• elsi

    Måste man uppfostra barn på modernt vis?

    Scheven skrev 2018-04-22 19:10:32 följande:

    Ok, nu har jag inga barn och kommer aldrig att skaffa några, så egentligen är detta ämne irrelevant för min del. Men jag tycker ändå att mina funderingar är intressanta...

    Har som så många andra märkt att fler och fler föräldrar använder surfplattor och smartphones som en del av uppfostran. Behöver ju egentligen inte vara något negativt med det, själv ogillade jag leksaker och föredrog fiktion framför lek. Men till min stora förvåning har jag upptäckt en pappa som åker med samma buss som mig varje morgon och han läser istället sagoböcker för sitt barn, som f.ö. ligger i barnvagn (dock verkar han kunna gå åtminstone). Har aldrig sett honom överlämna något mer tekniskt till barnet.

    Personligen har jag varken surfplatta eller smartphone, så vid ett föräldraskap hade jag inte kunnat uppfostra mina barn med någotdera (såvida jag inte gör nya inköp men det kan vi åsidosätta för diskussionens skull). Självklart skulle jag visa upp film för mina barn då jag själv är väldigt filmintresserad, men då vore det mer aktuellt att gå på bio eller anordna en trevlig filmkväll för att de ska få en mer gedigen upplevelse. Och jag skulle gärna vilja i så fall utforska de barnböcker jag själv aldrig fick chansen att ta del av som ung, men då helst i ett bibliotek eller motsvarande.

    Så då till tre frågor:

    1. Hur resonerar ni kring hur ni använder teknologi med era barn (alternativt låter era barn använda teknologi själva under uppsikt)? Detta förutsätter förstås att exempelvis smartphone, surfplatta, dator etc används.

    2. Hur resonerar ni kring de föräldrar som gör ett aktivt val att inte använda ovan nämnda redskap för uppfostran av barn?

    3. Ni som inte använder surfplatta, smartphone eller dylikt, vilka reaktioner får ni från andra?

    Personligen tror jag absolut att mjukvarubaserade lösningar kan vara till nytta under förutsättningen att man som förälder också kan visa delaktighet (i rimlig mån) och se till att barnen får nya perspektiv på saker och ting. Däremot tror jag inte att det är alltför bra att endast hålla sig till det och jag tror också det är viktigt att vid exempelvis utflykter, resor, besök hos släkt/vänner att lägga prylarna på hyllan och försöker få barnen att vänja sig vid att vara utan det. Förmodligen ser det också ut så i många fall, man då de flesta jag känner inte har några barn kan jag inte relatera till något annat än vad jag har sett och hört om ute i "det vilda".


    Jag förstår inte riktigt din tanke om att surfplattor är en del av uppfostran? Jag kan inte påstå att jag använder nån teknik alls egentligen som en del av uppfostran. Däremot förekommer all möjligt sorts teknik i vårt hem och våra liv. Uppfostran å sin sida sker i relationen med barnen och är inte direkt teknisk.

    Men för att svara på dina frågor:

    1. Teknologi är en del av vår vardag och finns i stor utsträckning i vårt hem. Vi hat TV, flera datorer, smartphones och surfplattor. Vi har också bil.  Vår barn använder både dator och surfplattor relativt fritt, de kollar på film, spelar spel, använder det i skolarbete, använder sociala medier och ena barnet är intresserad av programmering och använder datorn till att programmera. Både jag och mannen använder dator dagligen i våra arbeten.

    2. Jag tänker att barn ska ha många saker i sina liv, surfplattor och liknande ska vara en lagom del av livet och det är till viss del en åldersfråga. En 1-åring har inte så stort behov av att varken se på TV eller ha en surfplatta mer än kortare stunder. En 12-åring däremot har större nytta och glädje och kanske behov av att ha tillgång till surfplatta och dator. Förälderns ansvar blir att se till att allt sker med måtta och variation. Att det finns tid för aktivitet, vila och annat än surfplatta, dator.

    3. kan ej besvara den här frågan.

    Hur tänker du själv kring att du uttrycker att teknik som surfplatta används som uppfostran?
  • elsi
    Mortiscia skrev 2018-04-27 13:31:09 följande:
    Jag tror du missade en sak här, det är MINA barn, inte dina. Så ja, mina barn kommer inte att ha mobil vid 13. Hade du det? Antagligen inte. Hade jag det? Nej. Funkade vårt sociala liv för det? Iaf mitt gjorde det.

    Det är lätt för dig att sitta där och tro att "jaja ge det bara tid", fruktansvärt nedvärderande! Jag vet var jag står och därmed punkt.

    Jag kommer dessutom medvetet att välja en skola där de INTE har 1-1-datorer eller ipads och om det inte finns kommer jag att kräva datorfri undervisning, vilket man har rätt till.
    Det är rätt stor skillnad på att vi inte hade mobiltelefoner eftersom det inte fanns, eller att inte få mobiltelefoner på grund av förälderns principiella övertygelse.

    Såklart du gör som du vill med dina barn, men du får inte heller glömma bort att dina barn är egna personer och de kommer att ha egna behov och önskningar som du som förälder behöver reflektera över. Att neka sina barn allt som andra har bara för egen övertygelse kan slå väldigt fel. Antingen kan barnen bli utstötta och exkluderas ur de andras samvaro som till stor del sker på sociala medier idag, eller så smyger de med sånt de inte tillåts göra för er föräldrar. Det är alltid en balansgång mellan att skydda och utsätta barn. Men alltför stort skydd är sällan barnen till godo i livet.

    Det är lätt för dig att känna dig nedvärderad och uppenbarligen träffade detta en öm tå hos dig eftersom du går så i försvar. Men jag hoppas att du mjuknar en aning i dina ståndpunkter allteftersom dina barn växer upp så att du inte fastnar i rigida regler bara för att. 

    Du använder ju uppenbarligen dator eller Ipad/telefon själv, och till och med för att roa dig med att skriva på Familjeliv. Varför ska dina barn inte få förkovra sig och roa sig på det sättet?
  • elsi
    Mortiscia skrev 2018-04-27 14:26:47 följande:
    Så bara för att en sak existerar lider man plötsligt av att inte ha det, trots att tidigare generationer klarat sig utan? Jag köper inte det argumentet.

    Ja, alla barn oavsett ålder är egna personer. Det är förälderns roll att uppfostra dem på bästa sätt. Enligt ditt resonemang måste jag alltså köpa diverse märkeskläder, tillåta dem att spela vålddspel i alltför tidig ålder och köpa varenda pryl som är det senaste? Nej, jag köper inte det argumentet heller. Fick du allt du pekade på som barn? Antagligen inte. Det skadar inte barn att ha begränsningar, det främjar deras utveckling. Jag skulle vilja se den unge som skaffar en mobil i smyg, lycka till! Det kan de köpa för egna pengar när de är vuxna om inte annat, liksom en egen dator.

    Det jag reagerar på är att folk ska lägga sig i det de inte har med att göra! Och JA, jag använder dator, jag har redan förklarat varför. Datorer och andra skärmar är olämpligt för barn, man måste lära sig hantera dem på rätt sätt och dessutom har man skapat onödiga skärmberoenden istället för att använda teknik på ett vettigt sätt.

    TS, du undrar vilka reaktioner man får om man inte följer lämmeltåget kring teknik och uppfostran? Varsågod att ta en titt på de kommentarer jag får från olika håll! Det år SÅ man blir bemött!! Nedsättande kommentarer, noll förståelse och allmänt idiotförklarande! Fint!
    Man lider inte nödvändigtvis, men ja, det kan innebära lidande att förnekas saker på grund av principiell övertygelse. Det kan ju gälla allt möjligt, att inte få träffa kompisar, att inte få gå till badhuset, att inte få använda sociala medier.

    Jag tycker att föräldrar generellt ska vara öppna för att fostra fritt tänkande individer och lära sina barn att hantera allt som finns i tillvaron istället för att förbjuda det. Dina ungar kanske inte kommer att skaffa en mobil i smyg, men de kommer säkerligen att se till att använda både teknik och internet om de vill oavsett hur du försöker hindra dem. 

    Anser du dig själv som skärmberoende? Du har ju ändå använt datorn nu flera gånger här under dagen för att svara på inlägg här? Eller anser du att du kan hantera tekniken och hålla ditt användande på en rimlig nivå? tror du inte att dina barn kommer att kunna hantera dator och I-pad motsvarande rimligt utan ett totalförbud?

    Nej, jag fick inte allt som barn. Tvärtom var min mamma rätt lik dig i sitt tänkande - vi barn skulle härdas i att inte få något vi önskade vare sig det gällde kläder eller saker. Jag tycker inte att hennes förhållningssätt förde något gott med sig och väljer att göra annorlunda med mina barn. 

    Är det någon som uttrycker sig nedsättande och idiotförklarande så är det du. Du uttrycker dig kategoriskt, går i försvarsställning och svarar väldigt otrevligt. 
  • elsi
    legomum skrev 2018-04-28 17:34:15 följande:

    Vi har gjort ett aktivt val att inte barnen ska växa upp med surfplattor i hand. Vi vill att barnen ska lära sig hålla i penna och skriva/rita, sträcka sig över bordet för att vända på memorybrickan, att bokstavligen hålla i legobitarna när man bygger osv. Nu är jag medveten om att det finns en stor mängd andra spel också men har som sagt var ingen koll på dem.

    De kommer få varsin platta sedan mest troligt i julklapp då de är drygt 5 år då. Lagom tid anser vi så de hinner lära sig tekniken innan den obligatoriska förskoleklassen när de blir 6 år.

    Självklart finns det barn som har behovet att kunna skärma av och då är ju plattan/smartphonen perfekt. Det är inte dessa barns föräldrar jag funderar över utan de som ger sin ettåring i vagnen en smartphone. Vad är syftet med det?


    Det är verkligen inte en omöjlighet att få med båda delarna i sina barns liv. Både penna, memorybrickor och surfplattor. Både utelek och film på paddan eller tv. Cykla och sen spela dataspel. Leka i skogen och kolla på youtube.
  • elsi
    legomum skrev 2018-04-29 10:41:31 följande:

    Låter tveksamt då nästan alla har sina barn pä förskolan och knappt ser sina barn längre. Men säger du att det fungerar så... jaha.


    Vad baserar du det påståendet på?? Vilken löjlig generalisering. Jag har haft mina barn på förskolan, men de har naturligtvis även varit hemma med sina föräldrar.

    Självklart fungerar det att ha både surfplatta och penna, TV och spela memory, förskola och hemmatid.

    Ja, jag säger definitivt att det fungerar. Sorgligt om det inte gör det för dig, men det säger mer om dig själv än om andra.

    Och när du hänger på Familjeliv då? Det är inte skärmtid? Tappar du förmågan att hantera en penna och sträcka dig över bordet efter memorybrickorna. Eller klarar du att ha balans mellan skärm och annat i ditt liv?
  • elsi
    legomum skrev 2018-04-29 10:41:31 följande:
    Låter tveksamt då nästan alla har sina barn pä förskolan och knappt ser sina barn längre. Men säger du att det fungerar så... jaha.
    Ja, jag tyckte att ditt inlägg har ovan var ganska arrogant och otrevligt. Därför blev jag en aning defensiv. Du uttalar dig kategoriskt om att "alla har sina barn på förskolan och knappt ser dem" - och vad baserar du det påståendet på egentligen?

    Sen antyder du att på grund av detta och att föräldrar slentrianmässigt använder teknik som surfplattor så går kan inga barn idag lära sig använda penna eller gör något annat än surfar på plattor.

    Och ja, jag påstår att det fungerar att kombinera teknik och annat under barnens uppväxt. Jag blev inte upprörd över vad du tycker eller hur du väljer att göra, jag blev upprörd över ditt sätt att uttrycka dig. 
    legomum skrev 2018-04-29 20:06:50 följande:
    Förstår inte varför du för det första blir så defensiv, jag säger att vi valt bort men att de kommer få varsin platta av tomten till jul när de är 5 år.
    Barn är "hands-on-learning" och behöver rörelsen och fysiskt känna saker i hand, aktivs se höra och känna, det är det absoluta bästa för dem. Därför anser vi inte att en platta hör till småbarnsåren.
    Vad andra gör skiter vi fullständigt i, blir som sagt var fundersam och ledsen för många barns skull.

    Så många gånger att man hört hur less vissa föräldrar är på dessa plattor hemma då det är en ständig källa till bråk.
    (Som om man inte har nog med diskussioner med sina barn).
    Men, men, det är vad Jag tycker. Du behöver inte gilla det, du gör som du vill ändå. Jag tänker inte ens försöka få dig att ändra dig.

    För övrigt kan du inte jämföra mig och min skärmtid med en 3 årings skärmtid det blir helt galet.

    En fråga bara.
    Vi står ju uppenbarligen på helt olika sidor i frågan.
    Istället för att bli upprörd på vad jag tycker och gör så förklara varför det är så vansinnigt bra med platta för så små barn som är i förskoleåldern. För jag har helt ärligt inte förstått det.
    Jag vet inte om vi står på helt olika sidor - du verkar tro att du vet vilken sida jag står på. Platta för förskolebarn är varken vansinnigt bra eller vansinnigt dåligt. Det är helt enkelt en av många aktiviteter som kan erbjudas barn i olika åldrar. Det ena behöver inte utesluta det andra. Ingen aktivitet behöver helt ta överhanden i ett barns liv utan det kan finnas utrymme för lite av varje. Det är min ståndpunkt.

    När mina äldsta barn var små fanns inte varken platta eller smartphones men det kom när de yngsta var små och de fick använda det som en del av sin vardag, tillsammans med annat som de gjorde. Och det är ingen större skillnad mellan mina barns hantering av penna eller memorybrickor på grund av detta, inte heller deras skärmanvändande nu när vi har all möjlig teknik i hemmet. Nu är min äldsta 14 år och helt självlärd programmerare som förmodligen kommer att ha det som sitt yrke och som programmerar spel och appar.  De yngsta kollar mest på film eller spelar in videos där de sjunger eller babblar och har jättekul. Jag ser inga skäl alls att begränsa deras lekar eller arbeten med plattor/datorer.



  • elsi
    LFF skrev 2018-05-02 08:03:32 följande:
    Ett förskolebarn spelar sällan Monopol och schack. Ett förskolebarn behöver sällan en ipad eller datorspel. Ett förskolebarn behöver leka, busa, springa, cykla, ha tråkigt, använda fantasin etc. Inte att ta en datormanick så fort man inte har något bättre för sig (det samma gäller oss vuxna men det är svårt att leva som man lär).
    Men menar du på allvar att du tror att barn som får tillgång till Ipad inte gör något av det andra i livet då? Det går inte att barnen cyklar, busar, leker en stund och sen leker på Ipad en stund? 

    Är ni själva så skärmberoende att ni tror att barnen skulle bli det på sekunden om de fick lägga händerna på en Ipad?

    Mina barn har i alla fall klarat den svåra balansgången att kunna göra många saker och ha många olika aktiviteter och välja på, däribland Ipad och TV och TV-spel. 
  • elsi
    LFF skrev 2018-05-02 09:14:54 följande:
    Bland de ungar vi har i vår omgivning så är det ofta så, ja. Tyvärr. I synnerhet detta att ipaden åker fram så fort ungarna säger "jag har tråkigt, jag har inget att göra".

    Eller när man hör från förskolan svaret på frågan "Vad ska ni göra när ni kommer hem då?" och 95% av ungarna svarar "spela på ipaden" istället för "leka, vara ute, cykla" etc.

    När man lyssnar på vänner, bekanta, andra föräldrar och hör "Det är alltid konflikter kring ipaden, det är så svårt att få barnen att lägga den ifrån sig" mer eller mindre konstant.

    När man får kommentaren "Va?! Hade ni ingen ipad eller liknande i bilen till barnen när ni skulle åka i 6 timmar till fjällen? Hur KLARADE ni er? Blev det inte jobbigt?". De hade böcker att bläddra i precis som vi själva hade när vi åkte på långresor.

    Så nej, det handlar inte om oss själva. Det handlar om alla dessa konflikter runt elektroniken som man ser och hör från andra föräldrar med förskolebarn.

    Men, eftersom du tycker att det är jättebra med ipad till förskolebarn så kan ju du förklara för mig vad det är som är så bra. Snälla. Eller hur ni har klarat av att inte få konflikter kring tekniken eftersom inga föräldrar jag känner lyckats ha det konfliktfritt när det kommer till skärmtider.
    Okej, men det betyder inte att det är giltigt för alla barn överallt. Även om du har jättemånga barn i din närhet.

    Jag har inga förskolebarn längre, men jag som förälder är van att sätta gränser kring allt möjligt i barnens tillvaro och det här är en av de sakerna. 
Svar på tråden Måste man uppfostra barn på modernt vis?