30 random recept ur en kokbok från 1951
Litet mysko projekt jag fick för mig. Jag ska försöka att skriva ut 1 recept om dagen i en månad ur denna gamla kokbok och se vad som händer.
Recept nr 1:
Semlor
10-12 st
Semmelbullar:
450 g vetemjöl
1 dl tjock eller tunn grädde [tjock = vispgrädde, tunn = kaffegrädde)
1 dl vatten
100 g smör
1 ägg
35 g jäst
4 msk strösocker HS eller K5 (HS = finkornigt, K5 = vanligt)
20 sötmandlar
3 bittermandlar
10 kardemummor
(2 tsk kanel)
Fyllning:
100 - 125 g sötmandel
2 - 3 bittermandlar
150 - 175 g florsocker eller strösocker
vatten eller äggvita
Garnering:
2 - 3 dl vispgrädde
1 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Skålla, skala och mal mandeln till bullarna. Skala och stöt kardemumman. Gör degen till bullarna med alla dess ingredienser och låt jäsa till dubbla storlek.
Slå den uppjästa degen blank och smidig. Tag upp den på lätt mjölat bakbord och knåda den med händerna, tills den släpper bordet. Ha degen så lös som möjligt. Dela degen i 12 delar. Forma dessa till runda, absolut sprickfria bullar. Lägg dem på smord plåt. Jäs bullarna mycket v äl, helst över vattenånga. Pensla ytterst försiktigt med söndervispat ägg. Grädda bullarna i mycket god ugnsvärme, tills def ått vacker, guldbrun färg, och är lätta. Lägg försiktigt upp dem på mjukt underlag.
Skålla, skala och mal mandeln till fyllningen 2 gånger, andra gången med sockret. Stöt blandningen en stund i mortel.Sätt till litet vatten eller äggvita under fortsatt stötning tills en smidig massa bildas. Tag upp den och rulla den i litet florsocker.
Vispa grädden med sockret till hårt skum. Skär av lock på semlorna. Skär mandelmassan i 12 skivor och lägg en skiva på varje underbröd. Spritsa grädden genom krusig garneringstratt runt mandelmassan. Lägg på locken och pudra till sist över litet florsocker.
Variation: Skär av ett litet lock på varje semla. Tag försiktigt ut inkromet och blöt upp det i mjölk. Sätt till den skalade, skållade och malda mandeln, florsockret, och litet av den tjocka grädden. Lägg fyllningen i semlorna. Låt dem stå en stund så de blir saftiga.Spritsa resten av grädden över fyllningen. Lägg på locken och pudra till sist över litet florsocker.
Inköpspris för varorna (coop online+mathem): 193, 40 kr
Pris per semla (vid 12 st): 5.51 kr
Måste säga att semlan ser rätt lik ut idag =P