandling så kan det vara rak om LPT beslut. Finns det ingen grundlag flr LPT så ja, då kan personen dö pga missbruk. Men inte pga att denne inte fått vård. Alla ha rätt att tacka nej till vård (undantaget om man har LPT beslut) men då är det man själv som får stå för de konsekvenser det ev kan leda till. Och det vet personen själva om.
Svar på tråden Vägra urinprov inom psykiatrin?