Inlägg från: Anonym (Läkare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Läkare)

    Sjuksköterskor se hit!

    Låga löner?! Sjuksköterskor är så jävla ÖVERbetalda och gnälliga. Det är inte mycket dom kan göra som inte en undersköterska hade kunnat göra och de flesta har ett väldigt chill jobb. Sänk ssk-lönerna och anställ fler undersköterskor. Dom är både billigare, jobbar hårdare och är trevligare.

  • Anonym (Läkare)
    Anonym (A) skrev 2018-06-13 19:44:49 följande:

    Lönerna inom akutsjukvård tex på sjukhus är låga och arbetsförhållandena dåliga mycket pga personalbrist. Det är därför många ssk undviker att arbeta där. Däremot finns ju andra arbeten där lönen inte är så dålig. Jag klagar inte. Dock är det ju ett stort problem att lasarett stänger sina vårdplatser för att de inte har ssk. Så gnället tycker jag det är fog för!


    Vill man bli ssk för att få hög lön och inte vara till allmännytta så visar ju bara det hur skevt det har blivit. Hade dessa människor haft något i huvet så hade dom läst juridik eller gjort karriär inom näringslivet istället.
  • Anonym (Läkare)
    Anonym (S) skrev 2018-06-14 19:19:13 följande:

    Vad tjänar ssk i landsting? Tycker också det verkar va bra grundlön för nyutexaminerade. Hur mycket mer ökar ansvaret egentligen med erfarenheten? Är väl ändå läkaren som är ytterst ansvarig. Ssk ska väl bara hålla koll om patientern blir sämre och i så fall tillkalla läkare.


    Jo så är det. Det är helt sjukt hur diskussionen ser ut idag. Sjuksköterskor får redan oskäligt högt betalt och har dragit till sig en massa lycksökare utan varken hjärna eller hjärta som bara vill tjäna så mycket pengar som möjligt men inte har kapacitet att komma in på en mer avancerad utbildning.
  • Anonym (Läkare)
    Anonym (S) skrev 2018-06-15 07:47:25 följande:

    Men en lön över 30000 är vettig. Eller vad tycker du skulle vara vettigt? Sen går det ju inte att jämföra ssk och läkare. Det är två olika yrkeskategorier på samma arbetsplats.


    Verkligen. Och den lönen borde gälla för specialistutbildade med erfarenhet.
  • Anonym (Läkare)
    Anonym (S) skrev 2018-06-15 07:44:36 följande:

    Fast nu skrev anonym (läkare) inte alla arbetsuppgifter utan många. På vanliga vårdavdelningar sköter ssk hygien, matning, mycket onödig administration osv. Det du tar upp är ju uppgifter som kräver utbildning till ssk. Men idag gör de mycket som mindre utbildad personal skulle klara.


    Och det är ingenting som säger att inte undersköterskor skulle kunna lära sig sådant också på sin utbildning och på så sätt få upp sina löner lite. Man borde ha ett system där det helt enkelt finns ?nurses? på två olika nivåer, sjuksköterskor idag har fått hybris och förväntar sig fantasisummor. Anledningen till att man vill jobba i vården ska inte vara feta löner.
  • Anonym (Läkare)
    modsey skrev 2018-06-15 10:14:05 följande:

    Det är ju något ledningen måste jobba på och så görs såklart. Men det är inte lösningen på hela sskbristen ändå.


    Anställ fler och sänk lönerna istället. Om sjuksköterskor är för fina för att arbeta med det dom är utbildade till får man väl uppmuntra en del undersköterskor att läsa dom 3 åren på högskola eller helt enkelt delegera mycket mer till dom.
  • Anonym (Läkare)
    modsey skrev 2018-06-15 11:04:30 följande:

    Så då är läkarlönerna också onödigt hybrishöga anser du?

    Jag menar 60-80 000 kr för en överläkare är ju löjligt högt med ditt resonemang


    Verkligen inte. Det är en krävande universitetsutbildning som är mycket svår att komma in på och som på riktigt är ett jobb som inte vem som helst skulle klara av. Sjuksköterska är en kandidatutbildning som vem som helst kommer in på och de flesta springer bara och lallar med saker som lika gärna en undersköterska utan högskoleutbildning hade klarat av både billigare och med bättre attityd.
  • Anonym (Läkare)
    modsey skrev 2018-06-15 11:14:15 följande:

    Något säger mig att du faktiskt inte är läkare....eller en rätt ovanlig en. Det är inte en representativ åsikt du har i frågan.


    Jaså. Så intressant.
  • Anonym (Läkare)
    modsey skrev 2018-06-15 09:03:10 följande:

    Jag jämför absolut inte de professionerna lönemässigt .självklart ska läkare tjäna mer än ssk.Åter. Det finns studier som visar högre mortalitet på avdelningar med få ssk.


    Länka till dessa studier och huruvida du pratar om KORRELATION eller fastställd KAUSALITET. Det är kaos på många avdelningar och det kan behövas fler undersköterskor eller/och bättre organisation. Vad är det specifikt som sjuksköterskor bidrar med enligt dessa studier? För övrigt finns det små studier som visar vad som helst, du kan inte hävda en slutsats förrän det begåtts OMFATTANDE studier.
  • Anonym (Läkare)
    Anonym (S) skrev 2018-06-15 12:58:25 följande:

    Håller nog med dig här. Om en ssk kan tjäna 40000 är det tom lågt räknat med 60-80000. En ssk har på sin höjd ansvar för tolv patienter. En överläkare minst 30 och nattetid hela sjukhuset. Ansvaret för en ssk innebär oftast att avgöra när läkare ska tillkallas, läkaren är den med ansvaret. Plus alla år av utbildning (5,5 år grund, 2 år AT, 5 år specialist), erfarenhet och kunskap.

    Sen det där med attityd är nog väldigt individuellt :D, har träffat en del uskor som inte alls är mysiga att prata med.


    Självklart, och jag har många äldre ssk-kollegor på 50+ som är professionella och duktiga. Tyvärr kan snorungar som inte ens passar för yrket utan har fått för sig att det ska innebära oskäligt hög lön ha bättre betalt. Allvarligt talat, det mesta sitter i lite sunt förnuft för en Ssk. Man behöver varken ha höga betyg, läsa avancerade kurser eller klara högskoleprovet för att bli det. Men hårt arbete och lojalitet krävs vilket dagens unga, curlade generation saknar. Är det några som är förbisedda lönemässigt så är det poliser. Dom har lika lång utbildning och ett svårare och farligare yrke med ingångslöner på 21-23 000 och sen nästan ingen löneutveckling alls.

    Alla kan inte tjäna som läkare och advokater, någon måtta får det vara. 28-30 000 är lagom för en utbildning på 3 år som tex Ssk och polis. Lärare vill ju också tjäna runt 50 000 i månaden. Det handlar faktiskt om skattepengar. Absolut att vi måste göra något åt arbetsmiljön inom skola och vård men när det är såpass lätt att bli sjuksköterska och det faktiskt inte handlar om raketforskning så får det vara någon måtta på gnället om löner.

    Någon sa att min åsikt inte är representativ men det är inte som att jag säger detta högt på jobbet, däremot känner jag kollegor privat som jag vet tycker som jag men inte heller skulle yttra det högt på jobbet. Tyvärr vågar ingen säga detta högt då det inte ligger i tiden politiskt.
Svar på tråden Sjuksköterskor se hit!