Inlägg från: Anonym (Eh!) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Eh!)

    Kvinna i Uppsala vägrade skaka hand - nekades jobb och fick 40 000

    Anonym (DO) skrev 2018-08-15 17:57:59 följande:

    Rätt eller fel?


    Fel!

    Det där med att kvinnan gör mannen oren genom att skaka hand med honom är en avskyvärd sed som måste bekämpas. Man ska inte få skadestånd för en sådan sak!
  • Anonym (Eh!)
    Anonym (What) skrev 2018-08-15 18:37:36 följande:
    Jag är hel svensk, men jag tycker inte direkt att det är kul att ta alla människor i hand. Men jag gör det för att jag "måste" och det förväntas av mig, även om det egentligen äcklar det. Tycker det är sjukt att sättet man hälsar på folk (så länge det är trevligt) ska avgöra om man får ett jobb eller inte.
    Fast anledningen till att den typen av grupp inte tar i hand är för att kvinnan anses oren och att hon "smittar" mannen med sin orenhet genom att ta honom i hand. Den typen av värderingar hör INTE hemma i det här landet!
  • Anonym (Eh!)
    Anonym (DO) skrev 2018-08-16 03:24:37 följande:
    Det handlar om att en del muslimska kvinnor tycker att det är orent att ta på främmande män.
    Fel. Kvinnan blir inte oren av att röra vid en annan man. Hon gör honom oren. I dessa kulturer anser man nämligen att kvinna och hennes kropp är oren.
  • Anonym (Eh!)
    Anonym (DO) skrev 2018-08-16 04:04:12 följande:
    Varför ska en kvinna som uppenbart är helt oskadd erhålla 40 K?
    Istället borde väl den hon vägrade hälsa på få skadestånd...
  • Anonym (Eh!)
    Sharper skrev 2018-08-16 06:36:07 följande:

    Rent spontant är det fel att hon blev nekad jobbet pga detta. Men gå något år tillbaka så var det en partimedlem som vägrade ta i hand med en kvinna pga religion och han fick sparken.. varför är det fel åt ena hållet men inte andra? Det blev ju ramaskri när mannen nekade handslag men hälsade på annat vis.


    Möjligen för att det är kvinnan som anses oren i islam, dvs genom att vägra hälsa på en kvinna visar mannen att han anser att hon är oren, medan om en kvinna vägrar hälsa på en man är det för att han inte ska smittas av hennes orenhet. Det första är alltså något mannen gör för att skydda sig själv och det andra något kvinnan gör för att skydda mannen.
  • Anonym (Eh!)
    Hellmann skrev 2018-08-16 10:46:51 följande:

    Inte enbart lite lustigt det här. När jag kom från Tyskland till Sverige för 10 år sedan, fanns det inte en enda Svenne som kunde tänka sig skaka hand. Tvärtom, vissa kände sig faktiskt lite ställd för att det varit helt ovanligt "Snarare någon tysk tradition". Idag är det inte alls annorlunda. De flesta yrkesmässiga möten börjar typ  "Välkommen hit. Varsågod och sitt" helt utan fysisk kontakt. Bara när någon muslima vägrar skaka hand med sin potentiella chef blir det självklart ett tecken på att alla dessa islamister inte kan smälta in i det svenska samhället. Hur är det med autister då eller personer som ogillar att ha fysisk kontakt till främmande öht? Skulle det kunna påverka deras yrkeskompetens? Jag är helt övertygad att det inte finns något fel på hennes kompetens som tolk, men nej, arbetsgivaren ville absolut statuera något exempel och som resultat fått 40.000 i böter. Alldeles rätt. Han förtjänar inte bättre. Enklare att genomgå intervjun och efteråt tacka nej till den sökande (utan att nämna att anledningen till det varit att hon inte skakat hand med honom). Det var dumt gjort. Men viktigast är. Det är väl upp till var och en själv, vem personen vill ha kroppskontakt med. Jag är helt övertygad att det finns lika många svenskar som heller inte är särskild förtjust i den "nya svenska sedern".


    Fast fallet vi diskuterar handlar inte om hur olika personer hälsar utan om tankar om orenhet och kontroll av kvinnans sexualitet.
  • Anonym (Eh!)
    Anonym (Besserwisser) skrev 2018-08-16 12:30:28 följande:
    Jag kan vägra anställa någon för att de har en ring i näsan. Varför kan jag inte vägra för att någon utan religiösa skäl vägrar skaka hand med mig?

    Om den här domen får stå sig blir det problem. Någon kan "uppfinna" en religion på påbjuder en ring i näsan. Då får manb inte vägra anställa av den anledningen.

    Som jag skrev i mitt förra inlägg, det enda den idiotiska domern kommer leda till är att arbetsgivarna håller god min och inte talar om varför personen inte fick jobbet.
    Detta med handskakning är faktiskt mycket värre än ring i näsan. Om man inte vill skaka hand med motsatta könet på detta sätt innebär det att man har helt andra värderingar när det gäller män och kvinnor. En person som anser att kvinnor är orena - även om det i detta fall inkluderar dem själva - kan vara tveksamt på många arbetsplatser.

    Ring i näsan kan eventuellt vara ohygieniskt, tex inom vården, men säger inget om personens tankar om andra människor.
  • Anonym (Eh!)
    Linnie skrev 2018-08-16 13:10:07 följande:
    Håller med till fullo om precis allt förutom ring i näsan. Jag hade både läpp-piercing och i näsan (septum OCH i näsvingen) när ag började inom vården. Ingen sa något om det annat än att jag förmodligen skulle få höra några kommentarer från våra kära äldre brukare. De flesta kommentarerna uteblev och dömandet att jag skulle göra ett sämre arbete eller vara ohygienisk pga det kom öht aldrig upp på tapeten.

    Nu har jag enbart en liten ring i näsvingen som jag lätt kan byta till en pärla.
    Vill du vara snäll och förklara varför det skulle vara ohygieniskt?
    Då är det i vårdsammanhang betydligt värre att bära klocka eller många armband du inte kan tvätta med handsprit.

    Mvh Linnie
    Jag vet inget om detta och därför skrev jag "kan eventuellt vara ohygieniskt".
  • Anonym (Eh!)
    "Det sekulära, jämställda, moderna Sverige förlorade." Detta är mycket allvarligt. HUR kan Arbetsdomstolen fatta ett sånt här beslut? Extra olyckligt i valtider eftersom det spelar SD rakt i händerna.

    Jag håller med om det som står i denna ledare:

    www.expressen.se/ledare/sexism-ska-ge-skadestand-tycker-arbetsdomstolen/

    "Två ledamöter reserverade sig, av mycket goda skäl. De påpekar i sina reservationer att tolkföretaget har en strikt jämställdhetspolicy för att minimera konfliktytorna på arbetsplatsen. De anställda kommer nämligen från all världens hörn och religioner, vilket har lett till att "det förekommer osämja och dispyter på arbetsplatsen, meningsmotsättningar som har sin uppkomst i oförenliga religiösa och kulturella synsätt", som en ledamot skriver. 


    Oförenliga religiösa och kulturella synsätt - det är sånt som existerar i verkligheten. Det går inte alltid att kompromissa. Ibland måste man välja väg, prioritera vissa värden och principer framför andra. 


    Det är särskilt viktigt i ett mångkulturellt land."

    Givetvis gör det arbetsgivare mindre benägna att kalla personer som man misstänker är muslimer till intervju. Man vill inte anställa en person med sexistiska värderingar och man vill inte förlora i AD.

  • Anonym (Eh!)
    KarlaVonRymden skrev 2018-08-16 18:18:46 följande:

    Givetvis fel.

    Hon förutsätts att kunna handskas med olika kundkontakter. Går inte det så får hon gå.

    Hon diskriminerar män pga köntillhörighet.


    Ännu värre är att hon anser kvinnor vara orena. Jag tycker att det är väldigt förolämpande att en annan kvinna tycker att jag är oren och givetvis är det också förolämpande för män att hon anser att de skulle anse sig bli orena genom att hon rör vid dem. Svenska män anser nämligen inte att de blir orena om de rör en kvinnas hand.
Svar på tråden Kvinna i Uppsala vägrade skaka hand - nekades jobb och fick 40 000