• Louisee04

    Börja brinna i ugn?

    Är det möjligt för en ugn att börja brinna inuti utan bakplåtspapper?

  • Svar på tråden Börja brinna i ugn?
  • Thomas46

    Ja, men det är betydligt vanligare att saker på spisen börjar brinna.
    Sätter du på mat och somnar tar det lätt eld efter någon timme.
    En av de vanligaste brandorsakerna i hus

  • Louisee04

    Jag har skrivit två inlägg efter att min lägenhet var nära att brinna upp. Kanske inte jättekonstigt att man undrar då.

  • mockingbird

    Tex matrester som runnit ner/över och ligger på botten i ungen kan säkert börja brinna efter ett inte för långt tag. Det skulle jag tippa på börjar brinna fortast och lättast. Sen tänker jag att bakverk, så som kakor och bullar kanske tar eld fortare än tex maträtter. Sen kan det såklart bli elfel också.

    Men om din lägenhet höll på att brinna upp, har du inte redan "beviset" på att en ugn kan börja brinna då? För jag antar att det var den som orsakade problemet?

  • Pentra

    Måste tyvärr erkänna att otaliga matrester har hamnat i ugnens botten, och legat till nästa körning. Aldrig någonsin har de tagit eld. Förkolnat allt eftersom, men aldrig brunnit. Om något någon gång skulle börja brinna i ugnen så stäng luckan och håll den stängd! Eld behöver och förtär syre; och ser man till att blockera syretillförseln så kan det inte brinna. Men det verkar här som att TS dragit ut det brinnande ur ugnen, ist för att skjuta in det i ugnen och stänga luckan, och det förfarandet är ett alldeles utmärkt sätt om man vill sätta eld på hemmet. o_O ... Med vänlig hälsning, Pentra

  • Aniiee
    Louisee04 skrev 2018-02-07 18:50:28 följande:

    Jag har skrivit två inlägg efter att min lägenhet var nära att brinna upp. Kanske inte jättekonstigt att man undrar då.


    Nja, alltså, det började brinna i ett bakplåtspapper. Förmodligen hade lägenheten inte ens börjat brinna om pappret flög ner på golvet......

    Jag fattar att du är skärrad, TS, men du behöver lugna ner dig och inse att olyckor händer och du kanske behöver lära dig lite hur man hanterar olika köksolyckor.

    Det småbrinner ofta i proffskök. Olja fattar eld, handdukar och klädesplagg kommer åt gaslågor, papper och folie hamnar på knäppa ställen,  Om alla kockar fick panik för det så skulle inget funka. Det är sånt man får lära sig hantera.

    Du fick uppenbarligen pappret att sluta brinna, förmodligen väldigt snabbt och enkelt. Se det som ett win för din egen kunskapsbank.
    Hunger, disease, tyranny, superstition and guacamole
  • Aniiee
    Pentra skrev 2018-02-07 22:57:12 följande:

    Måste tyvärr erkänna att otaliga matrester har hamnat i ugnens botten, och legat till nästa körning. Aldrig någonsin har de tagit eld. Förkolnat allt eftersom, men aldrig brunnit. Om något någon gång skulle börja brinna i ugnen så stäng luckan och håll den stängd! Eld behöver och förtär syre; och ser man till att blockera syretillförseln så kan det inte brinna. Men det verkar här som att TS dragit ut det brinnande ur ugnen, ist för att skjuta in det i ugnen och stänga luckan, och det förfarandet är ett alldeles utmärkt sätt om man vill sätta eld på hemmet. o_O ... Med vänlig hälsning, Pentra


    De flesta moderna ugnar är inte tätslutande, de har ventiler och ofta är luckan inte ens tät, så det hjälper inte ett dugg att slänga igen den. Om TS drog ut det som brann och slängde ner det i vasken så gjorde hon helt rätt.
    Hunger, disease, tyranny, superstition and guacamole
  • Pentra
    Aniiee skrev 2018-02-07 23:26:33 följande:
    De flesta moderna ugnar är inte tätslutande, de har ventiler och ofta är luckan inte ens tät, så det hjälper inte ett dugg att slänga igen den. Om TS drog ut det som brann och slängde ner det i vasken så gjorde hon helt rätt.
    Hunger, disease, tyranny, superstition and guacamole

    Jag hade mycket hellre valt att låta det brinnande bakplåtspapperet vara kvar i ugnen än att dra ut det i köket. Mycket säkrare att låta det vara kvar och brinna klart i ugnen, med strypt syretillförsel. Och om det ändå inte slutar att brinna helt så vinner man då tid att hämta brandsläckaren och med dess hjälp strypa syretillförseln helt så att flammorna dör. ... (Spjällen till en eldningspanna, t.ex., är också långt ifrån helt täta, men stänger man dem så lägger sig elden ganska markant.) ... Med vänlig hälsning, Pentra
  • mockingbird
    Pentra skrev 2018-02-07 22:57:12 följande:

    Måste tyvärr erkänna att otaliga matrester har hamnat i ugnens botten, och legat till nästa körning. Aldrig någonsin har de tagit eld. Förkolnat allt eftersom, men aldrig brunnit. Om något någon gång skulle börja brinna i ugnen så stäng luckan och håll den stängd! Eld behöver och förtär syre; och ser man till att blockera syretillförseln så kan det inte brinna. Men det verkar här som att TS dragit ut det brinnande ur ugnen, ist för att skjuta in det i ugnen och stänga luckan, och det förfarandet är ett alldeles utmärkt sätt om man vill sätta eld på hemmet. o_O ... Med vänlig hälsning, Pentra


    Nej det brukar ju nu inte oftast börja brinna av vanlig användning utan som du skriver så förkolnar det. Det är väl mest om mannglömmer ugnen på en längre tid och på hög temperatur det skulle finnas risk för brand isåfall
  • mockingbird
    Kjell2 skrev 2018-02-08 10:25:16 följande:

    Förkolning och rejäl rökutveckling är nog största risken


    Så med det ville du ha sagt, att det absolut inte under några som helst omständigheter kan börja brinna? Eller?
  • punktslash

    För öppen eld krävs god syretillförsel. En ugn är rätt tät, så förkolning verkar helt klart troligare.

  • Kjell2
    mockingbird skrev 2018-02-08 10:55:42 följande:
    Så med det ville du ha sagt, att det absolut inte under några som helst omständigheter kan börja brinna? Eller?
    Bara för att det är störst sannolikhet att något inträffar betyder det inte att det är noll sannolikhet att något annat inträffar.

    Självklart kan det börja brinna i en ugn och sprida sig med rätt förutsättning.

    Lått något koka över i ugnen, ha grillen på, något nära grillelementen med mycket fett och lämna luckan på glänt

  • mockingbird
    Kjell2 skrev 2018-02-08 11:14:36 följande:
    Bara för att det är störst sannolikhet att något inträffar betyder det inte att det är noll sannolikhet att något annat inträffar.

    Självklart kan det börja brinna i en ugn och sprida sig med rätt förutsättning.

    Lått något koka över i ugnen, ha grillen på, något nära grillelementen med mycket fett och lämna luckan på glänt
    precis
  • Fliselisan

    Körde faktiskt precis en pyrolysrengöring i min ugn...tror det är 500 grader den går upp i, under ca 1,5 timme.

    Fanns rejält med matrester på botten, som när ugnen var "färdig" låg som förkolnade askrester på botten..,och det är ju så det ska bli. Måste ju vara ganska bra säkerhetsmarginaler.

    Antändningstemperaturen varierar ju för olika material, tidningspapper antänder vid 180 grader, vilket borde vara typ som bakplåtspapper. Men oftast är ju ugnen varmare än så när man bakar?

    Tror det är ovanligt ned bränder i ugnar, har själv aldrig hört om någon som fått brand där inne (utom TS då). Precis som flera skriver så är det inte tillräckligt bra med syre där inne för att elden ska ta sig, och ugnen är ju ett "slutet" rum, vart ska elden sen ta vägen?

    Torrkokning uppepå spisen med efterföljande brand är nog betydligt vanligare.

  • Kjell2

    Har fått fyr på bakplåtspapper några gånger vid grillning. Aldrig någon fara.

    Rätt dumt och feltänk i grunden.

  • klyban
    Pentra skrev 2018-02-07 22:57:12 följande:
    Måste tyvärr erkänna att otaliga matrester har hamnat i ugnens botten, och legat till nästa körning. Aldrig någonsin har de tagit eld. Förkolnat allt eftersom, men aldrig brunnit. Om något någon gång skulle börja brinna i ugnen så stäng luckan och håll den stängd! Eld behöver och förtär syre; och ser man till att blockera syretillförseln så kan det inte brinna. Men det verkar här som att TS dragit ut det brinnande ur ugnen, ist för att skjuta in det i ugnen och stänga luckan, och det förfarandet är ett alldeles utmärkt sätt om man vill sätta eld på hemmet. o_O ... Med vänlig hälsning, Pentra

    Även är det så att ugnar idag har denna lösningen att bränna bort allt genom tokhet i ugnen.


     


    Annars är väl olja det man får vara mest försiktig med, just för det kan börja brinna rätt bra.
    Och om man på detta släcker fel, så kommer det bli verkligen illa.


    hur många meter var det?
Svar på tråden Börja brinna i ugn?