• ISL1

    Hur ska jag hantera min mormors sambo?

    Hej!

    Min mormor har en sambo som hon har bott tillsammans med i snart fyra år (de har dock varit tillsammans i snart 10 år). Min relation till min mormors sambo har ibland varit dålig och jag har verkligen inte tyckt om honom. Men nu på senare tid har vår relation förbättrats för att nu försämras igen.

    Mina föräldrar, jag, mormor och sambon åkte tidigare i år på en resa tillsammans och det var då min och sambons relation började försämras, när han bl.a. började säga och göra respektlösa saker mot min mamma (obs, inte sexuella trakasserier), utan mer saker som har med ren gubbighet och en unken kvinnosyn att göra, t.ex. tro att han gör något bättre bara för att han är man, säga nej när min mamma har en idé som alla tycker är bra men då säger han nej till den för att hon är kvinna.

    Han har ett överlägset sätt mot kvinnor och har bl.a sagt nedsättande saker om kvinnliga politiker.

    Han träffar ofta mina kusiner (flickor, 5 respektive 8 år) och har på ett kalas klappat en av dem på rumpan. Om han klappar en av mina kusiner på rumpan när det är flera andra vuxna i samma rum får mig att undra vad han kanske gör med dem när de är ensamma med honom. Vid flera tillfällen har han kittlat kusinerna som först skrattar och tyckt det är roligt, men säger sedan "sluta", något han inte lyssnar på och bara skrattar åt.

    Han är macho och säger ofta nej till hjälp från kvinnor, även om det skulle bli betydligt enklare för honom om han tog hjälpen. T.ex. om han drar på två stora väskor och min mamma (som inte har någon väska) erbjuder sig att ta en, säger han nej på ett mycket otrevligt sätt. Han blir alltså inte glad för att någon erbjuder sig att hjälpa till, han är även rätt så otacksam och förstår inte att folk kan göra misstag. Om t.ex. han beställer en efterrätt som han inte tycker är god är han inte sen att klaga och skälla på kyparen.

    Han har även väldigt svårt att be om ursäkt (något jag aldrig hört honom göra), erkänna att han gjort fel eller att någon annans idé var bättre (det har jag inte heller hört honom göra).

    Han blir även arg och irriterad på min mormor, när hon gör något han anser vara fel. Om hon har glömt att handla något blir han arg. Han vill även korrigera det han anser vara fel hos mormor, inte fel i hennes sätt att vara, men mer "fel" i hur hon gör saker. Han verkar tycka att ett sätt är rätt och det är hans sätt.

    Min mormor verkar inte bekommas åt henner sambos beteende, hon ser bara hans goda sidor (enligt mig har han inga) och tror att alla älskar honom. Hon säger aldrig ifrån (iallafall inte så att jag hört det) när sambon beter sig illa mot kusinerna eller andra.

    Jag träffar min mormor ofta och har aldrig sett något tecken på att sambon skulle vara fysiskt våldsam mot henne (även om jag aldrig frågat, det skulle inte kännas bekvämt). Mormor bryr sig mycket om sambon och verkar verkligen älska honom (enligt mig är hon blind av kärlek).

    Jag träffar sambon ofta, då han och mormor bor i närheten av mig och min familj, är bjuden till alla släktkalas och är på släktens gemensamma landställe. Jag försöker undvika honom så gott det går, men det är svårt när alla andra släktingar accepterar honom i släkten (vilket jag inte gör) och inte ser hans fel och brister. Min släkt har en väldigt hög toleransnivå mot honom och den enda som vågar säga ifrån är min mamma och jag själv.

    Så hur ska jag göra?

    Ska jag vägra delta på alla tillställningar som han är med på? Det skulle dock försämra min relation med släkten och det vill jag inte.

    Ska jag fortsätta att undvika honom så gott det går?

    Hur ska jag göra med hans oacceptabla beteende mot mina kusiner?

    Eller ska jag inte göra något alls?

    Tacksam för råd!

  • Svar på tråden Hur ska jag hantera min mormors sambo?
  • äldreochklokare

    Om jag var du skulle jag umgås så lite som möjligt med honom. Du kan inte ändra på honom. Du skriver inte hur gammal han är men troligen är han väl "för gammal" för att lära in ett lite mer trevligt sätt. Tycker mer synd om din mormor men hon är väl av samma generation och ser inte det här på samma sätt som vi som är lite yngre. 

    Prata med dina kusiners föräldrar, det är ju de som bestämmer över vilka deras barn träffar så de kan fundera över gubbens beteende. 

  • Mortiscia
    ISL1 skrev 2018-04-27 12:03:19 följande:

    Ska jag vägra delta på alla tillställningar som han är med på? Det skulle dock försämra min relation med släkten och det vill jag inte.

    Ska jag fortsätta att undvika honom så gott det går?

    Hur ska jag göra med hans oacceptabla beteende mot mina kusiner?

    Eller ska jag inte göra något alls?

    Tacksam för råd!


    Du ska gå på de familjetillställningar du vill, inte beroende på om han är där eller inte.

    Om du inte vill prata med honom så gör inte det. Kommer han med sina machofasoner och dåliga kommentarer kan du gott vara lite kylig mot honom eller bara titta tyst på honom. Du har rätt att stå upp för andra kvinnor om du vill, hur obekvämt det än kan tyckas för andra omkring! Om någon ifrågasätter dig kan du ju bara fråga om de håller med honom, om det är så det ska vara. Din mormors relation varken kan eller bör du göra något åt, hon är vuxen nog att ta hand om sig själv.

    När det gäller barnen undrar jag om han klappat eller smekt rumporna? En del fattar inte att det är opassande men det som gör mig förvånad är att kusinernas mammor inte sagt ifrån om de nu uppfattar detta som ett peddo-beteende. Vet de ens om det? Du och ni andra som sett kan påtala detta och låta föräldrarna ta ställning, det är deras barn, inte dina.
  • Kokoala

    Precis som föregående talare så tänker jag att det är "svårt att lära gamla hundar sitta", så att säga.

    Förstår att du har svårt för den här personen, han verkar inte ha särskilt många charmiga sidor.

    Jag tänker att istället för att försöka ändra på honom så kan du markera när han gör övertramp för att signalera, kanske främst till de yngre barnen, att hans sätt kanske inte alltid är rätt. T.ex. säga till kusinerna att "ni vet väl att ni alltid har rätt att bestämma över er egen kropp? Det gäller även när det handlar om föräldrar eller släkt. Man behöver absolut inte alltid krama folk eller sitta i deras knä om man inte vill". Kan det vara något?

    Och när han fräser åt din mamma eller kommer med kvinnoförnedrande kommentarer överlag så skulle jag bara skratta (fast man brinner inombords) och säga något dräpande. Bli inte öppet arg för det misstänker jag han skulle vända till att "kvinnor är hysteriska" eller liknande. 

  • erikaABC

    Jag tycker du ska sluta träffa honom och berätta för dina släktingar vad du sett och hört.
    Att han klappar småbarnen på rumpan exempelvis. Vad han har sagt. Om du har deras mejladress kan du skriva ner allt detta.
    Att bara fortsätta vara en sådan som tittar bort är fegt.
    Jag läste för ett tag sedan om en kvinna som brottades med att hon hade släktingar som betedde sig sådär när hon var liten och hon var mycket ledsen över att de andra vuxna inte hade reagerat och försvarat barnen.

Svar på tråden Hur ska jag hantera min mormors sambo?